Eindelijk volwassen?! Wijsheid in de tweede levenshelft | Frits de Lange

Ooit besef je: dit is mijn tweede levenshelft, de eerste is voorbij.

Bereid je op je vijftigste er maar op voor dat je nog een halve eeuw te gaan hebt!

Deze cursus van Frits de Lange is erg succesvol en wordt daarom weer herhaald. 

 

“Een mens maakt de stap naar de namiddag van het leven (...) vanuit de vooronderstelling dat hij dat kan doen vanuit de waarheden en idealen die hem tot dusverre van dienst zijn geweest. Maar men komt de namiddag van het leven niet door op grond van het programma van de levensochtend; want wat ‘s ochtends geweldig was, is ’s middags haast niets, en wat ‘s ochtends als waar gold, blijkt ’s middags een leugen.” (Carl Gustav Jung).

Je bent welkom van 2 tot en met 8 oktober 2022.

1160 frits okt 2021

Het moment is niet te voorspellen, het kan rond je veertigste zijn of ook pas na je zestigste. Maar ergens rond die tijd besef je: dit is mijn tweede levenshelft, de eerste is voorbij. Het heeft meer met gevoel te maken, dan met de kalender: je staat anders in het leven. Onthechter, beschouwender, melancholischer soms ook. Je kijkt wat vaker terug op wat het leven je gebracht heeft. Het is na de middag; je bent over de helft.

Hoe je goed oud kunt worden, daar wordt maatschappelijk nu met de stijgende levensverwachting veel aandacht aan besteed. Bereid je op je vijftigste er maar op voor dat je nog een halve eeuw te gaan hebt. Gezond eten, blijven bewegen en socializen – daarmee word je wellicht honderd.

1160 frits okt 2021 2

Maar hoe je innerlijk de tweede levenshelft in moet gaan, dat weten we niet zo goed. Zeker, je probeert je zelf mentaal weer opnieuw uit te vinden, nieuwe doelen te stellen. Maar niet alleen zijn je lijf, je relaties, je werk, je ambities en verlangens anders geworden dan in je eerste levenshelft. Ook van binnen voelt het anders. Je bent minder met jezelf bezig en er komt meer innerlijke ruimte voor wat groter is dan jezelf. Je kunt het ‘spiritualiteit’ noemen; de innerlijke ervaring verbonden te zijn met wat jou overstijgt. Voor veel mensen wordt die ervaring sterker naarmate ze ouder worden. Noem het 'Leven', 'het Absolute', 'het Geheim' of 'God'. Waar het om gaat is dat je je opgenomen voelt in een groter geheel, waartoe je je wilt verhouden. 

frits okt 2021

WEEKPROGRAMMA

Door mogelijke overheidsregels met betrekking tot COVID-19 en vervoersbeperkingen zijn er aan dit programma nog geen excursies en diner-adressen e.d. toegevoegd. Die volgen later.

zondag

16.00 uur: kennismaking en presentatie over Kreta

maandag

THEMA: EINDELIJK JE ZELF WORDEN
9.00 – 13.00 uur op Villa Dio Petres

In onze geïndividualiseerde samenleving zijn we verantwoordelijk voor onze eigen biografie. In de eerste levenshelft gaat het er om, om een stevig, uniek zelf te ontwikkelen. Word wie je bent! Maar wie ben je eigenlijk? Onder en achter het masker van je ‘persoon’ gaat vaak een onzeker ik schuil. Je bent nog lang niet af, ook al heet je volwassen. Is dan de tweede levenshelft niet de fase waarin je eindelijk tot jezelf kunt komen? Of kom je juist dan eerder tot het inzicht dat jouw ‘zelf’ in het licht van de kosmische eeuwigheid uiteindelijk maar bar weinig voorstelt? Misschien is het allebei. Maar wat heet dan zelfverwerkelijking? De kracht en de grenzen van het ideaal van de zelfsturing staan centraal.

In de avond wordt een toepasselijke film vertoond..

dinsdag

THEMA: GROTER EN STERKER DAN JEZELF
9.00 – 13.00 uur op Villa Dio Petres
Nabespreking film.

Op deze dag staan visies op wat goed ouder worden is centraal. De meeste daarvan gaan vandaag over de buitenkant. Je zien het ouder worden als verval of gaan voor het tegendeel, ‘successful ageing’. Is er een alternatief mogelijk, dat ook oog heeft voor de spirituele dimensie ervan. Dat woord ‘spiritualiteit’ staat dan voor de innerlijke ervaring verbonden te zijn met wat jou overstijgt.
De vorige en volgende generaties, de kosmos, het Leven, de Werkelijkheid – je kunt het noemen zoals je wilt. Is de tweede levenshelft dan niet juist de levensfase waarin je je bewust wordt van het grotere geheel en je je daartoe leert te verhouden?

woensdag

THEMA: DE TWEE LEVENSHELFTEN
9.00 – 13.00 uur op Villa Dio Petres

Op deze dag kijken we naar de belangrijkste ontwikkelingstheorieën uit de
levenslooppsychologie en de spirituele filosofie (bijv. Erik Erikson, Carl G. Jung). Waarom zou je onderscheid willen maken tussen een eerste en een tweede levenshelft, waar draait het dan om in je eerste levenshelft en waarom in je tweede? Met hulp van Richard H. Rohr wordt de zin en de strekking van het onderscheid verkend. In de eerste helft gaat het, zegt hij, erom dat je iemand wordt en bent; in de tweede dat je dat leert relativeren.

donderdag

THEMA: DE DOOD ONDER OGEN
9.00 – 13.00 uur op Villa Dio Petres

Naarmate je ouder wordt, komt je dichter bij je dood. Gelukkig is de dood steeds minder een taboe in onze samenleving. Maar je tot je eigen eindigheid verhouden, daar praten we niet graag over. Het publieke debat wordt gedomineerd door morele discussies over hulp bij zelfdoding en euthanasie. De meeste mensen sterven echter ‘gewoner’. hoe mensen existentieel naar hun dood toeleven en omgaan met hun angst voor de dood, is een andere vraag dan die naar medische beslissingen rond het levenseinde. Onderzoek wijst uit dat hoogbejaarde mensen minder bang zijn om te sterven dan jongeren. Hoe komt dat eigenlijk?

vrijdag

THEMA: NA ONS
9.00 – 13.00 uur op Villa Dio Petres
Op deze dag kijken we vooruit en maken we de balans op. Erik H. Erikson muntte de term generativiteit voor het commitment dat mensen in hun latere leven hebben voor de generaties die na hen komen. Het draait niet langer om jezelf, maar om de toekomst van het leven. Hij omschreef wijsheid als ‘detached concern with life itself, in the face of death itself’. Is dat een goed ideaal? Zijn wij in staat ons zo te onthechten? Is de huidige en komende generatie ouderen voldoende daarmee (klimaat, sociale rechtvaardigheid) bezig of wentelt ze zich nog steeds zelfgenoegzaam in een zwitserlevengevoel?

De volksmond wil dat oud en wijs bij elkaar horen. Maar wat is een wijs mens en hoe word je het? Kunnen we met de aangereikte inzichten van deze week ontdekken waaruit die bestaat?

zaterdag

De cursus eindigt met het laatste ontbijt.

Datum 

Je bent welkom van 2 tot en met 8 oktober 2022

Prijzen

Deze prijzen zijn geldig voor boekingen tot en met 31 december 2021.
Let op: vanaf 1 januari 2022 moeten de prijzen naar alle waarschijnlijklheid met ongeveer € 50 verhoogd worden. Dit in verband met hogere vervoerskosten vanwege, door de Griekse overheid opgelegde, vervoersbeperkingen door Covid-19.

 • € 1.285,-- per persoon bij twee personen op een tweepersoonskamer,
 • € 1.335,-- bij gebruik van een éénpersoonskamer,,
 • € 1.395,-- per persoon bij alleen gebruik van een tweepersoonskamer,

Exclusief eventuele toeslag voor logies op Villa Dio Petres, en eventuele transfers.

Dit is inclusief:

 • docent;
 • boek en cursusmaterialen;
 • 6 nachten logies in een airconditioned kamer;
 • 6 maal ontbijt;
 • alle in het programma genoemde gezamenlijke picknicks, lunches en diners;
 • gezuiverd water bij alle gelegenheden;
 • koffie/thee, gezuiverd water en vruchtensappen tijdens de door ons verzorgde gezamenlijke momenten;
 • enkele glazen wijn of bier tijdens de door ons geserveerde maaltijden;
 • tafelwater bij alle maaltijden;
 • excursies naar bijzondere plekken;
 • toegangskosten voor bezienswaardigheden in het programma;
 • het dagelijks vervoer naar de Academie (Villa Dio Petres) vanuit pension Argyro;
 • alle vervoer bij de excursies;
 • incidenteel vervoer binnen de vrije momenten indien dit logistiek inpasbaar is;
 • boekingskosten.

De prijs is exclusief:

 • vluchten;
 • 3 maaltijden;
 • zelf bestelde frisdranken, vruchtensappen, koffie/thee, alcoholische dranken en andere versnaperingen tijdens de maaltijden in restaurants of andere gelegenheden;
 • persoonlijke uitgaven;
 • annulerings- en reisverzekering.


Transfer van en naar de luchthaven Heraklion
We halen je op van (de luchthaven van) Heraklion en brengen je naar (de luchthaven van) Heraklion voor € 45,-, per persoon, enkele reis. Het is een rit van een uur. Een taxi kost € 75 à € 100 enkele reis. Je kunt ook de regionale bus nemen naar Agios Nikolaos. Dat kost momenteel € 7,70.
Aansluitend kun je dan de bus nemen naar Kritsa (€ 1,80).
Bij boeking krijg je alle verdere informatie.

Een exclusieve week voor een beperkte groep

Het minimum aantal deelnemers voor deze cursus is 8 en het maximum is 16 deelnemers.

Gastenboek

Lees de ervaringen van eerdere gasten in gastenboek van 2019, 20182017, 2016, 2015, 2014, 2013.

Wie is Frits de Lange?

Lees hier meer over Frits de Lange

Je kamer

Kies voor het gezellige dorpspension Argyro óf voor de luxere zeer rustig gelegen Villa Dio Petres (de cursuslocatie).

Het prijsniveau van de kamers op Villa Dio Petres is hoger dan die in pension Argyro.
Voor de 6 nachten die je tijdens de cursus op Villa Dio Petres verblijft wordt daarom een meerprijs berekend.
Deze meerprijs dekt ongeveer de helft van de werkelijke meerprijs.

 • € 60 voor de éénpersoonskamer met gedeelde badkamer (één kamer beschikbaar);
 • € 90 voor de tweepersoonskamer met gedeelde badkamer (één kamer beschikbaar);
 • € 120 voor een tweepersoonskamer 'voor één of twee personen (nog één kamer beschikbaar);
 • € 120 voor de tweepersoonskamer 'Panorama, uitsluitend voor 2 personen (één kamer beschikbaar)

De meerprijzen zijn per kamer en voor de gehele cursusperiode. Dus niet per nacht. De kamers worden tijdens de cursus goed schoongehouden. Bedlinnen wordt in overleg verschoond, badlinnen naar wens.
Ga naar je kamer keuze voor meer informatie.

Reserveer nu (vragen met * zijn verplicht in te vullen). Lees eerst hierboven de beschikbaarheid van kamers.

Je e-mailadres eindigt op @yahoo.com. De ervaring leert dat ons systeem je reservering dan niet goed verwerkt. Gebruik a.u.b. een ander mailadres of stuur een mailtje naar . Dankjewel.
Voer alstublieft uw naam in.
maak aub een keuze
Voer alstublieft uw adres in.
Voer alstublieft de postcode en plaats in
Graag invullen
Invalid Input
Geef alstublieft het aantal gasten aan.
Invalid Input
Geef alstublieft aan of vervoer gewenst is.
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Ongeldige invoer