archief4

Christien Brinkgreve is emeritus hoogleraar Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Naast haar universitaire werk heeft ze altijd geschreven voor een breder publiek.

Haar onderwerpen passen in een brede thematiek: tijden veranderen, verhoudingen veranderen, andere vermogens en talenten worden aangesproken, meer mensen krijgen een stem en dat gaat niet vanzelfsprekend. Minder gezag geeft nieuwe kansen, maar ook verlies van houvast. Dat kan spanningen geven in de verhoudingen op het werk en thuis, en deze werken door in de problemen die mensen met elkaar en zichzelf ondervinden. Dat wekt behoefte aan oude en nieuwe verhalen die houvast en betekenis geven. Christien Brinkgreve schreef over deze thema's talrijke boeken en artikelen in wetenschappelijke en literaire tijdschriften.

Ze houdt lezingen op congressen en symposia over verschuivingen in macht en cultuur, nieuwe vormen van gezag en leiderschap, en het belang van zelfkennis. Ze geeft cursussen autobiografisch schrijven en workshops verhalend werken in organisaties.

Ze maakt deel uit van de honours council (adviesraad) van de Honours Academy van de Universiteit Leiden, het bestuur van de stichting psychiatrie en filosofie en is initiatiefneemster van de babelgroep, een netwerk van professionals uit verschillende gebieden die andere manieren van werken ontwikkelen, met meer oog voor de behoeften en vermogens van mensen.
Ze maakte dertig jaar deel uit van de redactie van het Amsterdams Sociologisch Tijdschrift en had tien jaar een column op de achterpagina van het NRC-Handelsblad.

Van haar hand verschenen verschillende boeken voor een breder publiek, onder meer: ‘Vertel. Over de kracht van verhalen’ (2014 ), ‘Het verlangen naar gezag’ (2012) en samen met Eric Koenen: ‘De winst van verschil’ (2010). Christien Brinkgreve schreef samen met Eric Koenen en Sanne Bloemink 'Weten vraagt meer dan meten. Hoe het denken verdwijnt in het regime van maat en getal' (2016).

Ga naar de cursus van Christien Brinkgreve.