Alle Griekse eilanden zijn vandaag door Nederland tot besmet gebied verklaard. Code oranje. Hoe is dat in godsnaam mogelijk? Griekenland wordt over de hele wereld geroemd om de effectieve strijd tegen covid-19, op al die eilanden ís ook nauwelijks corona, maar wordt dus nu door Nederland zo’n beetje knock-out geslagen. De mensen hier zijn in shock. Juist nu het aantal besmettingen zelfs alleen maar daalt in Griekenland.

Waar komt dit bizarre besluit vandaan? Misschien omdat Nederlandse jongeren elkaar besmetten in het seks-drugs-and-rock-and-roll Chersonissos op Kreta? Die lui zijn in hun dronken vakantie op 1 vierkante kilometer nog nooit met een Griek in contact geweest.  Laat staan er corona van gekregen. Als dit de redenering is van de Nederlandse ambtenarij is het gruwelijk wreed om daar alle die lieve kleine corona-loze eilanden zoals Milos, Sifnos, Paros maar ook ons deel van Kreta, Lasithi, voor te straffen. Hoe kun je Kreta als geheel tot besmet gebied verklaren! Hoe vertellen wij, als Nederlanders, dat aan de mensen hier die in shock zijn? En waarom nu? Van de ene op de andere dag! Alsof er hier iets ontploft is.

Tot nu toe hebben wij respectvol en braaf gehandeld naar de maatregelen van de Griekse en Nederlandse overheid. Maar dit besluit van vandaag is zo Kafkaiaans dat we voorlopig alleen maar boos kunnen zijn.

En wie moet ons tot bedaren brengen? Pensionhoudster Argyro! Toen we haar het, zeker ook voor haar, desastreuze nieuws moesten vertellen, baalde ze even maar herstelde zich al snel op z’n Kretenzisch: τι να κάνουμε, τιποτα. ‘Kun je er wat aan doen? Nee? Tob dan niet langer!’. Dat doet goed.