archief4

Er zijn veel wegen naar wijsheid; één gaat over de bergen. Deze sportieve bergwandelweek heeft niks met filosofie te maken. Of toch wel...? 

Ontdek het prachtige voorjaar van Oost-Kreta. Te voet. Je bent welkom van 5 tot en met 12 april 2020 

Waar kun je je nog één voelen met de natuur en de bergen zonder iemand tegen te komen of gestoord te worden door menselijke beschavingsdrift? Zonder wegwijzers. Waar je op eigen kracht en initiatief je eigen weg nog moet zoeken…
Reinhold Stecher, een Oostenrijkse priester, schreef het boek ‘Botschaft der Berge’. Daaruit komt de befaamde zin;

Viele Wege führen zu Gott, einer geht über die Berge.

sneeuw LasithiDe hoogvlakte van Lasithi met sneeuw tot in medio mei

De bergen van Oost-Kreta bieden je nog een kans om in stilte te wandelen, meditatief een berg te beklimmen, te mijmeren over een gedachte van Nietzsche of Rousseau, zwervend over geitenpaadjes, op zoek naar Ithaka. 

wandelweek 2017 22

Is dit iets voor jou?!

Tijdens de Wandelweek worden soms bergwandelingen gehouden en toppen beklommen over lastig begaanbare paden waar het van belang is je evenwicht goed te (kunnen) bewaren. Er is niks engs of gevaarlijks aan, maar je moet lenig genoeg zijn om van kei naar kei te lopen. Twijfel je? Neem even contact met ons op: 070 3061837.

voorjaarhet voorjaar op Kreta is prachtig

Wandelen met de Academie op Kreta, zonder opgelegde filosofie.

In deze wandelweek wordt je niks filosofisch opgedrongen. Maar je kent vast de ervaring dat wandelen door mooie natuur je vanzelf aanzet tot nadenken. Anders denken. Filosoferen...

Wandelen is voor de grote filosofen van het grootste belang geweest. Voor Immanuel Kant was wandelen de manier om zijn hoofd leeg te krijgen. Tijdens het wandelen rustte hij uit van het nadenken. Maar voor Nietzsche was wandelen voorwaardelijk om te kunnen denken. Hij schreef al lopend en werkte zijn gedachten later uit. Kant liep in de stad, Nietzsche zocht de natuur op: 's zomers in de Zwitserse bergen, 's winters in de heuvels rond Italiaanse steden.

Wandelen in de bergen van Kreta kan je een welkome verademing bieden in een door beelden, geluid, technologie en massacommunicatie verzadigd leven. Het laat je de extreme eenvoud ervaren van de verhouding tussen je lijf en de wereld. Terwijl technologie je gemak en snelheid biedt en laat surfen en glijden, biedt bergwandelen je het plezier en de beloning van de inspanning.
De Academie op Kreta organiseert ook in 2020 weer een wandelweek in het prachtige voorjaar. Om de verademing van het wandelen maximaal te beleven, zullen we hele stukken in stilte met elkaar lopen. Dat voelt in het begin wat ongemakkelijk. Maar je zult snel ervaren hoe hoeveel je hoort als je zwijgt.

Een culturele tour door Oost-Kreta

Je trekt een volle week lang van de blauwe zee van de baai van Mirambello, via heilige huisjes naar witte sneeuwwtoppen.
Iedere wandeldag is compleet anders van karakter. Soms dwaal je door een mysterieus bos met 250 Minoïsche nederzettingen in het Park van Kroustas of een idyllische vallei met sneeuwtoppen en de Agio Plevma kapel, oftewel de Heilige Geest kapel. Je maakt kennis met de kunst uit de Kretenzische School in de vorm van fresco’s in 13e eeuwse kerkjes. El Greco is daaruit voortgekomen. Hij is een Kretenzer en zijn echte naam is Theotokopoulos. Je bezoekt de verstilde Dorische stad Lato met agora, tempel en openluchttheater. En je komt op de top van de berg Karfi met een settlement van gevluchte Minoïsche boeren en een majestueus uitzicht. Je bezoekt een prachtig verstild klooster Areti en het roemruchte eiland Spinalonga.


De verzorging is perfect

Laat alle ‘bagage’ achter je en geniet! Je hoeft alleen maar te wandelen en te mijmeren. Voor bijna alle lunches en diners wordt gezorgd (op drie keer na): iedere dag worden door je 'privé kok' bijzondere maaltijden opgediend. Vaak op een mooie plek in de natuur.
Voor onderweg krijg je water, een energiesnack of fruit mee. Dit draag je zelf met eventuele trui of jack in je eigen rugzakje. Alle bagage wordt nagebracht als je van slaapadres wisselt.

Je slaapt in Kritsa en op de hoogvlakte van Lasithi

Je verblijft de eerste vier nachten in het gemoedelijke dorp Kritsa of in Kroustas. Daarna verhuizen we naar de hoogvlakte van Lasithi. Daar verblijf je in het comfortabele Maison O Kronio en trekken we langs onbekende paden het middelgebergte in. Je zult versteld staan van de stilte en schoonheid. En 's nachts zijn de sterrenhemels uniek.

Feiten rond je wandelweek 

 • Je moet over een goede conditie beschikken en stabiel kunnen lopen over ongelijke paden vol keien. Als je zelf twijfelt over je stabiliteit of gezondheid raden wij je af om mee te doen. Een advies daarover zullen we altijd negatief beantwoorden. Maar een bijzondere klimervaring is niet vereist en er is niks engs aan;
 • Er is geen alternatief programma voor het geval je uitvalt;
 • Je wandelt 6 dagen: maandag tot en met zaterdag, 3 à 4,5 uur per dag;
 • Waterdichte wandelschoenen (categorie A/B), een wind- en waterdicht jack, en een kleine lichte rugzak voor je dagelijkse spulletjes zijn een vereiste;
 • De maximale groepsgrootte is 14 personen, afhankelijk van beschikbare logeerplekken, het minimum is 7;
 • Je logeert de eerste 4 nachten in pension in Kritsa of in Villa Dio Petres bij Kroustas en de laatste drie nachten in een pension op de vlakte van Lasithi;
 • In het pension op de vlakte van Lasithi deel je een slaapkamer met een andere gast; alleen in bijzondere gevallen is er een kamer voor jou alleen beschikbaar (hiervoor geldt een meerprijs van € 60,--);
 • Je bagage wordt altijd nagebracht maar je draagt zelf je water en extra kleding voor onderweg. Neem altijd een jack mee tegen de wind en de kou;
 • Drie maaltijden gebruik je op eigen gelegenheid en op eigen kosten, de rest is inclusief;
 • De transfer op zondag 12 april naar de luchthaven van Heraklion is inclusief;
 • De vluchten boek en betaal je zelf. 

 

De transfers

Transfer van Heraklion naar je pension Kritsa of Kroustas

We bieden transfers aan vanaf donderdag 2 april tot en met zondag 5 april (op zondag 5 april tot uiterlijk 14.00 uur). Het maakt niet uit welke heenvlucht je op die dagen kiest. We staan altijd klaar met een bordje met je naam erop. Ook bij vertragingen. Deze transfer kost € 45,-- p.p. 

Transfer van de vlakte van Lasithi naar Heraklion

We bieden deze transfer alleen aan op zondag 12 april. Na het ontbijt word je naar de luchthaven van Heraklion of de stad Heraklion gebracht. Deze transfer sluit (naar verwachting) aan op de ochtendvlucht van Transavia. Deze transfer is inclusief in de prijs. Er is geen alternatief vervoer.

HET PROGRAMMA VAN DAG TOT DAG

Zondag: introductie, aanvang 16.00 uur

Op de aankomstdag maak je kennis met de andere gasten in Villa Dio Petres, de cursuslokatie van de Academie op Kreta, en vindt een introductie van de wandelweek plaats. 
Diner.
Overnachting: pension Argyro of Villa Dio Petres

Maandag: zee, uitzichten, een boottocht en een bijzonder eiland.

We starten de week met een fraaie autorit (3 kwartier). We lopen van klooster en klooster. Daarna maak je een eenvoudige bergwandeling van circa 2 uur rond het dorp Pines. Onderweg lunchen we. Daarna varen we met de boot naar Spinalonga, een Venetiaans vestingeiland met een bijzonder verhaal. Wandeling van 1 uur.

Diner op eigen gelegenheid.
Overnachting: pension Argyro of Villa Dio Petres.
Totale wandelduur: 3 uur

Dinsdag: fresco’s en oude verhalen

We beginnen de dag met een korte wandeling naar dé cultuurhistorische attractie van Kritsa: de 13e eeuwse kapel Panagia Kera, de Onze Lieve Vrouw kapel, beroemd vanwege de 13e eeuwse fresco’s .
We zijn daar vroeg, dus voordat de toeristenbussen arriveren.

Vanuit de Panagia Kera wandelen we omhoog naar de oude Dorische stad Lato (circa 300 v.Chr). Lato is prachtig gelegen met een groots uitzicht op Agios Nikolaos en is ook voor leken een tot de verbeelding sprekende oude Griekse stad.
Vanuit Lato word je per auto naar Villa Dio Petres gebracht. We lunchen in het dorp Kroustas.
Na de lunch rijden we in een half uur naar het Historisch Park van Kroustas.

Het is een sprookjesachtig terrein waar we een eenvoudige wandeling van circa 1,5 uur maken. In het park zijn door de Duitse archeologe Sabine Beckmann honderden Minoïsche boerderijen gevonden. Dat maakt de plek zeer bijzonder en voor sommigen spiritueel.
Diner: op Villa Dio Petres
Overnachting: pension Argyro of Villa Dio Petres
Totale wandelduur: 3 uur (voor de liefhebber kan het verlengd worden tot 4,5 uur).

Woensdag: De drie-kerken-route door de Kloof van Kalamafka

Oorspronkelijk stond vandaag de kloof van Kritsa op het programma. We hebben echter gekozen voor een zeer bijzondere onbekende kloof waar je zelf niet gemakkelijk kunt komen. Als je wilt kun je heel eenvoudig zelf vanuit het pension alsnog een keer de kloof van Kritsa lopen.

Kalamafka kloofDe kloof van Kalamafka

De kloof van Kalamafka ligt op 45 minuten rij-afstand. Je treft daar een zeer idyllisch en rustig landschap aan. Er stroomt een woeste beek door de kloof.

De route doet maar liefst drie kerkjes aan. De eerste is de Agios Yorgos en daar zul je verrast worden door 13e eeuwse fresco's, in the middle of nowhere. 

Kalamafka kloof FRESCO13e eeuwse fresco's in de St. George kerk.

Op de terugweg picknicken we of we lunchen op Villa Dio Petres.

De middag is vrij.

Diner: op eigen gelegenheid
Overnachting: pension Argyro of Villa Dio Petres
Totale wandelduur: 2,5 uur

Donderdag: klimmen door het middelgebergte (Karfi)

Vandaag verhuizen we naar een pension op de vlakte van Lasithi. Dat bereiken we na een prachtige autotocht van 1,5 uur door de bergen.
We gaan (na al dat zitten) een prestatie leveren. Vanuit de vlakte beklimmen we de top van de Karphi-berg (400 meter stijgen). Dit is een pittige klim. Boven op de top bevindt zich een Minoïsche nederzetting. Vanuit de indrukwekkende stilte van de top kijken we neer op de noordkust van Kreta, met in de verte de badplaats Chersonissos. De eenvoudige afdaling gaat via een prachtig eenzaam dal.
We lunchen met een broodtrommel op de berg.

sterrenhemel2
De sterrenhemel boven de hoogvlakte van Lasithi

Avonddiner in een restaurant in Tzermiado.
Overnachting: pension in Marmaketo
Totale wandelduur: 4 uur

Vrijdag: klimmen door een eenzaam hooggebergte met zicht op sneeuw

We doorkruisen de vlakte van Lasithi (1 uur eenvoudig lopen) naar het langeafstandspad E4. Vervolgens is het 1,5 uur klimmen richting de Dikti. Maar het zal blijken de moeite waard geweest te zijn. Aan het eind van de beklimming heb je een uniek zicht op de besneeuwde Dikti vanuit de charmante kleine hoogvlakte Limnakaros. Daar wordt een lichte lunch geserveerd.

[bs-start]col-sm-6 col-md-6[/bs]

wandelweek2018 3

[bs]col-sm-6 col-md-6[/bs]

wandelweek2018 5

[close-bs]


Na de lunch dalen we via een eenvoudig pad weer af naar de vlakte van Lasithi.

Diner op eigen gelegenheid
Overnachting: pension in Marmaketo
Totale wandelduur: 4 uur

Zaterdag: oversteek naar hoogvlakte van Katharo

We worden gebracht naar het vertrekpunt van een mooie klim van de ene hoogvlakte naar de andere: de hoogvlakte van Katharo. In totaal lopen we circa 5 uur door een prachtig berggebied met zicht op de besneeuwde Lazarus.
We eindigen op de hoogvlakte van Katharo in een berghuisje. Daar wordt een traditionele Kretenzische maaltijd klaargemaakt. Zo lang we willen, blijven we daar. Als afscheid van elkaar en om van de serene stilte van Katharo te kunnen genieten. Maar op een zeker moment....worden we weer naar beneden gebracht, naar de vlakte van Lasithi. In een open auto of een comfortabel busje.

klauteren 3De laatste tocht huiswaarts

Diner: zal niet meer nodig zijn, maar we zorgen voor een lichte maaltijd in het pension.
Overnachting: pension in Marmaketo
Totale wandelduur: 4 uur

Zondag 

Na het ontbijt word je naar de luchthaven of stad Heraklion gebracht (inbegrepen in de prijs).


Datum

Je bent welkom van zondag 5 tot en met zondag 12 april 2019.

Prijzen

De prijzen zijn € 950,-- per persoon bij twee personen op een tweepersoonskamer, € 995,-- voor een éénpersoonskamer (maar twee beschikbaar), tot € 1.039,-- per persoon bij één persoon op een tweepersoonskamer. 
Let op: de laatste 3 nachten op de hoogvlakte van Lasithi deel je in een kamer met een andere deelnemer. Als je ook daar persé een eigen kamer wilt, berekenen we een meerprijs van € 60,-- op de prijs van de wandelweek. Maar dat is slechts beperkt beschikbaar. Meld dat alsjeblieft bij je boeking.

Dit is inclusief:;

 • logies in een airconditioned kamer, met ontbijt;
 • fultime zorgvuldige begeleiding en een professionele kok;
 • alle in het programma genoemde gezamenlijke picknicks, lunches en diners;
 • gezuiverd water bij alle gelegenheden;
 • koffie/thee, tafelwater en vruchtensappenen, en alcoholische dranken tijdens de door ons verzorgde gezamenlijke momenten en maaltijden;
 • toegangskosten voor bezienswaardigheden in het programma;
 • alle vervoer;
 • incidenteel vervoer binnen de vrije momenten indien dit logistiek inpasbaar is;
 • boekingskosten.

De prijs is exclusief:

 • vluchten;
 • 3 maaltijden;
 • zelf bestelde dranken en andere versnaperingen tijdens de maaltijden in restaurants of andere gelegenheden;
 • persoonlijke uitgaven;
 • annulerings- en reisverzekering.

Transfer van de luchthaven Heraklion
We halen je op van de luchthaven van Heraklion voor € 45,-, per persoon, enkele reis. Het is een rit van een uur. Een taxi kost € 75 à € 100 enkele reis. Je kunt ook de regionale bus nemen naar Agios Nikolaos. Die kost € 7,70. De transfer aan het eind van de week, naar de luchthaven van Heraklion, is inclusief. Aansluitend kun je dan de bus nemen naar Kritsa (€ 1,80).

Een exclusieve week voor een beperkte groep 

De Wandelweek gaat door vanaf 7 deelnemers en heeft maximaal 14 deelnemers.

Je kamer

Kies voor de eerste 4 nachten voor het gezellige dorpspension Argyro óf voor de luxere zeer rustig gelegen Villa Dio Petres.

Voor de 4 nachten die je tijdens de cursus op Villa Dio Petres verblijft wordt een meerprijs berekend.
Deze meerprijs dekt ongeveer de helft van de werkelijke meerprijs.

 • € 60 voor de tweepersoonskamer met gedeelde badkamer (één beschikbaar);
 • € 80 voor een tweepersoonskamer (drie beschikbaar, waarvan één uitsluitend voor 2 personen);
 • € 40 voor de eenpersoonskamer met gedeelde badkamer (één beschikbaar).

De meerprijzen zijn per kamer en voor 4 nachten. Dus niet per nacht. De kamers worden goed schoongehouden. Bedlinnen wordt in overleg verschoond, badlinnen naar wens.
Ga voor alle details naar alle info over je kamerkeuze.

Gastenboek

Lees de ervaringen van eerdere gasten in het wandelweek gastenboek.