Om onze bedrijven na zo'n 8 jaar een keer stevig tegen het licht te houden, hebben we een Advisory Board geformeerd. Met 6 leden: Nederlandse en Griekse vrienden/vriendinnen/ondernemers, die zelf actief zijn met een eigen onderneming én ons al jaren kennen.

Blinde vlekken

Jacques Poot en ik (Hans Rutten) doen ons best en alles lukt ook uiteindelijk. Maar doen we het goed genoeg? Kan het beter? Zien we alles wel? Hebben we geen 'blinde vlekken' ontwikkeld? In het grote bedrijfsleven heet dat contious improvement, CI.
We hebben twee bedrijven opgebouwd: het Nederlandse Evdaimonia vof voor de cursussen filosofie en het Griekse bedrijf Ευδαιμονία ΟΕ voor het Bed and breakfast - Hotelresort Villa Dio Petres.

Waar gaat het over? Over alles!

De afgelopen drie dagen is de adviesraad bij ons op Kreta te gast geweest. Op basis van een groot aantal vragen. Over de Griekse en Nederlandse fiscus, de marketing, onze websites, Booking.com, schulden aflossen, het voldoen aan de Griekse regelgeving, de kwaliteit van de kamers, terrassen, keuze van advertenties in de bladen, prijsstelling van de cursussen en de kamers, winstgevendheid en een redelijke marge, verhoging van de bezettingsgraad van de kamers, personeel, etc.

Dit zou ieder bedrijf moeten durven

Wat een oogst! Wat een inspiratie! Wat een agenda aan verberbeteringen en ideeën! Dit zou ieder bedrijf moeten aandurven, zo ééns in de vijf jaar. Maar bedenk: gemakkelijk is het niet. Het is best ingewikkeld om over je eigen 'vlees en bloed' te moeten aanhoren wat er 'niet deugt', 'anders moet', en 'zo niet meer kan'. De kritiek komt van vrienden/vriendinnen en is dus alleen maar goed bedoeld. Maar je raakt toch even ontregeld en je moet even op je lippen bijten. Maar als je daar overheen bent, die emotie duurt maar kort gelukkig, kom je in een nieuwe fase: vol dankbaarheid dat die vrienden/vriendinnen zich zo enorm voor ons hebben ingezet. En je kijkt weer met andere ogen naar je eigen toekomst.

En wat was het leuk!

En daarbij komt: het was beregezellig om met mensen die je goed kent, drie dagen 'thematisch' bezig te zijn. Met veel ontspanning, mooi weer en lekker eten uiteraard.