Genoeg is genoeg

Binnen de gemeenschap van Oost-Kreta wordt een model van ‘genoeg is genoeg’ in stand gehouden. Ieder zijn deel, maar niet méér.

Het goede leven.

Méér willen, in plaats van minder, betekent dat je het goede leven uitstelt naar later. Je hebt nu immers schijnbaar nog niet genoeg om het goed te hebben. Bij minder willen hebben, draag je uit dat het nú al goed is. Wat een rust! Evdaimonia!

Co-operatie in plaats van competetie

Samen een goed leven leiden. Niet voortgedreven door ‘mimese’, het méér willen verwerven alleen omdat een ander méér heeft, maar iedereen zijn of haar deel.
Het klinkt misschien wat onwaarschijnlijk, maar op Kreta leeft de co-operatieve gedachte nog volop. Misschien voortgekomen uit het communisme dat op Kreta een grote rol heeft gespeeld en nog levend is. Of vanuit de kerk: iedereen is een kind van God.  Zie het als een oud maar levend sociaal netwerk.

Tandarts Michalis in Agios Nikolaos.
Een nieuwe brug zou € 800,-- moeten gaan kosten. Dat is veel minder dan in Nederland. Toen de lange procedure van happen, testen, happen en plaatsen voorbij was, en ik moest afrekenen, vroeg Michalis mij ‘wat had ik ook al weer gezegd dat het moest kosten?’. Ik zei: € 800,--‘.   ‘Óh!’ zie hij. ‘Dat is een hoop geld!’. ‘Doe maar € 500,--‘. Want het werk was meegevallen.

De Citroën-garage in Agios Nikolaos.
Ik vertrouwde de handrem niet meer zo goed en wilde graag dat de garage-man Dimitris er naar zou kijken. De auto gaat de brug op en ik doe intussen boodschappen, want het zou even duren. Na verloop van tijd weet Dimitris mij te melden dat er met de handrem niks aan de hand is. Dat is fijn! ‘Wat ben ik je verschuldigd?’ ‘Niks’ zegt hij. ‘Ik heb toch niks gevonden!’

Restauranthouer Jorgos.
Als we met een groep in een restaurant gegeten hebben is het eindbedrag soms zo’n € 170,-- . Bijzonder weinig. Jorgos de restauranthouder zegt dan standaard ‘doe maar € 150,--‘. Terwijl wij van plan waren € 190,-- te betalen.

Fooi is fout

Een fooi doorbreekt dat co-operatieve model. Een fooi betekent dat jij je opstelt als 'heer' ten opzichte van de 'mindere'. Dat is strijdig aan het samenwerkingsmodels en wordt daarom zeer resoluut geweigerd, Als wij dan toch aandringen om iets extra’s te geven, wordt er boos gereageerd, omdat we het systeem blijkbaar niet goed hebben begrepen.
Toeristen vallen buiten de groep en mogen best wat meer betalen.