Je kent hem wel, maar je weet het niet...

De Venetianen hebben Kreta overheerst van 1200 tot 1600 na Chr. Zij brachten liederlijkheid en lichamelijkheid naar een eiland waar de kunst bepaald werd door de strenge sobere Orthodoxe leer uit Constantinopel.

orthodoxorthodox2
sobere, bijna abstracte Orthodoxe kunst
Jezus, Maria, de apostelen en heiligen mochten niet te ‘menselijk’ verbeeld worden. Geen te volle lippen en zo. Dat moest zuinig en abstract blijven.
Dat zagen de Italianen heel anders. De mens werd expressionistisch neergezet. Met alles erop en eraan. De mix van Italiaanse uitbundigheid en Orthodoxe abstractie heeft de Kretenzische School opgeleverd.

kretenzische school
voorbeeld van Kretenzische School in Panagia Kera bij Kritsa: een mix van het orthodoxe en het Italiaanse

En daar is een belangrijke schilder uit voortgekomen. Domenikos Theotokopoulos; je weet wel. Hij werd door de Italianen en later de Spanjaarden herkend als een begenadigd schilder en werd ‘de Griek’ genoemd. El Greco. Zie je de overeenkomsten?

heilige geest2
de heilge Geest volgens El Greco

El Greco staat te boek als de eerste schilder in de ‘moderne kunst’: expressionistisch, maar abstract. Je weet nu waarom.
In de beroemde kerk Panagia Kera, bij ons in Kritsa, kun je fresco’s zien als voorbeeld van de Kretenzische School. In het Historisch Museum van Heraklion hangen de 2 eerste werken van El Greco die hij op Kreta schilderde.