Het cursusseizoen 2023 zit erop. De collegezaal is leeg. Villa Dio Petres (het cursuscentrum) is nu weer ‘gewoon’ hotel. Dat biedt mij kansen om eenzaam te wandelen en te mijmeren. Bij de voorbereidingen van één van de cursussen in het cursusseizoen 2024 stuitte ik op de volgende tekst.

We leven onwerkelijk, in een droom. We moeten afstand doen van onze denkbeeldige positie in het centrum, haar niet alleen afzweren in ons denken, maar ook in het verbeeldende deel van onze ziel. Dan ontwaken we in de werkelijkheid, komen in aanraking met de eeuwigheid, zien we het waarachtige licht en horen de echte stilte. Er vindt dan een transformatie plaats in de kern van onze sensibiliteit, in de manier waarop we zintuigelijke en psychologische indrukken opdoen. We zien dezelfde kleuren, we horen dezelfde geluiden, maar niet meer op dezelfde manier.

Zo’n mystieke tekst komt pas bij mij binnen als ik daar voor open sta. Nu dus. Die oneindigheid ervaar ik fysiek, wandelend in het waanzinnig mooie landschap hier. Die woorden transformeren mij. Het leven is dan even, heel even, gelukt. Een gevoel van evdaimonia, gelukzaligheid. Het zijn wel flits-transformaties. Er hoeft maar iets tegen te zitten en ik ben weer het centrum van de wereld. Weg evdaimonia. Maar toch; het gebeurt vaker en ik raak er ‘geoefend’ in.

Ik hoop dat je volgend jaar bij ons veel Aha-Erlebisse gaat meemaken. In de collegezaal, op excursie of tijdens een picknick. Mystiek of aards. Van die momenten die je een compleet nieuw inzicht opleveren. Dat verrijkt je leven en laat het leven beter 'lukken'.

De tekst is van Simone Weil in haar 'Levenswijsheden' samengesteld en vertaald door Frits de Lange. Volgend jaar verzorgt Frits de Lange een cursus over Simone Weil.

blog 2

blog

blog 4