Zo ken ik mezelf niet | Coen Simon en Marte Kaan

Let op: de inschrijving voor deze cursus is gesloten

Bekijk onze nieuwe cursussen

(De foto van Coen Simon is van Harry Cock)

Je bent welkom van 1 t/m 7 juli 2018

In lezingen en werkgroepen tonen filosoof Coen Simon en psycholoog Marte Kaan aan de hand van onder meer denkers als Wittgenstein, Kant, Arendt, Fromm, La Rochefoucauld, Freud, Lacan, Žižek, Katie en Gadamer hoe we ons oordeelsvermogen kunnen oefenen en gebruiken in een tijd waarin van ons verwacht wordt dat we een eigen mening kunnen vormen en weten wie we zijn. Terwijl ondertussen de wetenschap alles beter weet.

Je bent je na deze week meer bewust hoe je zelfbeeld tot stand komt en je bent in staat om kritische vragen en zelfreflecterende oordelen te formuleren en kent het onderscheid tussen feit en mening en tussen wetenschap en ervaring.

gasten

Wie is Coen Simon?

Coen Simon (1972) is schrijver, kinderboekenschrijver, filosoof en mede-oprichter van de filosofische denktank Nieuw Licht. Zijn essays in NRC Handelsblad, nrc.next, Trouw en De Correspondent zijn spraakmakend in het publieke debat. Van hem verschenen onder meer de boeken Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden, Het huishouden van onze verlangens, Wachten op geluk en Filosoferen is makkelijker als je denkt. Hij won de Socratesbeker met En toen wisten we alles. De jury schreef: ‘In een bedrieglijk lichtvoetige stijl behandelt hij de ongemakken en eigenaardigheden van het moderne leven.' Zijn werk is in vertaling verschenen in onder meer Duitsland, Egypte en Spanje.
In zijn lezingen ontzenuwt Simon op geestige wijze vele hedendaagse dogma's en cliché's. Zijn optredens op festivals, congressen of voor Tedx laten net als zijn boeken de toeschouwer op een nieuwe manier de wereld inkijken. Door HP/De Tijd werd hij uitgeroepen tot ‘nieuwe ster aan het filosofenfirmament’.
Simon studeerde wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam, specialiseerde zich in de filosofische antropologie en is eerste graad bevoegd docent filosofie.
'Toegankelijk en inspirerend filosoferen over de grote vragen van deze tijd is een kunst die slechts weinigen verstaan. Aan Coen Simon is dat meer dan toevertrouwd.' – Rob Wijnberg, hoofdredacteur De Correspondent

Wie is Marte Kaan?

Marte Kaan (1977) is schrijver en psycholoog en schreef voor onder meer NRC Handelsblad, nrc.next en De Gids. In haar stukken over menselijk gedrag gaat ze te rade bij literatuur, film, filosofie, psychologie, neurologie en spreekt daarmee een groot publiek aan. Lang Leve de Liefde haalde de top tien van de CPNB bestsellerslijst. Haar fictie-debuut Saboteur werd genomineerd voor de J.M.A. Biesheuvelprijs en de ANV debutantenprijs.
Kaan studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar drie-jarige verblijf in New Dehli, waar ze haar werk als therapeut verder ontwikkelde, ontdekte ze de Vipassana, een van India's oudste meditatietechnieken. Haar fascinatie voor de mate waarin menselijk gedrag bepaald wordt door conditionering en verslaving onderzoekt ze niet alleen als psycholoog (voor de Amsterdamse verslavingskliniek Kick your habits), maar ook als schrijver. In het najaar van 2017 verschijnt in dit verband haar boek Onderbuik. Nieuw Licht op redelijkheid waarin ze aan de hand van psychoanalyticus en filosoof Erich Fromm laat Kaan zien dat een redelijk mens vooral emotioneel vaardig moet zijn.
Over het werk van Marte Kaan:
'Kaan wisselt zonder enige moeite van een groot literair werk naar haar eigen ervaring.'
'In al haar verhalen toont Marte Kaan met een kille precisie hoe we onze omgeving en dus onszelf voortdurend saboteren.’
‘Wie licht vervreemdende broeierigheid zoekt – en wie zoekt dat niet? – leest Marte Kaan.’ – Arnon Grunberg

HET WEEKPROGRAMMA  

Zondag

Om 16.00 uur maak je nader kennis met je medecursisten en de docenten en ontvang je tips voor een goed verloop van de cursusweek. Het definitieve programma wordt uitgereikt. We vertellen je ook graag meer over Kreta.

Om 19.00 uur serveert Argyro, je pensionhoudster, het welkomstdiner.

Maandag

Thema: De constructie van onszelf
9.00 – 13.00 uur: les met pauzes op Villa Dio Petres

(theorie)
Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden. Een les over het zelf. Van de Griekse mythe van Narcissus tot de neurologische mythe van 'wij zijn ons brein' (De filosofen die aan de orde komen: Wittgenstein, Descartes, Kant en Gadamer).
(praktijk)
Wie ben je? Aan de hand van ons zelfbeeld kijken we gezamenlijk hoe we onszelf construeren. Aan het einde van de ochtend formuleer je in eigen woorden wie je bent. Het doel is om filosofisch inzicht te krijgen in de constructie van het zelf, niet om op therapeutische wijze jouw persoonlijke ziel bloot te leggen. Het wordt nooit persoonlijker dan je zelf wilt.

13.00 – 18.00 uur: vrij, lunch op eigen gelegenheid

18.00 uur: deípno kinematografiká: film (over het thema) met diner op Villa Dio Petres.

Dinsdag

Thema: Oordeel zelf
9.00 – 10.30 uur
College in de Dorische stad Lato

LatoLato

(theorie)
Hoe oordelen we? Over anderen en over onszelf? Hermeneutiek en de dialoog bij Gadamer.

(praktijk)
Speeddates: Aan de hand van korte tweegesprekken (met een speciale verteltechniek) oefenen we ons oordeelsvermogen en krijgen we weer een nieuw perspectief op hoe de constructie van het zelf tot stand komt.

11.00 - 13.00 uur : gesprekken/speeddates in de vallei van Katharo

Katharovallei van Katharo

Je reist door een prachtig berglandschap naar de bijzondere hoogvlakte van Katharo. Daar wordt een Kretenzische lunch op houtvuur bereid.

Na de lunch: groepsgesprek 'Wat is er nog over van je eigen verhaal?'

Rond 17.00 uur dalen we weer af.

Diner op eigen gelegenheid.

Woensdag

Thema: Het onbewuste zelf. Hoe komen we ons onbewuste zelf op het spoor?
9.00 – 13.00 uur: les met pauzes op Villa Dio Petres

(theorie)
Lacan, Zizek, Fromm, Nussbaum & La Rochefoucauld.
(praktijk)
Een oefening in het omkeren van je oordeel aan de hand van het werk van Byron Katie.
(praktijk)
Een oefening maximen schrijven. Schrijftechniek die eigen vooronderstellingen blootlegt – naar het werk van François de la Rochefoucauld.

Lunch op Villa Dio Petres

De rest van de dag kun je vrij besteden.

Donderdag

Thema: Bestaat het zelf?

9.00 – 13.00 uur: Socratisch gesprek met pauzes op Villa Dio Petres
Socratisch gesprek. Aan de hand van de socratische methode gaan we gezamenlijk op zoek naar de aard van het zelf.

13.00 – 14.00 uur: picknicklunch op Villa Dio Petres

14.30 uur: Je gaat naar Mochlos, waar je kunt genieten van zee en strand. 

Mochlos
Mochlos

17.00 uur (in Mochlos): korte presentaties van de deelnemers: 'een nieuw zelf'.

18.30 uur: dineren in een visrestaurant in Mochlos.

Om circa 21.30 uur ben je weer in je pension.

Vrijdag

Thema: Het zelf binnenste buiten

9.00 – 13.00 uur: les met pauzes op Villa Dio Petres

(theorie)
Identiteit en illusie. Hoe werkt de illusie van ons zelf? Van Hans Klok tot Boeddha.

(praktijk) slotgesprek
13.00 – 13.30 uur: lunch op Villa Dio Petres

13.30 – 18.00 uur: vrij

18.30 uur: afscheidsdiner in Grieks traditioneel restaurant. Om circa 21.00 uur ben je weer in je pension.

Zaterdag

Het laatste ontbijt.
Daarna word je op de dag en het tijdstip dat je wenst naar de luchthaven van Heraklion gebracht (mits je de transfers hebt geboekt).


Datum 

Je bent welkom van 1 tot en met 7 juli 2018.

Je kamer

Kies voor het gezellige dorpspension Argyro of de luxere zeer rustig gelegen Villa Dio Petres. Voor Villa Dio Petres geldt een meerprijs van € 60 à €120. Ga voor alle details naar alle info over je kamerkeuze.

Prijzen

De prijzen zijn vanaf € 1.269,-- per persoon bij twee personen op een tweepersoonskamer en € 1.395,-- per persoon bij één persoon op een tweepersoonskamer. Een eenpersoonskamer kost € 1.335,--.

Dit is voor een (bijna) geheel verzorgde week, exclusief vlucht. Er worden geen boekingskosten in rekening gebracht. Lees hier meer over onze prijzen.
De prijs voor de transfer van/naar Heraklion is € 35,-- enkele reis, per persoon.
Weet je nog niet of je de transfers wilt of dat je de bus neemt? Je kunt het de transfers ook later bijboeken (tot 2 maanden voor aanvang van de cursus).

Een exclusieve week voor een beperkte groep

Het minimaal aantal deelnemers voor deze cursus 8 en maximaal 16 deelnemers.

Wie zijn Marte Kaan en Coen Simon?

Lees hier meer over Coen Simon en hier meer over Marte Kaan