Samen met een vriendin zijn we naar een concert voor viool en vleugel, in het mooie Cultureel Centrum van Heraklion geweest. Het begin was 'wel aardig'. Maar dan...

 

popi

Twee topmusici, Nikos Mandilas, 1e violist van het Atheens Staats Orkest en Popi Malapani, een bekende Griekse pianiste speelden in de kleine zaal de sterren van de hemel. Het begin verliep wat stroef. Een partita van Bach, 'wel aardig'. Daarna maakten we een enorme stap in de tijd naar recenter werk van Nikos Skalkottas en Yiannis Konstantinidis. Fraai!

Een Turkse ontdekking

Maar heb je ooit gehoord van de Turkse pianist-componist Fazil Say? Wij in ieder geval niet, en dat blijkt een omissie in onze kennis! De ziel van Fazil Say ligt overduidelijk dichter bij de ziel van Kreta dan Bach. Een schitterende sonate (Eryo 7) met een geprepareerde vleugel, uniek gebruik van de viool, met halve noten die je vaak in de Kretenzische en Turkse muziek hoort. Wat een power en melancholie! In onderstaande video zie je Fazil Say zelf aan het werk. Geniet ervan!