Opgestaan om 08:00 uur: Bwam! Nice. Geen zin in ontbijt.
Gisteravond hebben we lekker gegeten in Paradosiako in Agios Nikolaos. Dit restaurant is voor veel gasten van de Academie een bekende plek. Het is nu verhuisd naar de boulevard, met direct zicht op de haven, de zee, de flanerende Grieken én vakantiegangers: een verrukking in vele opzichten.Het bedrijf floreert als nooit tevoren. Yorgos, onze vaste, goedlachse en werklustige bediende /assistent manager is er duidelijk over, πιο καλα: veel beter! Het gaat niet iedere ondernemer goed op Kreta, maar er is een duidelijke positieve toon, ondanks het teruggelopen toerisme dit jaar. De gasten bij Paradosiako, en iedere andere toerist in onze omgeving die we hier spreken, is er duidelijk over: wat is het hier heerlijk, zorgeloos en relaxed! Wel opvallend stiller dan men verwachte. Die aanleiding voor die stilte op Kreta is vooral te vinden elders in Europa, en niet aan Kreta zelf te wijten.

Hans was is juni een week in Nederland en werd verpletterd door de angst en vooringenomenheid die er heerst. Hoewel alle ellende in de wereld terecht aandacht krijgt is de media-terreur buiten proporties aan het worden in West-Europa. En Nice doet daar waarschijnlijk wéér een schepje bovenop.
Ook de Academie heeft dit jaar te maken met een, relatief geringe, terugloop. Maar onze onderneming moet het niet hebben van winst. Wat we uitgeven wordt door de gast betaald, en daar bovenop vragen we een redelijke vergoeding voor onze eigen inzet, daar zijn we tevreden mee.
Ik ben intens dankbaar dat we dit alweer voor het 5e jaar mogen doen, en al zoveel gasten een geweldige week op Kreta hebben mogen bezorgen. En ik hoop op het relativeringsvermogen van onze gasten aan wie we zouden willen geven: een rustige haven, om de gedachten weer op orde te krijgen in een relaxte en voor even een zorgeloze sfeer.