‘I wish you a good restart’ zei Stella door wie we waren uitgenodigd om een paar dagen in één van haar prachtige huisjes tot rust te komen. In Kato Zakros, aan het eind van de wereld.

Alle zakelijke en persoonlijke zorgen rond de corona-ellende van de afgelopen maanden maakten ons moe en prikkelbaar. Het zou voor het cursusbedrijf (Academie op Kreta) het beste jaar ooit worden en ook het hotelbedrijf (Villa Dio Petres) zou voor het eerst een beetje winst gaan maken. Beide bedrijven zijn zo’n beetje onze reden van bestaan geworden, onze identiteit, en die bestond een paar maanden niet meer.

Het was slopend om het tij voortdurend te moeten keren. We hebben ons sinds maart moeten bekwamen in nare juridisch getinte e-mails om te voorkomen dat corona onze bedrijven omver zou trekken. Steeds opnieuw hebben we zo transparant en oprecht mogelijk richting de gasten herhaald hoe volgens ons een eerlijke relatie met de gast/deelnemer eruit ziet in tijden van crisis. Ik kan je verzekeren dat het ons tien keer meer energie kost om iemand ‘nee’ te verkopen dan coulant en toegeeflijk te zijn. Maar het moest! En als de boog te lang te gespannen blijft, gebeuren er op meer terreinen dan alleen ‘de zaak’ ongelukken en ongelukjes. Familie en vrienden weten daarvan.

Een paar dagen de boel de boel laten bij Stella in Kato Zakros, was zeer helend. Ze was nog niet open, dat mocht nog niet, dus waren we er op uitnodiging. Ook voor haar is het seizoen natuurlijk dramatisch verlopen. Ze was compleet volgeboekt en nu leeg. We voelden elkaars zorgen dus haarfijn aan.
Oost-Kreta was daarnaast nog helemaal leeg. Zelfs op het palmenstrand van Vai dat normaal overlopen wordt door de toeristen, was geen mens te bekennen. Helemaal voor ons! Echt uniek. Een betere plek voor een re-start hadden we niet kunnen verzinnen.

Stella wenste ons een goede herstart omdat er de laatste dagen veel ten positieve is gekeerd. Nederlanders en Vlamingen mogen weer naar de Academie komen vanaf 1 juli. Vliegen lijkt geen onveilige bezigheid meer te zijn. Er worden weer cursussen geboekt, zowel in 2020 als 2021. Maar ik denk dat Stella ook aan onze gezichten en houding zag dat even afstand nemen in Kato Zakros ons rust en vertrouwen heeft gebracht.

De knop is om. We kijken weer met verlangen naar de toekomst en naar de komende gasten, eind juli.

jac 2881 compressor

Jacques onder de palmbomen

 

via strand 2 compressor

Het palmenstrand van Vai. Leeg!

vai 2901 compressor