In Griekenland is iedere kleine ondernemer opgejaagd om een POS aan te schaffen. Dat is zo'n apparaat waarmee je met een bankkaart kunt pinnen of met een creditkaart kunt betalen. Zo'n apparaat kost geld en je betaalt aan de bank commissie voor iedere betaling. Weggegooid geld dus.

Maar het moest. Van het rechtschapen Noord-west Europa. Want dát is de manier om het zwart-geld-circuit te doorbreken.

Je kunt nu iedere schoenveter in Griekenland met een pinpas betalen. En je krijgt na iedere betaling een bon. Verplicht. Ook als je een ijsje koopt.

Weet je in welk Europees land je het minst met een pas kunt betalen? Duitsland!! Het was onlangs ook een item bij de NOS. Uitgerekend dat land, dat met de morele wijsvinger naar Griekenland wijst (en van harte toegejuicht door de Nederlander Jeroen Dijsselbloem), scoort zelf het hoogst aan 'fiscaal onzichtbare transacties'. 

Op de terugweg van Kritsa naar Den Haag (met de boot en de auto) sliepen we in Rastatt in Zuid-Duitsland. Na een zaken-etentje wilden we afrekenen met onze zakelijke pinpas. De ober had er totaal geen probleem mee om ons te melden dat je bij hun alleen cash, nur bar, kunt betalen. Toen wij verbouwereerd opkeken voegde hij er aan toe: 'Dass ist normal hier'. Vervolgens had hij ook het lef om te vragen of we de bon wilden hebben...!