Het achterland van Kritsa en Kroustas is tot Natura 2000 gebied verklaard. Dat betekent dat 'onze bergen' dezelfde beschermde status hebben als de Veluwe of de Waddeneilanden in Nederland.

Het is daar geweldig wandelen, zeer stil en de lammergier regeert over de bossen en de bergen.

kritsa bloemen

Kritsa, het dorp waar je verblijft als je in pension Argyeo logeert, is een mooi startpunt voor korte trips. Enkele keren per dag gaat er een bus naar Agios Nikolaos.

 Agios Nikolaos

Agios Nikolaos 

Deze gezellige compacte stad is zichzelf gebleven ondanks het aanwezige toerisme. Er zijn interessante musea (helaas deels tijdelijk gesloten) een ruim winkelaanbod, een grote variatie aan horeca en zelfs diverse stadsstranden. Het mooie binnenmeer is uniek! Vanuit de haven kun je een boottocht naar Spinolonga, het melaatseneiland, maken.

Een fraaie autoroute voert door de bergen via Kroustas en Prinas naar de kust bij Kalo Chorio. Halverwege steek je even de pas over naar Kalamafka, waarvandaan je een prachtig zicht hebt op de zuidkust. Over de mooie kustweg rijdt je via Agios Nikolaos weer terug naar Kritsa. In de namiddag is deze route extra aantrekkelijk vanwege het prachtige zonlicht over de ravijnen, de kuststreek en de baai.

Via de weg langs de Dorische stad Lato bereik je de vlakte van Lakonia, met talloze slaperige dorpjes temidden van de olijfgaarden. De route eindigt in Neapoli, een rustig sfeervol provinciestadje. Andere trips voeren je naar de mondaine badplaats Elounda (bekend van 'Who pays the ferryman?'), de koele groene Lassithivlakte met de geboortegrot van Zeus, het fraaie hooggelegen klooster Faneromenis, etc.

geiten Kritsa