De eerste 'Denker des Vaderlands', emeritus hoogleraar filosofie Hans Achterhuis, heeft sinds 2013 op Kreta vele denkvakanties vormgegeven.

Aan de hand van zijn komende boek over Hannah Arendt presenteerde hij een actualiteitsanalyse met filosofische diepgang. Hij pakte daarbij thema's bij de kop zoals arbeid, burgerschap, geweld, de natiestaat en Europa. Achterhuis deed dat vanuit het perspectief van Hannah Arendt, maar op zijn eigen charmante en toegankelijke wijze en met een belangrijke link naar de oude Griekse filosofie. In 2014 heeft hij samen met Petran Kockelkoren een zeer bijzondere week gepresenteerd op Kreta over Filosofie van de Mythe. In 2015 presenteerden zij samen de cursus 'Filosofie van de gevoelens' en 2016 de cursus 'De Tijd'.
Hans Achterhuis (1942) is emeritus hoogleraar Wijsbegeerte aan de Universiteit Twente. Hij is bekend als publieke intellectueel die zich regelmatig mengt in maatschappelijke discussies. De nadruk in zijn werk ligt op de sociale filosofie, waarbij hij zich heeft gericht op thema's als ontwikkelingshulp, welzijnswerk, schaarste en technologie. Eind 2008 verscheen zijn magnum opus 'Met alle geweld'. In 2010 verscheen zijn boek 'De utopie van de vrije markt' en in 2014 'De kunst van het vreedzaam vechten'. Onlangs verscheen van hem 'Koning van Utopia' 400 jaar na het verschijnen van 'Utopia' door Thomas More. Zie ook zijn website.

Hans Achterhuis is vooral ook bekend van zijn boek 'Het rijk van de schaarste' dat onlangs werd geactualiseerd.