Op één van onze reizen van Kreta naar Nederland hebben we in Ravenna aangelegd. Wat een weelde! Het lijkt wel een openluchtmuseum. Vooral de vroegchristelijke kunst maakte indruk op ons. Dat bracht ons op de gedachte om een nieuwjaarswens voor je te schrijven.

WIJZEN UIT HET OOSTEN
Toen Plato was gestorven op 81-jarige leeftijd werd aan hem een offer gebracht door wijzen uit het oosten die toevallig in Athene waren. Zijn lot ging dat van een mens te boven omdat hij volgens deze wijzen een perfect getal (negen maal negen) had volgemaakt, zo schrijft Seneca in een brief aan Lucilius.

Hierboven zie je een vroegchristelijk mozaïek in de Basilica di Sant’Apollinare Nuovo in Ravenna (Italië). Drie mannen, jong (in het midden), middelbaar (achter) en oud (voorop), dragen geschenken en zijn in een houding van verering onderweg. Het object van de verering is een baby wiens lot volgens hen dat van de mensen ver te boven gaat. Hun kleding en de palmbomen bevestigen hun oriëntaalse herkomst. Het zijn Balthasar, Melchior en Caspar.
In de oorspronkelijke Griekse tekst heten ze ‘μάγοι’ (magi): wijze mannen, uitleggers, filosofen.

De wijzen in Athene en in Bethlehem hebben één ding gemeen: ze zagen het majestueuze in de kleinste dingen van het leven.

We wensen je in het nieuwe jaar veel wijsheid toe!