hans en jacques 1160 4

Het schilderwerk was al zo perfect. Maar daar bleef het niet bij…

Samen met een vriendin zijn we naar een concert voor viool en vleugel, in het mooie Cultureel Centrum van Heraklion geweest. Het begin was 'wel aardig'. Maar dan...

B&B Hotel Villa Dio Petres (het cursuscentrum) is op een zeer professionele wijze strak in de verf gezet door Michalis en Nikos uit het dorp Kroustas.

Dit belooft wat voor het voorjaar. Er is zoveel sneeuw gevallen dat er zelfs in juni nog een beetje op de toppen zal liggen.

Meestal komt het rond de Kerst of minstens in januari. Het bleef dit keer lang uit.

Van makreel tot Mahler. Het was mooi. Zes weken Nederland na twee corona-jaren zijn lauterend voor ons geweest.

Op één van onze reizen van Kreta naar Nederland hebben we in Ravenna aangelegd. Wat een weelde! Het lijkt wel een openluchtmuseum. Vooral de vroegchristelijke kunst maakte indruk op ons. Dat bracht ons op de gedachte om een nieuwjaarswens voor je te schrijven.

We hebben een besluit genomen: we willen alleen nog cursussen die echt iets bijdragen aan de wereld of van werkelijke betekenis zijn voor je bestaan. Zoals de cursus over de staat van de politiek en het openbaar bestuur in Nederland. Bedoeld voor mensen die werken bij de overheid, politie,...

Het seizoen zit er zowat op. Hotels gaan dicht. De stoelen en tafels worden binnen opgeborgen. De mensen wensen elkaar καλό χειμώνα, goeie winter. De laatste toeristenbussen brengen de mensen naar de luchthaven van Heraklion.

Het moet eerst schuren om tot verbetering te kunnen komen

Docent Frits de Lange heeft tijdens zijn laatste cursusweek in oktober 'stiemem' gefilmd.

Frits de Lange en zijn cursus 'Doorgroeien!' is de best beoordeelde docent én cursus van de Academie op Kreta!

De meeste bezoekers kiezen voor het vliegtuig. Maar het kan ook per trein en boot. En…op de fiets. Vandaag zijn goede vrienden Anja van de Belt en Adrie Vreeburg fietsend aangekomen op de cursuslocatie Villa Dio Petres. Vanuit Moordrecht in Nederland! En niet met een elektrische fiets maar een...

Als er geen cursussen worden gehouden, zoals nu in het hart van de zomer, is Villa Dio Petres een hotel. De meeste gasten boeken bij Booking.com maar gelukkig vinden ook steeds meer mensen hun weg naar onze eigen boekingsite.

De afgelopen cursusweek met Hans Boutellier en Daan Roovers is voor ons een feest geworden dankzij de golven aan positieve energie van de deelnemers en docenten. Het ging om een cursus voor professionals in de openbare sector: bestuurders en beleidsmedewerkers en een statenlid bij de stad...

De bomen groeien weer de hoogte in! Twee fruitbomen als cadeau van een cursusgroep!

Hij is 16 en krijgt inmiddels zoveel gebreken dat we...

Het zeewater is al heerlijk. Maar even zo mooi zijn de bloemen langs een ommetje van nog geen 200 meter van het strand!

Op de radio en op internet golft een eindeloze stroom aan berichten binnen over de vreselijke oorlog. Buiten vriest het en ligt er sneeuw tot net boven Kritsa. Op 13 maart! Idioot.

Gelukkig hebben we de academie en het hotel nooit voor het geld opgericht. Want dan zou de oogst niet motiverend zijn geweest. We hebben het om andere redenen gedaan. En die oogst is uitbundig: dankbaarheid, ontroering, vriendschappen, lessen, erkenning, identiteit, etc.

Boven is het hemels. Niemand te zien. Heerlijk stil en een dik pak verse sneeuw. Echt fantastisch.

Wij vinden dat Kreta een plek van betekenis is en daarmee van meerwaarde voor een cursus filosofie. Daarom hebben we in 2017 deze film over het wezen van Kreta gemaakt. Deelnemers aan een cursus worden ontvangen met deze film. 

Zoals ieder jaar worden we ook weer verrast door een mooi pak sneeuw op de bergen 'achter' ons. En nu ook nog eens in de dagen voor Kerst!

De grote trek. Later dan normaal verlaten we ons onderkomen op Villa Dio Petres en trekken we met ‘de kudde’ naar ons dorpshuis in Kritsa.

Windstil en koud. De winter komt eraan. We wonen nog steeds 'op' Villa Dio Petres (de cursuslokatie). Even niemand zien en genieten van de doodstille nachten is niet fout na zo'n intensief seizoen. Maar...het is ook wel eenzaam en best koud. Al dat nare corona-nieuws uit Nederland over wel/niet...

November is een prachtige maand voor bergwandelingen. Nadat we 6 maanden lang onafgebroken met gasten hebben geleefd (wat fantastisch was) is de diepe stilte van de bergen een welkome afwisseling.    

In de gastenboeken van de Academie op Kreta en Villa Dio Petres is bijna alleen maar lof te lezen over de manier waarop wij cursussen vormgeven en hotelgasten verzorgen. Daar voelen we ons wat ongemakkelijk bij.

Een daverende slotavond van de laatste cursus zit erop. Het wordt nu stil op Kreta.

Hoe zou het zijn om zonder elektronische agenda door het leven te gaan?

Een cursusweek met Frits de Lange doet wat met mensen.

Je kent hem wel, maar je weet het niet...

De Academie op Kreta maakt gebruik van het hotel Villa Dio Petres. Als er geen cursus is, wordt dat hotel volop geboekt door toeristen vanuit de hele wereld. 

Bij ons in de buurt hangt de brommerjeugd rond bij een mooie zitplek net voor Kroustas. Deze jongens en meisjes hebben er vast geen oog voor maar ze worden door een grote stem uit het verleden toegesproken via een plaquette. De stem van Nikos Kazantzakis. Nikos Kazantzakis is één van de...

Jacques en ik zijn erg dankbaar voor het succesvol mogen uitvoeren van alweer 4 cursussen filosofie.

Je komt voor nieuwe uitdagingen te staan, zullen we maar zeggen, als je op Kreta woont. Bijna hebben de schapen weer onze tuin leeg gevreten. Daar is weinig romantisch aan als het voor de zoveelste keer gebeurt.

Griekenland leeft enorm toe naar het Paasfeest. Dat valt hier op 2 mai. Er mag in deze corona-tijd niet veel, maar het 'Paas-gevoel' is des te sterker. Vergelijk het maar met Kerst in Nederland.

Vandaag heb ik een etappe van de E4 gelopen. De E4 is een langeafstandsroute door Europa en loopt over de volle lengte van Kreta. Ik heb de etappe van Vasiliki naar Meseleri gelopen. Ik was zwaar onder de indruk van alle ervaringen tijdens de 4 à 5 uur zwoegen door de bergen. Direct vanuit...

Mijn hele leven lang al, kan ik rond volle maan slecht slapen. Ik wist dat aanvankelijk niet.

Een wandeling rond de cursuslokatie Villa Dio Petres in maart.

Dit weekend zou het hier in Griekenland carnaval zijn. Pasen valt altijd op een andere datum dan in Nederland, dus carnaval ook. Daarom is het vandaag (zondag) sorry-dag.

Er valt iedere winter een pak sneeuw op de toppen van de bergketens van Kreta. Dat is niks bijzonders. Maar dit jaar ligt er ook sneeuw in de lager gelegen delen. In Kritsa en Kroustas is het vandaag wit! Ook op de cursuslokatie dus.

Heb jij dat ook...

Zondag 18 janari viel de eerste sneeuw in de vallei van Katharo. Zoals ieder jaar. Het hele dorp Kritsa trok in file in terreinwagens en op brommertjes naar boven om het schouwspel te aanschouwen.

Een rake column van Stine Jensen. We lopen op Kreta door de lockdown hopeloos achter met de post. Daarom hebben we nu pas het Filosofie Magazine ontvangen van december. Daarin stond deze column van Stine Jensen. Hij is uit ons hart gegrepen én uit het hart van de meeste Grieken.

De positieve bijwerkingen van corona zijn voor Jacques een atelier en voor Hans een kettingzaag (een kinderhand is gauw gevuld).