Gerard Visser is eindelijk naar Kreta gekomen. Zijn filosofieweek heet Wonen in de Gelatenheid. Een visioen van Eckhart en Heidegger. Geen simpele stof. Wij hebben ons aan de stof van Gerard Visser mogen laven bij een HOVO-cursus in Leiden vele jaren geleden (in het jaar 2.000). Geen enkele filosofische cursus heeft zo'n verpletterende indruk op ons gemaakt als de cursus van Gerard Visser. Het was zelfs de ultieme reden waarom wij in dat jaar 2.000 besloten hebben om iets met filosofie te gaan ondernemen. Met als doel andere mensen te laten ervaren wat wij hadden ervaren.

Het was een enorme hartewens van ons om anderen specifiek de helende en voedende kracht van het verhaal over de Gelatenheid te laten ondervinden. Dat lukte steeds maar niet. Wij waren als Academie op Kreta nog te onbekend en we konden onvoldoende deelnemers verzamelen om de week te kunnen laten doorgaan. Die wens gaat nu in 2024 wél in vervulling. Nu mogen de deelnemers deze filosofische reis naar de ziel gaan ondernemen!

Gerard Visser was tot 2015 hoofddocent cultuurfilosofie aan de Universiteit Leiden. Hij werkt aan een trilogie over de houding van gelatenheid, waarvan twee delen zijn verschenen: Gelatenheid. Gemoed en hart bij Meister Eckhart (2008) en Gelatenheid in de kunst.

Visser

Visserkennismaking