archief4

 

Een week van nadenken over wat wordt weggedrukt in onze cultuur, en wat voor jou werkelijk van waarde is.

Voor veel mensen komt er een moment dat ze zich verdwaald voelen in hun eigen leven, en zich afvragen wat er is weg geraakt van wat werkelijk voor hun van waarde is. De dominante cultuur met haar nadruk op kracht, onafhankelijkheid, succes en controle maakt dat kwetsbaarheid en afhankelijkheid weggedrukt en veronachtzaamd worden. De nadruk in deze tijd op tellen en meten maakt dat veel aan het zicht wordt onttrokken dat zich niet zo makkelijk meten laat: aarzelingen, ambivalenties, innerlijke conflicten, ervaringen waar nog geen woorden voor zijn gevonden.

Zonder dat je het zelf in de gaten hebt raak je gevangen in systemen – van gezin, werk – maar ook van de heersende manieren van denken en oordelen, waardoor je je voegt naar manieren van leven en werken die voor jou belangrijke waarden verwaarlozen. Dat kan tot gewetensnood leiden, maar ook tot een diffuser gevoel van onbehagen en vervreemding.

Wat in de knel komt, en dat wordt nog versterkt in een hectische tijd als de onze, is het nadenken over wat van waarde is. De heersende cultuur met haar nadruk op kracht en autonomie, het heersende model van tellen, meten en rubriceren onttrekt veel aan het oog en leidt ertoe dat mensen minder goed zelf kijken, luisteren en nadenken. Het bergt het gevaar in zich van wat Hannah Arendt gedachteloosheid noemt, wat destructieve gevolgen kan hebben voor mensen en samenlevingen.

Wat is jouw verhaal?

Deze cursusweek op Kreta biedt de ruimte om weer na te denken over wat voor jou van waarde is, en hoe je dat in je leven kan behouden. We gaan op zoek naar je verhaal, wat je blij maakt en wat frustreert, wat je verwachtingen zijn en waar je vermogens liggen. Een verhaal waarin je weer bestaat, en waarin niet alleen gekeken wordt of je past in het format of voldoet aan de heersende verwachtingen. En wat aanknopingspunten biedt hoe je eigen script en leven kunt veranderen.

Je bent welkom van 22 tot en met 28 oktober 2017.

Christien Brinkgreve in Trouw 

Als de waardering op je werk wegvalt, gaat er veel energie zitten in je handhaven. Je wordt eenzamer, komt in een isolement en moet roofbouw plegen op je energie. Dat geldt ook voor andere systemen zoals het gezin, of een cultuur waarin je wordt onderdrukt. Je zou weer op zoek moeten gaan naar je verhaal, wat je blij maakt, en wat frustreert, wat je verwachtingen zijn en waar je vermogens liggen. Een verhaal waarin je weer bestaat, en bestaansrecht hebt, en waarin niet alleen bekeken wordt of je past in het format of voldoet aan de gemiddelde scores. Een verhaal dat aanknopingspunten biedt hoe dingen te veranderen. Deze cursusweek op Kreta biedt de mogelijkheid om aan zo'n verhaal te werken, samen met anderen.

Download hier haar artikel in Trouw van 25 november 2016.

Een afwijking van het gemiddelde is een stoornis...

De reductie tot statistische gemiddelden maakt dat variatie aan het oog wordt onttrokken en afwijkingen van het gemiddelde al gauw als stoornis worden gezien, als moreel gebrek of psychisch probleem. Er wordt uitgegaan van het tekort, en niet van het vermogen van mensen. Met de gedachte dat meten weten is, zien we vaak de essentie over het hoofd, en vergeten we goed te kijken en te luisteren en de goede vragen te stellen. Velen van ons hebben de ervaring dat het heersende model van tellen, meten en rubriceren veel aan het oog onttrekt, en ertoe leidt dat mensen minder goed zelf kijken, luisteren en nadenken.
Ze ervaren hoe het systeem dwingt om mee te doen, en hoe dit soms tot fricties leidt met de eigen opvattingen over werk, onderwijs, zorg, wetenschap en een goede samenleving.
In deze cursus onderzoeken we hoe systemen, en mensen, versteend zijn geraakt.
En hoe we daar weer uit kunnen komen.

sferen 2
Biddende vrouw in Kritsa 

Meten is niet altijd weten en gaat bovendien voorbij aan de behoeften van de mensen om wie het gaat.

Dit is een cursus tegen de dominantie van maat & getal. Met suggesties om anders te denken en te handelen. De cursus is gebaseerd op het boek van Christien Brinkgreve 'Weten vraagt meer dan meten' (samen met Sanne Bloemink en Eric Koenen) dat begin 2017 is verschenen. Deelnemers aan de cursus krijgen het boek vooraf toegestuurd.

[bs-start]col-sm-6 col-md-6[/bs]

kunst vierkant 3

[bs]col-sm-6 col-md-6[/bs]

kunst vierkant 4

[close-bs]

De heroïsche reis en 'the monk by the sea'

Het cursusprogramma van Christien Brinkgreve

In deze week gaan we in op filosofische en sociologische vragen als: wat is van waarde en wat wordt veronachtzaamd? Wat telt, en wiens stem wordt naar de marge geschoven? En wie bepaalt dit? Wat zijn de aannames van het heersende denkmodel: 'meten is weten', en wat zijn de gevolgen?
Steeds wordt een thema nader uitgewerkt, op een interactieve manier, afgewisseld met het beleven van de natuur - een andere manier om de vraag te benaderen: wat is van waarde en hoe kunnen we zorgen dat dat tot zijn recht komt in systemen van denken en (be-)handelen.

[bs-start]col-sm-6 col-md-6[/bs]

kunst vierkant

[bs]col-sm-6 col-md-6[/bs]

kunst vierkant 2

[close-bs]

[bs-start]col-sm-6 col-md-6[/bs]

[bs]col-sm-6 col-md-6[/bs]

[close-bs]

Die Pflanze en de Zorgdrager

Hoe ziet een cursusweek met Christien Brinkgreve eruit?

De week verloopt via de thema’s verbindingen, bewegen, samen, vermogen en terug naar de basics. Christien gebruikt als methodes: lezingen, wandelingen, schrijfopdrachten, maaltijdgesprekken en reflecties van deelnemers. En dit alles in de natuur van Kreta, die deel uitmaakt van de ervaring en bezinning tijdens deze week.
Het wordt een tocht vanuit de verwondering. De route is in grote trekken gepland, maar onderweg zal van alles opdoemen waar we bij stil zullen staan.

WEEKPROGRAMMA VAN DE CURSUS MET CHRISTIEN BRINKGREVE

Zondag

Om 16.00 uur start het programma met een kennismaking met elkaar en met Christien Brinkgreve op de cursuslocatie Villa Dio Petres. De gastheren Hans Rutten en Jacques Poot geven een korte presentatie over Kreta. Aansluitend dineren we samen in het pension Argyro.

Maandag

Thema: De kracht van verbindingen tussen wetenschappen
9.00 – 13.00 uur: op Villa Dio Petres
Christien Brinkgreve legt verbindingen tussen sociologie, psychologie en filosofie.
Hoe kunnen deze gebieden elkaar aanvullen en versterken en wat is het gemeenschappelijke motief. Wat is het motief van de grotere verhalen en je eigen leven? Hoe haken de verschillende perspectieven in elkaar, en hoe kun je verder komen door mensen en perspectieven te verbinden. Wat is de kracht van collectieve intelligentie, en kun je daardoor boven het individualiserende perspectief uitstijgen?

Lunch: op eigen gelegenheid, middag vrij

17.00 uur Diner cinematografiko.
Toepasselijke film op Villa Dio Petres gelardeerd met lekker eten.

Dinsdag

Thema: Bewegen
9.00 – 11.00 uur: op Villa Dio Petres
Christien Brinkgreve houdt een pleidooi voor bewegen, tegen de verstarring, en vóór verruiming van de blik. Ga terug naar de basics: kijken en luisteren, zien wat er gebeurt en de goede vragen stellen!
Resoneer met de natuur waarin de cursus plaats vindt: de bewegingen, en hoe het zelf bewegen anders doet kijken.
Ook komt het belang van aarden (i.t.t. abstracte concepten) aan de orde: wat doen plekken, de fysieke omgeving en de sociale omgeving met jou: wat is de sociale wereld, de betekeniswereld.

11.00 uur: Bewegen!
Na een korte autotocht wandel je een dik uur in het Historic Parc boven Kroustas: een oerbos met een intrigerend verhaal.....

kroustas bos

Het 'sprookjesbos' boven het dorp Kroustas

13.30 uur: lunch op Villa Dio Peters

Na de lunch lopen we terug naar het pension in Kritsa (circa 1 uur dalen).

Diner op eigen gelegenheid

Woensdag

Thema: Samen
9.00 – 13. 00 uur: op Villa Dio Petres
Vandaag bespreekt Christien Brinkgreve met je waar mensen kunnen vastlopen.
Wat zijn de oorzaken van de frustraties, de woede en het verdriet. Maar ook: hoe kun je over het cynisme dat daaruit voortvloeit heenstappen. Je kunt het individueel balen omzetten naar collectief denken: coöperatieve intelligentie.
Van eigen belang naar groepsbelang: de meerwaarde van de verbinding.
Van genius naar scenius: samen wijzer worden (dit is immers het motto van de cursussen van de Academie op Kreta).

12.45 uur: presentatie en video over de hoogvlakte van Katharo

13.00 uur: vertrek naar een vitale bijzondere samenwerkingsvorm, een ‘common’, op de hoogvlakte van Katharo boven Kritsa. Daar wordt een traditionele Kretenzische lunch voor je bereid.
Hierna kun je de benen strekken, en gezamenlijk het begrip coöperatieve intelligentie verder doordenken.

katharo
De tocht naar de vallei van Katharo

Diner op eigen gelegenheid

Donderdag

Thema: Vermogen
9.00 – 13.00 uur: op Villa Dio Petres
Vandaag gaat het om de verschuiving van tekort naar vermogen.
Christien Brinkgreve zoekt naar andere definities van ziekte en gezondheid. Hoe kan het sociale systeem mensen ziek maken, en hoe wordt dat aan het oog onttrokken door de individualistische blik en de psychiatrische labels.

13.00 uur: lunch op Villa Dio Petres

14.30 uur: vertrek naar Elounda, om daar de boot te nemen naar het Venetiaans vestingeiland Spinalonga dat tot 1957 dienstdeed als lepra-kolonie. Over labels gesproken...

Diner aan zee in Plaka of Elounda

[bs-start]col-sm-6 col-md-6[/bs]

spinalonga en vrouw met ezel 400x400 3

[bs]col-sm-6 col-md-6[/bs]

spinalonga en vrouw met ezel 400x400 4

[close-bs]

Dorpssfeer op Kreta en het eiland Spinalonga

Vrijdag

Thema: Terug naar de basics
9.00 – 13.00 uur: Villa Dio Petres
Wat is weten? Wat kunnen wij weten? Welke wegen kunnen we bewandelen, en waar komen we dan uit? Op deze vragen probeert Christien Brinkgreve samen met jou een antwoord te vinden.
Dat kan in verschillende talen: wetenschap, poëzie, kunst. Er wordt een pleidooi gehouden voor beter kijken en luisteren, en daarmee meer ruimte om te denken. Gezamenlijk kun je reflecteren over je eigen ervaringen in het verleden, de wegen die je nu ziet en je toekomstplannen!

13.00 uur – 19.00 uur: lunch op eigen gelegenheid en vrij

19.00 uur: afscheidsdiner in de stad Agios Nikolaos

Datum

Je bent welkom van 22 t/m 28 oktober 2017

Prijzen

De prijs voor de cursusweek op basis van het samengebruik van een tweepersoonskamer is € 1.248,-- per persoon, voor de (enige) eenpersoonskamer is de prijs € 1.299,-- en op basis van een tweepersoonskamer voor alleengebruik is de prijs € 1.359,--. Dit is voor een (bijna) geheel verzorgde week, exclusief vlucht. Lees hier meer over onze prijzen.
Er worden geen boekingskosten in rekening gebracht. De prijs voor de transfers van en naar Heraklion is € 35,-- enkele reis, per persoon. Weet je nog niet of je de transfers wilt of dat je de bus neemt? Je kunt het de transfers ook later bijboeken (tot 2 maanden voor aanvang van de cursus).

Een exclusieve week voor een beperkte groep

Het minimaal aantal deelnemers voor deze cursus is 8, maximaal 16 deelnemers.

Wie is Christien Brinkgreve?

Lees meer over Christien Brinkgreve.