Heb jij dat ook...
Dat je soms opveert en geniale nieuwe (vaak online) bestemmingen kunt geven aan je gevoel, je bedrijf, je leven en dat je weer zin hebt in alles?
Maar ook dat je s’ ochtends bij het wakker helemaal nergens zin hebt in je onderbroek achter je laptop. Niks meer wilt weten van omdenken en ‘leuke innovatieve digitale alternatieven’ voor wat ooit gewoon was?
Dat je het geweldig vindt om de natuur in je buurt te ontdekken en kunt genieten van die heerlijke wandelingen.
Maar ondertussen wel je complete bedrijf of toekomst ziet wegkwijnen door het virus.
Dat je je tranen niet kunt bedwingen bij de inauguratie van Biden waarin ‘samen’ weer centraal staat en je eindelijk afscheid kunt nemen van dat andere kwaad dat Trump heet.
Maar dat je het woord ‘samen’ niet meer kunt horen van Rutte of Albert Heijn.
Dat je die molesterende criminele jongeren zou willen afvoeren naar een Drentse steengroeve? Alwaar ze met een betonnen bal aan hun rechterbeen een maand stenen moeten sjouwen.
En dat je een dag later eigenlijk vindt dat deze jongens, totaal in het nauw, knettergek gemaakt door een leger aan deskundigen met tegenstrijdige opvattingen over de corona-bestrijding, best uit hun dak mogen gaan, als een cri de coeur?
Dat je heilig gelooft in een betere wereld na corona. Waarin we de maatschappij anders ordenen en anders met het klimaat omgaan.
En dat je mensen die daar in geloven fantasten vindt die niet snappen dat na corona in maart het neoliberale kabinet nog sterker in het zadel helpt als beloning voor bewezen diensten.
Heb jij dat ook, dat het tolt in je hoofd? Misschien biedt Aristoteles dan uitkomst.
Aristoteles brengt de deugden in stelling. Wanneer je door ‘strevingen’ in de richting gestuurd wordt van een teveel of een te weinig, dan kunnen de deugden helpen om te sturen naar het midden. Aristoteles heeft het bijvoorbeeld over
moed, matigheid. vrijgevigheid, gepaste woede, vriendelijkheid en waarachtigheid.
Aristoteles pleit niet voor een middelmatig leven. Hij pleit er juist voor om te streven naar de best mogelijke prestaties bij de taken die ons toevallen. Hierin ligt voor Aristoteles de sleutel tot geluk. Geluk betekent dan ook eerder uitblinken of voortreffelijk zijn dan tevreden en blij zijn. Dat is hard werken. iedere dag weer. Aristoteles noemt dit evdaimonia.
De dans van de deugden
De Zeibekiko is Griekse dans en muziek. Een dans voor een man. Van oorsprong een militair. Je zou kunnen zeggen dat de deugdenleer van Aristoteles er in doorklinkt.
Het is geen manier om te pronken. Het gaat er niet om dat je fel en magnifiek bent zoals als in tango of flamenco. Het gaat meer om waardigheid, zeker in slechte (oorlogs-)tijden. En het gaat over nederigheid. De danser danst niet voor het publiek, hij wil niet gezien worden. Hij danst voor zichzelf, met zijn hoofd naar beneden en zijn lichaam dat steeds dichter bij de vloer komt.