hans en jacques 1160 4

Er is een website van de regio Kreta verschenen waarop gouverneur Arnaoutakis van Kreta claimt dat Kreta als modelregio dienst kan doen in Europa!

In Griekenland (en Rooms-Katholieke rest van de zuidelijke wereld) is 15 augustus een hoogtijdag.Maria-tenhemelopneming.

Nu er met ons Nederlandse bedrijf (Academie op Kreta) even geen cursisten worden ontvangen, zijn wij vooral actief met ons Griekse bedrijf: Hotel Villa Dio Petres.

De cursuslocatie van de Academie op Kreta is B&B Hotel Villa Dio Petres. Het hotel ligt op een unieke plek in de bergen naast het authentieke bergdorp Kroustas. Stel je voor...

Een nieuw museum in Agios Nikolaos Onze stad Agios Nikolaos heeft de deuren geopend van een vernieuwd Archeologisch Museum met voorwerpen tot 9.000 (!) jaar oud die op Oost-Kreta zijn gevonden.

Jannis was 16 jaar en is dood gebloed. Samen met opa was hij in de tuin aan het werk. Een frees heeft hem bij zijn benen gegrepen.

Het is een warme dag. Beneden liggen de toeristen zich aan het strand. Maar ik trek met de hond (Pietje) naar boven, de koelte van de bergen in. Naar het sprookjesbos...

Zo uitbundig. Zo mooi. De paarse week op het Plateau van Katharo.

We kunnen er niet meer tegen. Hotel- en cursusgasten die ons weer eens zonder enige schroom uitleggen hoe ‘die Grieken’ in elkaar zitten:

Sinds april dit jaar zijn wij gezegend met Effie, in het Grieks Εφη. Wat een geweldige vrouw. Zoals zij haar taak opvat, altijd vooruit denkend, altijd mee- of constructief tegendenkend, altijd vrolijk, redelijk Engels sprekend voor de gasten. Wat een genot.

Veel oud-deelnemers aan een cursus zijn in de vallei van Katharo geweest. Maar niet velen zullen de vallei kennen met zoveel pracht en praal als nu.

We zijn al weken druk doende met de voorbereidingen van het nieuwe seizoen. Om maar wat te noemen:

Het schilderwerk was al zo perfect. Maar daar bleef het niet bij…

Samen met een vriendin zijn we naar een concert voor viool en vleugel, in het mooie Cultureel Centrum van Heraklion geweest. Het begin was 'wel aardig'. Maar dan...

B&B Hotel Villa Dio Petres (het cursuscentrum) is op een zeer professionele wijze strak in de verf gezet door Michalis en Nikos uit het dorp Kroustas.

Dit belooft wat voor het voorjaar. Er is zoveel sneeuw gevallen dat er zelfs in juni nog een beetje op de toppen zal liggen.

Meestal komt het rond de Kerst of minstens in januari. Het bleef dit keer lang uit.

Van makreel tot Mahler. Het was mooi. Zes weken Nederland na twee corona-jaren zijn lauterend voor ons geweest.

Op één van onze reizen van Kreta naar Nederland hebben we in Ravenna aangelegd. Wat een weelde! Het lijkt wel een openluchtmuseum. Vooral de vroegchristelijke kunst maakte indruk op ons. Dat bracht ons op de gedachte om een nieuwjaarswens voor je te schrijven.

We hebben een besluit genomen: we willen alleen nog cursussen die echt iets bijdragen aan de wereld of van werkelijke betekenis zijn voor je bestaan. Zoals de cursus over de staat van de politiek en het openbaar bestuur in Nederland. Bedoeld voor mensen die werken bij de overheid, politie,...

Het seizoen zit er zowat op. Hotels gaan dicht. De stoelen en tafels worden binnen opgeborgen. De mensen wensen elkaar καλό χειμώνα, goeie winter. De laatste toeristenbussen brengen de mensen naar de luchthaven van Heraklion.

Het moet eerst schuren om tot verbetering te kunnen komen

Docent Frits de Lange heeft tijdens zijn laatste cursusweek in oktober 'stiemem' gefilmd.

Frits de Lange en zijn cursus 'Doorgroeien!' is de best beoordeelde docent én cursus van de Academie op Kreta!

De meeste bezoekers kiezen voor het vliegtuig. Maar het kan ook per trein en boot. En…op de fiets. Vandaag zijn goede vrienden Anja van de Belt en Adrie Vreeburg fietsend aangekomen op de cursuslocatie Villa Dio Petres. Vanuit Moordrecht in Nederland! En niet met een elektrische fiets maar een...

Als er geen cursussen worden gehouden, zoals nu in het hart van de zomer, is Villa Dio Petres een hotel. De meeste gasten boeken bij Booking.com maar gelukkig vinden ook steeds meer mensen hun weg naar onze eigen boekingsite.

De afgelopen cursusweek met Hans Boutellier en Daan Roovers is voor ons een feest geworden dankzij de golven aan positieve energie van de deelnemers en docenten. Het ging om een cursus voor professionals in de openbare sector: bestuurders en beleidsmedewerkers en een statenlid bij de stad...

De bomen groeien weer de hoogte in! Twee fruitbomen als cadeau van een cursusgroep!

Hij is 16 en krijgt inmiddels zoveel gebreken dat we...

Het zeewater is al heerlijk. Maar even zo mooi zijn de bloemen langs een ommetje van nog geen 200 meter van het strand!

Op de radio en op internet golft een eindeloze stroom aan berichten binnen over de vreselijke oorlog. Buiten vriest het en ligt er sneeuw tot net boven Kritsa. Op 13 maart! Idioot.

Gelukkig hebben we de academie en het hotel nooit voor het geld opgericht. Want dan zou de oogst niet motiverend zijn geweest. We hebben het om andere redenen gedaan. En die oogst is uitbundig: dankbaarheid, ontroering, vriendschappen, lessen, erkenning, identiteit, etc.

Boven is het hemels. Niemand te zien. Heerlijk stil en een dik pak verse sneeuw. Echt fantastisch.

Wij vinden dat Kreta een plek van betekenis is en daarmee van meerwaarde voor een cursus filosofie. Daarom hebben we in 2017 deze film over het wezen van Kreta gemaakt. Deelnemers aan een cursus worden ontvangen met deze film. 

Zoals ieder jaar worden we ook weer verrast door een mooi pak sneeuw op de bergen 'achter' ons. En nu ook nog eens in de dagen voor Kerst!

De grote trek. Later dan normaal verlaten we ons onderkomen op Villa Dio Petres en trekken we met ‘de kudde’ naar ons dorpshuis in Kritsa.

Windstil en koud. De winter komt eraan. We wonen nog steeds 'op' Villa Dio Petres (de cursuslokatie). Even niemand zien en genieten van de doodstille nachten is niet fout na zo'n intensief seizoen. Maar...het is ook wel eenzaam en best koud. Al dat nare corona-nieuws uit Nederland over wel/niet...

November is een prachtige maand voor bergwandelingen. Nadat we 6 maanden lang onafgebroken met gasten hebben geleefd (wat fantastisch was) is de diepe stilte van de bergen een welkome afwisseling.    

In de gastenboeken van de Academie op Kreta en Villa Dio Petres is bijna alleen maar lof te lezen over de manier waarop wij cursussen vormgeven en hotelgasten verzorgen. Daar voelen we ons wat ongemakkelijk bij.

Een daverende slotavond van de laatste cursus zit erop. Het wordt nu stil op Kreta.

Hoe zou het zijn om zonder elektronische agenda door het leven te gaan?

Een cursusweek met Frits de Lange doet wat met mensen.

Je kent hem wel, maar je weet het niet...

De Academie op Kreta maakt gebruik van het hotel Villa Dio Petres. Als er geen cursus is, wordt dat hotel volop geboekt door toeristen vanuit de hele wereld. 

Bij ons in de buurt hangt de brommerjeugd rond bij een mooie zitplek net voor Kroustas. Deze jongens en meisjes hebben er vast geen oog voor maar ze worden door een grote stem uit het verleden toegesproken via een plaquette. De stem van Nikos Kazantzakis. Nikos Kazantzakis is één van de...