Een virtuele tocht naar Santiago de Compostela!

Frits de Lange is hoogleraar Ethiek en verzorgt ieder jaar een prachtige en inspirerende cursusweek op de Academie op Kreta.  

archief4

Een pelgrimage naar het volle leven. Je bent welkom van 1 tot en met 7 oktober 2017

Elk jaar trekken duizenden pelgrims naar Santiago de Compostela. Ze hebben vaak weinig met de kerk of het klassieke christendom, maar zijn op zoek naar zichzelf, de ontmoeting met anderen, de eenwording met de natuur, de essentie van het bestaan. Die nieuwe pelgrim lijkt in weinig meer op die van vroeger, die op reis ging voor zijn zieleheil. Nu is de reis zelf de bestemming en reist de pelgrim vaak zonder geloof in een hogere macht.

Naar aanleiding van zijn nieuwste boek: 'Heilige onrust'

Op 2 juni 2017 is het nieuwste boek van Frits de Lange verschenen met als titel 'Heilige onrust'. Het boek vormt de basis van deze week op Kreta en je krijgt het vooraf thuis toegestuurd.

Een bezinningsweek over de oervragen van het bestaan

Frits de Lange ziet in deze pelgrim de belichaming van een nieuwe post-religieuze spiritualiteit. In het boek Heilige Onrust loopt hij op met Compostelagangers, maar ontmoet hij onderweg ook tal van denkers die in het pelgrimsmotief de essentie van het mens zijn gaan zien. Waar kom ik vandaan? Wat doe ik hier? Waar ga ik toe? De oervragen van het bestaan krijgen bij de hedendaagse pelgrim een nieuw, beweeglijk antwoord: Zet de ene voet maar voor de andere. Morgen zal het leven beter, anders, voller zijn dan vandaag. Deze cursusweek gaat over onmogelijke zelfkennis, de deugd van de gastvrijheid, vreemde ontmoetingen, en over God na het afscheid van het Opperwezen.

In de cursus gaat het om onderwerpen zoals...

Dat je niet in je eigen bubbel kunt blijven leven, dat je van je leven geen project hoeft te maken, dat anderen een cadeau voor je kunnen zijn maar je ook mateloos kunnen irriteren, dat God een gebeurtenis is die je overkomt - het zijn verrassende ontdekkingen die Frits de Lange met je wil delen, en die hij aan de hand van een analyse van filosofisch en theologisch teksten met je wil doordenken. En als woorden niet meer toereikend zijn, is er muziek.

Bekijk de video over de vorige cursus met Frits de Lange

Druk op de playknop (hieronder) voor een videoverslag van de cursus van Frits de Lange in 2016.

Voor wie is een cursus met Frits de Lange geschikt?

Deze verdiepingsweek is bedoeld voor niet-wandelaars, maar ook voor hen die Compostela al hebben gelopen. Voor gelovigen, niet-meer, en niet-gelovigen, die interesse hebben in religie en die open staan voor nieuwe inzichten. Voor Nederlanders en Vlamingen.
Omdat er gebruik wordt gemaakt van soms pittige filosofische en theologische teksten strekt een HBO-denkniveau tot aanbeveling.

Het complete weekprogramma

Zondag

Om 16.00uur start de cursus met een kennismaking met Frits de Lange en elkaar, een introductie over Kreta en een gezamenlijk diner.

Maandag

Thema 1: De pelgrim 2.0
Locatie: Villa Dio Petres, van 9.00 – 13.00 uur.

Wat is pelgrimage precies? Wat bezielt een pelgrim eigenlijk? En waarom is het beeld van het leven als pelgrimage zo aantrekkelijk? En wat maakt ook een pelgrimage zonder God tot een heilige reis?
De pelgrim 2.0 is een kind van zijn tijd: in de hedendaagse cultuur is alles altijd in beweging, zonder te weten waarnaartoe. Op de eerste dag verkennen we het fenomeen van de pelgrimage, en de onrust van onze nomadische cultuur. En stellen onszelf de vraag of wijzelf ons ook als ‘pelgrim’ ervaren, ook zonder dat we de wandelschoenen aan trekken.

Lunch op eigen gelegenheid en vrij van 13.00 tot 17.00 uur.

17.00 uur op Villa Dio Petres: terugblik op de ochtend en aansluitend diner en een toepasselijke speelfilm.

Dinsdag

Thema 2: Ik ben mijzelf een raadsel
Locatie: Villa Dio Petres van 9.00 – 13.00 uur.

De hedendaagse pelgrimage leidt vaak tot een – soms pijnlijke – zelfconfrontatie. De pelgrim zoekt zichzelf, en is zichzelf soms helemaal kwijt. Je komt jezelf behoorlijk tegen onderweg. Die innerlijke onrust verbindt de pelgrim met de kerkvader Augustinus, de eerste theoloog voor wie de pelgrimage de centrale metafoor werd voor het menselijk bestaan. De pelgrimage verdraagt zich daarom slecht met de idee van de levensloop als een te plannen en te managen project. Hoe paradoxaal het ook lijkt, het is de puriteinse pelgrim uit John Bunyan’s Pilgrims Progress (1687), die de religieuze voedingsbodem verschafte voor de gedachte van het ik als project. Sommige babyboomers zijn er nog mee opgevoed.
Augustinus verstaat het zelf van de pelgrim anders: wij zijn geen project maar een traject, en ik ben mijzelf een raadsel. Op deze dag staat de vraag centraal wie wij precies zijn, en of het erg is als we daar geen helder antwoord op kunnen geven.

Kroustas 3

13.00 uur lopen naar en door het oer-Kretenzische dorp Kroustas. Zonder door commercie gevoede gastvrijheid. Pure gastvrijheid. Daar lunchen we en leidt de plaatselijke papa Yorgos ons door de 2 oeroude kerkjes van Kroustas. Kerkjes met een unieke verhaal en 13e eeuwse fresco’s.

Je bent om 17.00 uur weer in je pension. Diner op eigen gelegenheid.

Woensdag

Thema 3: Open je voor mij… (over gastvrijheid)
Locatie Villa Dio Petres: van 9.00 – 13.00 uur.

Pelgrimage is een sociaal gebeuren. Je kunt jezelf behoorlijk tegenkomen, maar een ding is zeker: je komt onderweg zeker een boel anderen tegen. Conventies vallen weg en spontane ontmoetingen kunnen heel verrijkend, maar soms ook pijnlijk zijn. Je kunt als pelgrim alleen overleven als je je zelf opent voor anderen, en omgekeerd een beroep kunt doen op hun gastvrijheid.
De ethiek van de pelgrim balt zich eigenlijk samen in dat ene woord: gastvrijheid. De vraag of de vreemdeling een vriend of vijand is, vormt de primitieve kern van deze ethiek. Gastvrijheid voor vrienden is niet zo moeilijk. Maar wat als de vreemdeling werkelijk ons vreemd blijft? De pelgrim biedt het ethisch paradigma voor een wereld waarin iedereen zomaar (weer) vreemdeling kan worden. Dag 3 is gewijd aan de vraag of er wel zoiets bestaat als onvoorwaardelijke gastvrijheid en of wij onszelf wel kunnen en willen openen voor anderen. Houdt gastvrijheid niet altijd iets ongemakkelijks?

13.00 uur lunchbuffet op Villa Dio Petres

Spinalonga

Na de lunch vertrek je naar Elounda en van daaruit met de boot naar het eiland Spinalonga. Naar Spinalonga is ‘het vreemde’ tot 1957 verbannen geweest. Moeders, kinderen, vrienden werden uit de samenleving geplukt en gedeporteerd naar Spinalonga omdat ze aan lepra leden.

18.00 – 19.00 uur in zaaltje in pension Argyro
Thema: het labyrint.

Op weg gaan, rondcirkelen, loslaten, dicht bij je bestemming komen, keuzes maken, weer terug moeten, het leven in. Een pelgrimage is als een labyrint: de reis is de bestemming. We maken morgen in de natuur, op het strand, zelf een labyrint. Vandaag bereiden we ons daarop voor.

We lopen naar een restaurant in Kritsa voor het diner.

Donderdag

Thema 4: ‘De reis is de bestemming’
Vroeger dan normaal gaan we naar het strand van Kavousi. Daar onderga je het daadwerkelijk lopen van het labyrint.

Na het lopen van het labyrint is er gelegenheid om te zwemmen, te mediteren of niets te doen.

Om 11.00 uur trekken we de bergen in naar de (bijna) oudste boom van Kreta om na te praten over de labyrint-ervaring.

We lunchen even verderop in de vorm van een picknick bij een kapel.

Faneromenis

Rond 15.00 uur loop je een deel van de pelgrimage die de plaatselijke bevolking onderneemt op 15 augustus: Maria Hemelvaart. Die pelgrimage eindigt in een grotkerk binnen het klooster Faneromemis (dat betekent verschijning) waar aan Maria een wonder wordt toegeschreven.
Buiten de muren van het klooster wordt toelichting gegeven.

Je bent om 19.00 uur terug in je pension.

Het diner is op eigen gelegenheid.

Vrijdag

Thema 5 ‘Geloof in het leven’
Locatie Villa Dio Petres: van 9.00 – 13.00 uur.

De meeste hedendaagse pelgrims hebben de gevestigde kerk en het traditionele christendom achter zich gelaten. Toch brengt hen iets op de been. Ze geloven in het leven. Waarvan nemen we afscheid, en wat nemen we mee uit de religie van vroeger? En is er zoiets mogelijk als een geloof voorbij de traditionele godsdienst, en hoe ziet dat er uit?
De nieuwe pelgrim onderscheidt zich wezenlijk van zijn voorgangers: hij heeft de gerichtheid op een Jenseits, een ultiem doel in hemel of hiernamaals, losgelaten. Maar wat betekent thuiskomen dan nog? Dat zijn de vragen die op de laatste dag centraal zullen staan.

Lunch op Villa Dio Petres
Na de lunch vrij van 15.00 – 18.00 uur.

In de avond vindt het afscheidsdiner plaats in een traditioneel restaurant in de stad Agios Nikolaos.

Zaterdag

De cursus is afgelopen met het ontbijt op zaterdag.

Datum 

Je bent welkom van 1 tot en met 7 oktober 2017. 

Prijzen

De prijzen zijn vanaf € 1.188,-- per persoon bij twee personen op een tweepersoonskamer en € 1.299,-- per persoon bij één persoon op een tweepersoonskamer. (€ 1.239,-- voor de eenpersoonskamer is niet meer beschikbaar). Dit is voor een (bijna) geheel verzorgde week, exclusief vlucht. Er worden geen boekingskosten in rekening gebracht. De prijs voor de transfers van en naar Heraklion is € 35,-- enkele reis, per persoon. Weet je nog niet of je de transfers wilt of dat je de bus neemt? Je kunt de transfers ook later bijboeken (tot 2 maanden voor aanvang van de cursus).

Een exclusieve week voor een beperkte groep

Het minimaal aantal deelnemers is 8, het maximum 16.

Gastenboek

Lees de ervaringen van eerdere gasten van Frits de Lange in zijn gastenboeken 2016, 2015, 2014, 2013.

Wie is Frits de Lange?

Lees meer over Frits de Lange.