De granaatappel en de wedergeboorte.

Granaatappels staan symbool voor vruchtbaarheid vanwege hun vele zaden, voor de dood vanwege de rode kleur van het binnenste van de vrucht én voor de wedergeboorte.

appel1160 1onze foto van een granaatappel van de granaatappelboom op de patio van Villa Dio Petres

De eerste afbeeldingen van de granaatappelboom zijn gevonden op grafschilderingen van de Egyptenaren van 2500 voor Christus. De boom wordt al sinds de oudheid geprezen om zijn gezonde invloed en koninklijke uitstraling. Hij staat voor de vernieuwing van de natuur en is een symbolische weergave van de diversiteit en eenheid van het leven.Toetanchamon kreeg in zijn graftombe granaatappels mee om de wedergeboorte te bevorderen.

Vandaag hebben we best veel granaatappels geoogst van de twee granaatappelbomen op de patio van Villa Dio Petres (dat is de cursuslokatie van de Academie op Kreta). Vandaag hebben we óók de 'zeilen' gevierd van de buitenschool. De zeilen worden opgeborgen in de winter en weer aangespannen in het voorjaar.

doeken 1

doeken 1 2

Natuurlijk maken wij ons zorgen over het komend voorjaar. Na dit rampjaar 2020 waarin uiteindelijk maar 2 cursussen (met weinig deelnemers) konden doorgaan, zijn we nerveus over het nieuwe schooljaar. Natuurlijk 'zetten we er de schouders onder'. Natuurlijk geloven we in de komst van een doeltreffend vaccin. Maar ja, er zijn ook momenten dat we twijfelen. En ons zorgen maken. Wie niet?!

Op dat soort momenten is het troostend en motiverend om te lezen over de power van de granaatappel en over de belofte van de lente. Inderdaad zijn de eerste zaden al gevallen. En Jacques maakt siroop van het sap van de granaatappels. Dan nemen we iedere dag wat toverdrank. Dan komt het vast goed!