Terwijl in Nederland de horeca alle zeilen moet bijzetten om te overleven, is in ons dorp Kroustas vandaag een prima restaurant geopend. Docenten en cursisten die al eerder bij ons zijn geweest kennen ‘het restaurant van Maria’, midden in Kroustas. Maar Maria hield er plotseling mee op.

Dat was voor ons een grote domper omdat de taverne van Maria een echte ontmoetingsplek was in het dorp. En het restaurant ligt op loopafstand van Villa Dio Petres (de cursuslocatie van de Academie op Kreta).

Maar wat schets onze verbazing? Binnen de kortste keren is het pand volledig opgefrist en vandaag heeft Maria (ja weer een Maria) de deuren geopend van haar kafenion Ξαθέρι (Xatheri). Geen echt gemakkelijke naam voor toeristen maar het is een bewuste keus. Ξαθέρι is een Kretenzisch woord en betekent ‘het betere traditionele Kretenzische voedsel’. En dat was de tweede verrassing. Vandaag zijn we gaan proef-eten en het ziet er zeer verzorgd uit en is heel smakelijk. Dank aan Maria (foto onder), Manolis en hun zoon Konstandinos (foto onder) dat ze Kroustas weer een hart hebben teruggegeven!

Tja, en wat er gaat gebeuren met al die oude mannen die er vroeger de hele dag zaten, bijna niets verteerden, maar wel een thuis hadden…? Op de eerste dag al is het publiek verjongd en zaten de oude mannen aan de zijlijn. Misschien moet er voor hen een vaste stamtafel komen.

xatheri1160 00944

AgiosNikolaos700 2 1

 

AgiosNikolaos700 2 1

AgiosNikolaos700 2 1

 

AgiosNikolaos700 2 1