archief4

Wat is de beste plek om kennis te maken met de grote filosofen?

Natuurlijk, in Griekenland! In één middag en vier ochtenden. Lammert Kamphuis, bekend van Lowlands, Amsterdam Dance Event en The School of Life, neemt je mee naar het begin van de filosofie.

Je kunt kiezen uit de basiscursus of een bijna geheel verzorgde week. 

De filosofie leert je om gedachtes op te sporen die jou in de weg zitten en hierdoor rustiger te worden. Ook stelt filosoferen je in staat om anderen beter te begrijpen. Filosofie kan je troosten en misschien zelfs iets gelukkiger maken. Bovendien helpt het je om scherper te verwoorden hoe jij in het leven staat, wat je belangrijk vindt en waar je naar toe op weg wil. 

Tijdens deze colleges op het prachtige Kreta onderzoek je samen met de andere deelnemers wat jij in je alledaagse leven nog steeds aan deze klassieke denkers kunt hebben. Van Plato tot de Stoïcijnen en van Aristoteles tot de Sceptici. Aan het eind van deze week neem je niet alleen een mooi kleurtje mee terug naar Nederland, maar heb je ook kennis gemaakt met de belangrijkste Griekse filosofen (en leuke medecursisten) en heb je een begin gemaakt met oefenen hoe de filosofie jouw alledaagse leven kan verrijken. 

Je bent welkom van 3 tot en met 8 augustus 2017. 

filosofie

De inhoud van de cursus

Lammert Kamphuis brengt de filosofie dicht bij je eigen leven. Je zult er achter komen hoe grote filosofen en hun gedachten-oefeningen ook voor jouw levensgeluk van waarde kunnen zijn. Dit is het voorlopige programma. De komende weken zal Lammert het programma per dag inhoudelijk verder invullen.

 • donderdag 3 augustus: we beginnen om 16.00 uur 

Kennismaking met Lammert Kamphuis, introductie en welkomstdiner.

 • vrijdag 4 augustus van 9.00 tot 13.00 uur: filosofie, wat heb je daar nou aan?

Over nut en noodzaak van filosofie. Aansluitend lunch.

 • zaterdag 5 augustus van 9.00 tot 13.00 uur: terug naar de basis

Op Griekse bodem maak je kennis met 'de grote 3': Socrates, Plato en Aristoteles. We gaan daarvoor naar een bijzondere plek, de Dorische stad Lato, die stamt uit dezelfde tijd als 'de grote 3'. Vervolgens zijn de Hellenistische Scholen aan de beurt zoals de cynici en te 'tuin van Epicurus'.  Aansluitend lunch.

 • zaterdagavond: diner en film!

We vertonen een toepasselijke speelfilm en serveren een diner.

 • zondag 6 augustus: vrij

Maar wel met een beetje huiswerk...

 • maandag 7 augustus van 9.00 tot 13.00 uur: vrijheid

Hoe voelen we ons vrij in een tijd van prestatiedruk, keuze-stress en constante bereikbaarheid? Aansluitend lunch.

 • dinsdag 8 augustus van 9.00 tot 13.00 uur: liefde

Wat kunnen we leren van filosofen over vriendschappen en liefde? Hoeveel 'vrienden voor het leven' heb jij? Daarna afscheidslunch. 

 • dinsdag 8 augustus: om 15.00 uur is de cursus afgelopen.

Academie op Kreta

Dit is je cursuslokatie

Vlakbij het dorp Kroustas ligt Villa Dio Petres (ΔΥΟ ΠΕΤΡΕΣ). Dat betekent twee rotsen. De villa heeft een fantastisch uitzicht over de Baai van Mirambello en ligt volkomen vrij en stil. Omdat het op hoogte ligt is het daar relatief koel in de zomer. 

strand kreta

Het basis-arrangement (€ 525,--) 

Het basisarrangement bestaat uit:

 • ontvangstmiddag met diner
 • 4 collegeochtenden met lunch
 • filmavond met diner
 • een toepasselijk boek.

Combineer deze cursus met je vakantie op Kreta. Je vlucht en je hotel of pension regel je zelf.

Verblijfsmogelijkheden

Agios Nikolaos is de meest nabijgelegen stad, op 10 km afstand van de cursuslocatie. Daar is veel accomodatie te vinden. Vanaf de luchthaven Heraklion rijdt een lijnbus naar Agios Nikolaos. De rit kost € 7,70 en de bus doet er 1,5 uur over.
Als je wilt kunnen we je tips geven. 

Pendeldienst

Als je dagelijks (niet op zondag) vervoerd wilt worden van en naar je hotel/pension bieden we je een pendeldienst aan. Die kost € 75,--. Dat geldt dan alleen voor vervoer tussen de Academie en een hotel/pension in Agios Nikolaos of Ammoudara (Lasithi). Mocht je in Kritsa of Kroustas logeren, dan is de pendeldienst gratis. 

Het plus-arrangement (€ 935,--)

Met dit plus-arrangement wordt je in de watten gelegd. Het plus-arrangement bestaat uit:

 • transfers van en naar de luchthaven van Heraklion 
 • 6 nachten verblijf in een gedeelde tweepersoonskamer in Villa Dio Petres of pension Argyro (meerprijs € 126,-- voor een kamer voor jou alleen)
 • alle vervoer tijdens de cursusperiode (ook op de vrije zondag) 
 • ontbijt
 • ontvangstmiddag met diner
 • 4 collegeochtenden met aansluitende lunches
 • filmavond met diner
 • 2 excursiemiddagen met aansluitend diner  
 • een toepasselijk boek

We kunnen je helpen met het vinden van goede vluchten; boeken doe je zelf. Rond de cursusweek biedt Transavia bijvoorbeeld voordelige vluchten aan op Heraklion.

vakantie Kreta

Eén van de excursiemogelijkheden: het dorp Mochlos

Bekijk een video over Lammert Kamphuis

Om een indruk te krijgen van Lammert Kamphuis is het misschien aardig om onderstaande video te bekijken. Het gaat over een kunsttentoonstelling. Lammert vertelt over de spanning tussen vergankelijkheid en continuïteit bij het kunstwerk ‘The Twilight of our Heart’ (2016) van Muntean/Rosenblum.

Datum 

Je bent welkom van donderdag 3 tot en met dinsdag 8 augustus 2017. De cursus start op donderdag om 16.00 uur met een introductie en welkomstdiner. De cursus eindigt op dinsdag 8 augustus om 15.00 uur.

Prijzen 

De prijs voor het basis-arrangement is € 525,-- .
De prijs voor het plus-arrangement is € 935,-- op basis van een gedeelde kamer. De meerprijs voor een kamer voor je alleen is € 126,--.

Geef bij je reservering alsjeblieft aan (bij opmerkingen) welk arrangement je kiest.

Pendeldienst bij basis-arrangement

Als je wilt halen en brengen we je de hele cursusperiode (niet op zondag) van en naar de Academie en je pension/hotel in stad Agios Nikolaos of het nabijgelegen Ammoudara. De prijs is € 75,--.
Geef in het vakje opmerkingen in onderstaand reserveringsformulier aan of je van de pendeldienst gebruik wilt maken. 

Een exclusieve week voor een beperkte groep

Het minimaal aantal deelnemers voor deze cursus is 8. Het maximum is 16 deelnemers.

Wie is Lammert Kamphuis?

Lees meer over Lammert Kamphuis