Het moet eerst schuren om tot verbetering te kunnen komen

Het seizoen 2022 zit erop. Het was succesvol. Zowel voor de cursussen als ons hotel (de cursuslocatie). De prijzenkast staat weer lekker vol: het hotel kreeg tienen als beoordeling via Booking.com. De evaluaties van de meeste cursisten leverden ronkende verhalen op en veel complimenten aan ons adres. Dat doet zeer goed want daar doen we het uiteindelijk voor. De slotavonden van menige cursussen liepen heerlijk uit de hand in de vorm van rijke bonte avonden.

Het stormde in 2022

Het heeft ook gestormd in onze hoofden. Twee corona-jaren hebben veel tol geëist en hebben er voor gezorgd dat we een zekere overspannenheid met ons meesleepten tot ver in 2022. Rampspoed kwam over Kreta in de vorm van ongelooflijke hoeveelheid regenwater zowel in maart als twee weken geleden. Waardoor onze bibliotheek twee keer is overstroomd. Hotelgasten brachten corona binnen. Wij en ons personeel zijn allebei goed ziek geweest van corona en het hotel moest 2 weken dicht en een vakantie moest geannuleerd worden. De Schiphol-perikelen veroorzaakten oeverloze vertragingen en vluchtwijzigingen waardoor er chaotische taferelen ontstonden bij de transfers en daarmee de start van de cursussen. We waren al moe voordat de cursus was begonnen! Onze oude hond Dikkie tenslotte maakt ons zorgelijk over zijn levenseinde.

Het zal blijven stormen

Nietzsche heeft iets gezegd in de trant van: in den beginne was er chaos, er is nog steeds chaos en er zal altijd chaos blijven. Wen er maar aan! De wereld lijkt alleen nog maar onoverzichtelijker te worden en daarmee dus ook ons werk. Wat gaan we daar aan doen?

De regie terug

Hoe herpakken we de regie? Want daar bleek de schoen met name te wringen. We raakten de regie kwijt over de cursussen en het runnen van een hotel. Soms teveel cursussen. Niet altijd de favoriete onderwerpen en docenten. Te weinig tijd voor vrienden en familie. Teveel uitvoerend gedoe. Teveel gepamper rond een cursus. Teveel gesloof. Te volle cursusprogramma’s.

Het moet minder en beter

Samen met mensen om ons heen (ook docenten en deelnemers) die de strakke schoen zagen zitten, hebben we keuzes gemaakt.

De transfers zullen met de aanhoudende Schiphol-perikelen alleen maar onuitvoerbaarder worden. Daar stoppen we dus mee. Ook omdat het volgens de Griekse regelgeving niet meer op deze manier mág. Dat kwam ons eerlijk gezegd wel goed uit. Resultaat: deelnemers zijn vrij om te kiezen voor een snelle (gezamenlijke) taxi, de bus of een huurautootje. Iedereen blij, hopen we.

Er komen nu vooral cursussen die er volgens ons écht toe doen en bij ons de passie oproepen om ze te verwerkelijken. Met onderwerpen die bijdragen aan een betere wereld of de essentie raken van het samenleven en onze cultuur.

Binnen de cursusweken zal er meer vrije ruimte komen om te reflecteren op de inhoud en te genieten van alle goeds en moois dat Kreta te bieden heeft. Of om even helemaal niks te doen. Of om er met het huurautootje even vandoor te gaan. Wie wil dat nou niet?

Het verhaal van Kreta moet verteld worden en onderdeel zijn van elke cursus. Je vliegt niet ‘voor niets’ naar ons eiland. We gaan ook mooie wandelroutes samenstellen voor op je smartphone.

En wij nemen door het jaar heen meer vrij! We zijn rond de zeventig!

Verlangen

Toen wij zo’n 12 jaar geleden met onze Kreta-avontuur begonnen, spraken we met elkaar af dat we er acuut mee zouden stoppen zodra we er ‘geen zin’ meer in zouden hebben.
Het seizoen 2023 zit voor ons nu al vol ‘zin’. Door de vele enthousiaste boekingen voor volgend jaar. Door aangename vriendschappen die er zo langzaamaan met deelnemers, die volgend jaar weer terugkomen, gaan ontstaan. Door nieuwe vitaliserende cursusweken zoals filosofie en opera en ethisch leiderschap!

Maar nu eerst een winter in Nederland!

Een kleine terugblik op 2022

selectie 3

selectie 4

selectie 5

selectie 6

selectie 7

selectie 8

selectie 9

selectie 10

selectie 11

selectie