Bij ons in de buurt hangt de brommerjeugd rond bij een mooie zitplek net voor Kroustas. Deze jongens en meisjes hebben er vast geen oog voor maar ze worden door een grote stem uit het verleden toegesproken via een plaquette. De stem van Nikos Kazantzakis.

zitje1160 2

Nikos Kazantzakis is één van de belangrijkste 20ste eeuwse filosofisch schrijver van Griekenland. Hij is een Kretenzer, de luchthaven van Heraklion is naar hem genoemd en hij heeft een praalgraf in Heraklion. Je kent hem waarschijnlijk als de schrijver van het boek ‘Zorba de Griek’ dat later verfilmd is met Anthony Quinn in een hoofdrol.

Omdat hij nogal ruimdenkend was over religie, is hij lang door het traditionele Griekenland met de nek aangekeken en verbleef hij veel in andere landen op zoek naar filosofische inspiratie.
Maar we zijn wat jaren verder en nu wordt Nikos Kazantzakis op handen gedragen. Hij heeft zijn eigen museum gekregen en overal zie je zijn teksten terug. Zelfs in ons boerendorp Kroustas.

's Avonds maken jongeren kwetterend gebruik van het zitje, vlakbij ons. Het lijkt wel of juist zij door Kazantzakis worden toegesproken via een tekst op een marmeren plaat: Ανθρωπος, πάει να πει χρήσιμος στο τόπο του. Volgens mij kun je dat het best vertalen met: ´Mens, zeg iets dat nuttig is voor jouw plaats’.

Kazantzakis hechte enorm aan de waarde van je afkomst: Kretenzer zijn. Maar tegelijkertijd spoorde hij mensen aan om iets goeds te doen voor de toekomst van ‘je plek’. Bij dit zitje zou dat de juiste ‘praat’ moeten zijn in het belang van Kroustas.

Die brommerjeugd crosst graag rondjes langs onze straat. Als wij ze er op wijzen dat onze gasten daar last van hebben, zijn ze zeer wel voor rede vatbaar. Misschien speelt de vaderlijk tekst van Kazantzakis daar een rol in. Ze willen iets goeds doen voor hun plek: Kroustas.