Laten we er maar niet luchtig over doen. Het is een grote tragiek die veel mensen overkomt en daar zijn we permanent verdrietig om. En het is een ramp voor de Academie op Kreta en daar balen we enorm van.

Het jaar 2020 zou het beste jaar ooit worden voor de Academie op Kreta, in termen van aantallen cursussen en deelnemers. Dat suist bij ons maar door het hoofd. Corona heeft dat natuurlijk compleet op z’n kop gezet. Vooral omdat niemand weet wat er nog komen gaat dit jaar.

We hebben ook totaal geen zin in ‘leuke’ andere initiatieven waar je nu de tijd voor zou hebben en al helemaal niet in innovatie. Daar staat onze kop niet naar. Alle energie en aandacht wordt opgeslokt door de dagelijkse berichten over alle leed dat mensen overkomt. En we zijn continu druk met het zo goed mogelijk bieden van oplossingen voor cursus-deelnemers.

Deze week zouden we Hans Achterhuis en Petran Kockelkoren ontvangen met een bijna volle bak aan gasten voor het onderwerp Re-think, ‘Het rijk van de schaarste. Wat een onderwerp, juist nu! We zijn er daarom ook heel blij mee dat de meeste gasten genoegen namen met een alternatieve datum voor deze cursus.

Nu zitten we thuis in Kritsa in een diepe en complete lockdown. De geschiedenis zal leren of een complete lockdown beter is dan een intelligente lockdown zoals in Nederland. Een feit is wel dat er in Griekenland verhoudingsgewijs weinig corona aanwezig is en op Kreta nauwelijks.

Een complete lockdown zoals hier vereist solidariteit en als dat niet lukt gehoorzaamheid, want er staan forse boetes op het verlaten van je huis. Maar daar zijn we toch net te opstandig voor. Toepasselijk met Pasen vinden we, opstandig. We mogen niet in de bergen gaan wandelen. Maar juist nu lonken de bergen zo enorm. Nog nooit, zo lijkt het, hebben ze zo gestraald met die prachtige sneeuwtoppen en frisse bloemen. Nog nooit, zo blijkt, zijn ze zo troostrijk geweest. Nietzsche probeert ons duidelijk te maken dat de wereld begonnen is met chaos en dat die chaos er altijd zal blijven. Wen er maar aan. Hoezeer wij mensen die chaos ook proberen te beteugelen en denken hem de baas te zijn, je hebt niets van het leven begrepen als je niet met de chaos om kunt gaan (zegt Nietzsche).  Man muss das Leben tanzen, zegt hij. Heel prinkelend. Toch!? Voor ons betekent dat wandelen, in ons paradijs, de vallei van Katharo.

En na zo'n verlossende Paas-wandeling weten we het weer 100% zeker: we will survive!

katharo 1 van 7

katharo 2 van 7

katharo 7 van 7

katharo 6 van 7

katharo 4 van 7