Onze accountant in Agios Nikolaos confronteerde ons met de melding dat we verplicht waren om Grieks 'tax-citizen' te worden. Help!

Wat houdt dat in? Zijn we dan Nederlander af? Gaan we dan de torenhoge Griekse belastingen betalen? Paniek. De Ambassade van Nederland in Athene kwam niet verder dan wat gerustellende woorden over 'de 185 dagen regel' en dat het klopte wat onze accountant beweerde.

Wat is het geval? Als je langer dan 185 dagen woont en werkt in een bepaald Europees land, moet je in dat land al je belastingaangifte doen. Dus ook over je verdiensten en inkomen uit Nederland (in ons geval). Dat klinkt natuurlijk ook heel redelijk en normaal.

Maar wij hebben in Nederland een huis, een pensioen, een uitkering en een bedrijf (de vof waarin we de cursussen organiseren) en in Griekenland een bedrijf waarin we Villa Dio Petres explioiteren als bed and breakfast. Is het niet logischer om het Nederlandse deel gewoon in Nederland te blijven afdragen aan de belasting en het Griekse deel in Griekenland. Nee, dat mag dan wel logisch klinken, maar Europa schrijft voor dat je vanwege dat 185-dagen criterium in één land alles moet afrekenen.

Maar hoe moet dat dan met het ABP-pensioen. Daar is al belasting over geheven door het ABP. En een uitkering? En in Nederland heb je recht op een zelfstandigenaftrek en hypotheekaftrek. In Griekenland niet. Ben ik die dan kwijt? En hoe weet mijn Griekse accountant nou wat ik aan mijn Nederlandse vof verdien?

We raakten danig van de leg. Gewoon omdat je niet meer begrijpt waar je in terecht komt en wat je te doen staat. Laat staan hoe je het moet oplossen. Na wat nachten wakker liggen hebben we besloten om onze Nederlandse boekhouder/accountant Hans Elbrink over te laten komen naar Kreta. En dat was een goede zet. Hans is een wijze relativerende en rustige man. Al afwikkelend werd het 'probleem' steeds kleiner. Toen alles rustig was gingen we samen het gesprek aan met de Griekse accountant.

Er is nog niks geregeld. Maar alleen het feit al dat je begrijpt wat er staat te gebeuren en dat er geen zondvloed over ons heen komt, maakt je vrij. Vrij om weer je werk te doen! Want dit soort fiscale gedoe daar zit geen ondernemer op te wachten!