Ergens in de jaren 80, ik denk 1984, hebben we in ons huis een nieuwe keuken laten installeren in ons huis in Scheveningen. Na het bij haast iedereen wel bekende gepuzzel, en gemarchandeer met ‘keukenboeren’ kwamen we op Miele uit. De verkoper meldde ons dat op de keukenmeubels een olifant zou kunnen staan of een jumbojet zou kunnen landen. Dat overtuigde ons natuurlijk.

We hebben geen moment spijt gehad van deze keuze. Ik heb er behalve privé, maaltijden tot 300 man in bereid voor mijn cateringbedrijf. In 2009 hebben we dit heerlijke huis verkocht aan wéér een architect bij wie het kennelijk in de smaak viel. Óók de keuken. Fijn, en ook jammer, want ik zou de apparatuur missen waar ik mee kon lezen, schrijven. Ik heb ze zorgvuldig onderhouden en laten repareren als het nodig was.

Een jaar later werden we benaderd door de nieuwe eigenaar: of ik wellicht mijn oven wilde overnemen. Ze zouden wat apparaten willen vervangen. Natuurlijk heb ik de Miele oven in dank aanvaard, en meegenomen naar Kreta. Daar staat ie nu nog steeds te klussen voor alle diners die we voor onze gasten aan de Academie en onze hotelgasten voorzetten.

Maar de oven krijgt hartfalen: de elektronische klok is steeds moeilijker te bedienen, en er komt spoedig een tijd dat ik de oven niet meer aan de praat kijk. En wat wil je, na bijna 35 jaar trouwe dienst. De klok is nog verkrijgbaar, maar duurder dan een simpele nieuwe oven. Dat is iets teveel van het goede.

Dus: wie heeft voor mij een oven Miele De Luxe, H618, inbouw, als sloopoven, of weet er één. Het kan alleen maar exact dié oven zijn, met specifiek dié klok. De oven zelf mag wit of bruin zijn. 

Heb je een tip? Stuur aub een mailtje naar info@evdaimonia.com