Levenselixer is volgens het woordenboek: een drank bij de alchimisten uit vloeibaar goud bereid, waarmee zij beweerden het leven te kunnen verlengen. Olijfolie is weliswaar geen drank, maar wel een wegbereider voor een gezonde en lange oude dag. Olijfolie is zeker ook een levenselixer in de zin van en garantie op een zekere mate van bestaanszekerheid. Iedereen heeft een stuk(je) grond met eigen olijfbomen. En om die bestaanszekerheid te behouden moeten de olijfbomen met zorg onderhouden worden.
Het snoeien vindt plaats in de winter. Hele families hebben van generatie op generatie doorgegeven hoe je moet snoeien. Ouwe rotten in het vak weten hoe je de takken krom kunt snoeien zodat je je ladder er later tegenaan kan zetten. Om maar wat te noemen.
Bij ons heeft Manolis, een fijne vent uit Kroustas, alle bomen gesnoeid. Het ziet er nu uit als een vreselijke ravage, een natuurramp, maar iedereen verzekert ons dat de bomen snel weer groen zullen zijn.
De takken met bladeren zijn bedoeld voor de geiten. Maar dat is best veel moeite (verzamelen en vervoeren) en omdat de geitenboer daar geen geld meer voor over heeft (zei Manolis) verschraalt dat gebruik helaas. Het hout wordt verzameld voor de houtkachels. Centrale verwarming is hier niet voor iedereen weggelegd. Bij ons gaat het hout in een houtkachel met een super hoog rendement.
Het snoeiafval wordt verbrand. Een reinigingsvuur zorgt er voor dat het terrein super schoon wordt (zonder bestrijdingsmiddelen) en het vermindert de kans op een vernietigingsvuur bij een bosbrand in de zomer.
Daarbij komt dat as van verbrand hout is goed is voor de bodem. Het materiaal vormt namelijk een rijke bron van kalk, kalium en sporenelementen.
Het snoeien brengt lucht in de boom. De zon kan dan alle takken maximaal bestralen. Het wachten is nu alleen nog maar op water, de regen.
Vuur, aarde, lucht en water.

houtik

hout1160

hout1160 3

hout