Let op: de inschrijving voor deze cursus is gesloten

Bekijk onze nieuwe cursussen, ook die van Frits de Lange

 

Een week over mystici en denkers op zoek naar nieuwe spirituele wegen voorbij het traditionele Christendom. Frits de Lange komt voor de vierde keer naar Kreta en borduurt met dit 2016-programma voort op zijn 'Pelgrimage van de ziel' in 2015. De pelgrimage is een bekende praktijk uit bijna alle religieuze tradities. Maar weten we in de 21e eeuw ook nog waarom we onderweg zijn en waar naar toe? Godsdienstige tradities fungeerden ooit als wegwijzers. God stond garant voor onze bestemming. Maar veel mensen ervaren die tradities als een knellende band en hebben niets (meer) met de kerken en doctrines. Zij ervaren "God" als een woord zonder betekenis.

Frits de Lange 2017

We laten ons deze week inspireren door grote mystici en moedige denkers die een weg 'voorbij God' hebben gezocht. Kritische geesten, niet bang voor religieus niemandsland. We verdiepen ons in het leven en werk van o.m. Charles Taylor, Meister Eckhart, Etty Hillesum, Slavoj Žižek, Peter Rollins en John D. Caputo.
En we luisteren naar muziek en kijken naar film en beeldende kunst. De essentie laat zich immers nauwelijks in woorden zeggen, zeker niet als het over het heilige gaat.

Wat vonden andere gasten?
Lees in ons gastenboek wat eerdere gasten vonden van de cursusweek met Frits de Lange met als thema 'pelgrimage van de ziel'. In augustus/september 2015.

Frits de Lange gasten
Gasten van Frits de Lange in gesprek

Wanneer?
U bent welkom bij Frits de Lange van 28 augustus tot en met 3 september 2016.

Prijs
De prijzen zijn vanaf € 1.260,-- per persoon bij twee personen op een tweepersoonskamer tot  
€ 1.381,-- per persoon bij één persoon op een tweepersoonskamer. Dit is voor een (bijna) geheel verzorgde week, exclusief vlucht. De prijs voor de transfers van en naar Heraklion is € 35,-- enkele reis, per persoon.
Download een pdf-document voor de exacte prijzen, voorwaarden en meer informatie over uw verblijf. 

 

WEEKPROGRAMMA

Zondag
Vanaf 16.00 uur maakt u kennis met elkaar en Frits de Lange. Er volgt een korte presentatie over het wezen van Kreta waarna u de gezamenlijke maaltijd gebruikt.

Maandag
Thema: Een seculiere tijd?
Locatie: Villa Dio Petres, van 9.00 – 13.00 uur

Het (post)moderne religieuze landschap is verwarrend, en onoverzichtelijk geworden. Leven we in een geseculariseerde samenleving? Of is de religie aan een come back bezig? Secularisatie, fundamentalisme, multi-religiositeit - het bestaat allemaal naast elkaar. De secularisatiethese die beweerde dat we steeds minder religieus zouden worden had het bij het verkeerde eind, zegt de filosoof Charles Taylor – de religie transformeert. Hoe? We verkennen het religieuze landschap in de (post)moderne samenleving aan de hand van zijn magnum opus Een seculiere tijd.

Vrij van 13.00 tot 17.00 uur.

17.00 uur op Villa Dio Petres: terugblik op de ochtend en aansluitend diner en een toepasselijke speelfilm.

Dinsdag
Thema: De kunst van het loslaten
Locatie: Villa Dio Petres van 9.00 – 13.00 uur

Levensbeschouwelijk gezien zijn we zwervers en zoekers geworden. Weg van de zekerheden van weleer. Wat laten we achter? Durven we afscheid te nemen van wat ons dierbaar was? Het enfant terrible van de postmoderne filosofie, de psycho-analyticus Slavoj Žižek laat zien hoe de traditionele voorstelling van God vaak diende om de angst voor de leegte te bezweren. “God daarboven” is een illusie door behoefte aan veiligheid gedreven. Zekerheden achterlaten, de feiten onder ogen zien, doet pijn. Deze tweede dag gaat over de kunst van het loslaten en de overgave. Verstaan wij die kunst? We laten ons inspireren door mystici als Meister Eckhart en Etty Hillesum. Zij lieten God ‘daarboven’ achter om God in zichzelf te vinden.

Katharo paard
De Oropedio (vlakte) Katharou (van Katharo) met een heel eigen sfeer

13.00 uur vertrek naar de Oropedio Katharou
De bewoners van Kritsa gaan naar ‘boven’ om tot zichzelf te komen. Naar de hoogvlakte van Katharo. Katharo betekent ‘zuiver’. De mensen van Kritsa zoeken de hoogvlakte op om appels te plukken, druiven te verbouwen, op konijnen te jagen of zo maar te ‘zijn’. Men hervindt zich er telkens weer en vertelt daarover op euforische toon.
De middag brengt ook u door op deze hoogvlakte van Katharo en u geniet van een oer-Kretenzische maaltijd.
Thema op Katharo: Wat vindt u moeilijk om los te laten?

Katharo houtvuur
Een zeer traditionele Kretenzische lunch op de vlakte van Katharo, gestookt op houtvuur

U bent om 17.00 uur weer in uw pension.

Woensdag
Thema: nomadisch leven
Locatie Villa Dio Petres: van 9.00 – 13.00 uur

‘Leve de ontworteling! Leve de thuisloosheid! Leve de ongebondenheid! Leve de verbeelding!’ schreef de Nederlandse schrijver Hafid Bouazza. Het (post)moderne levensgevoel wordt gekenmerkt door een gevoel van ontworteling. De thuisloosheid wordt nu echter niet meer zoals vroeger als een tekort of als trauma ervaren, maar eerder als een bevrijding. Hebben we wel wortels nodig, of eerder vleugels? Of staat dit postmoderne gekoketteer met het nomadische leven haaks op een oer-menselijke behoefte aan wortels, zoals Simone Weil nuchter beweerde?
Hoe dan ook, nomadisch leven is het nieuwe ‘thuis’ van de 21e eeuw. We verkennen het thema van de nomade in de literatuur, de kunst, de filosofie (Deleuze, Guattari), en herinneren ons aan de hand van Kierkegaard de Bijbelse Abraham, vader van alle pelgrims.

Na de lunch vrij van 14.00 tot 17.00 uur.

17.00 – 19.00 uur op Villa Dio Petres
Thema: het labyrint.

Op weg gaan, rondcirkelen, loslaten, dicht bij je bestemming komen, keuzes maken, weer terug moeten, het leven in. We maken morgen in de natuur (op het strand of in de bergen) zelf een labyrint. Vandaag bereiden we ons daar op een creatieve manier op voor.

Donderdag
Ochtend
Vroeger dan normaal gaan we naar het strand van Almiros of naar de bergen boven Kroustas. Daar ondergaat u het daadwerkelijk lopen van het labyrint.

11.00 uur
Thema: Godverlatenheid
Locatie: Vila Dio Petres, 11.00 – 13.00 uur

De ervaring van ‘de dood van God’ (Nietzsche) wordt vaak als de bezegeling van het einde van het Christendom beschouwd. Maar je kunt ook zeggen dat zij juist tot de kern van het christelijk geloof behoort: de Godverlatenheid van Christus aan het kruis. In de filosofie van Hegel en Žižek draait het in de christelijke traditie dan ook om Stille Zaterdag, om de ervaring van de afwezige God. Postmoderne, radicale theologen als de jonge Peter Rollins (geb. 1973) ontlenen aan deze traumatische kern van het christendom een verfrissend nieuwe, a-religieuze kijk op christelijk geloof.
Rollins is niet alleen een boeiend schrijver maar ook een performer pur sang, die ook veel in de social media aanwezig is. We kijken en luisteren vandaag naar een paar van zijn optredens, en zullen merken hoe hij zich vooral door de late Dietrich Bonhoeffer (1906 – 1945) heeft laten inspireren.

13.00 uur picknick lunch.

14.30 uur
Vervolg thema Godverlatenheid tot 17.00 uur.

U bent 17.15 uur in uw pension.

Vrijdag
Thema: Leven zonder waarom
Locatie Villa Dio Petres: van 9.00 – 13.00 uur

De post-moderne pelgrim, op reis zonder de zekerheden van vroeger weet niet waar hij uitkomt. Hij of zij heeft geleerd van de reis zélf de bestemming te maken.

De roos is zonder waarom
Zij bloeit omdat zij bloeit
Zij geeft geen acht op zichzelf
Vraagt niet of men naar haar kijkt.
dichtte Angelus Silesius (1624 – 1677), in het spoor van Meister Eckhart.

De postmoderne Amerikaanse theoloog John D. Caputo beschouwt dit gedichtje als de kern van zijn ‘theologie van de roos’: ‘leven zonder waarom’ is zijn motto. De uitgetreden priester Caputo doet dat met humor, uiterst vrolijk, en met een aanstekelijke post-seculiere vroomheid. Zijn visie staat vandaag centraal.

Na de lunch vrij van 14.00 – 18.00 uur

In de avond vindt het afscheidsdiner plaats in een traditioneel restaurant in Kroustas.