COVID-19 en cursussen

Bijgewerkt tot en met 12 juli 2020


Met betrekking tot de mogelijkheid van een veilige uitvoering van de cursussen volgen we nauwgezet de orders van de autoriteiten in Griekenland, Nederland en België op. Niet meer en niet minder. Dat is nu ons houvast.

De Griekse overheid heeft al heel snel, na de uitbraak van corona in Griekenland, besloten tot een complete lockdown. Geen 'intelligente' lockdown. We mogen alleen met een sms-toestemming naar buiten om boodschappen te doen, naar het werk gaan (waar strenge regels voor gelden) of om de hond uit te laten.

10 maart

Al sinds 10 maart zijn alle scholen dicht en alle evenementen verboden. Ook restaurants en cafés, kerken, kappers etc. zijn al een tijd gesloten. Zelfs de condoleance en de begrafenis van onze dierbare 86 jarige buurman (op 22 maart van ouderdom gestorven) hebben we niet mogen bijwonen. Alle hotels en pensions zijn dicht tot 30 april. Dus ook de cursuslokatie Villa Dio Petres.
De cursussen in april en mei gaan daarom niet door. Alle deelnemers van die cursussen zijn op de hoogte en hen is een alternatief later dit jaar aangeboden. De meeste gasten hebben ook al omgeboekt.
Per provincie is er één hotel beschikbaar voor achterblijvers. Op Kreta is dat in Agios Nikolaos, Heraklion, Rethymnon en Chania. Vluchten zijn nauwelijks toegestaan. Veerboten zijn uit de vaart genomen. Nu zijn alleen nog de voedselwinkels open. Er wordt niet gehamsterd.
De maatregelen zijn duidelijk en bindend. De politie controleert. Overtreding leidt tot een boete.
Hoewel er meer besmettingen zijn op het vasteland, zijn er op Kreta tot nu toe maar 11 bevestigde besmettingen (waarvan 9 in de stad Heraklion) en 1 dode. Op een bewonersaantal van 633.500 is dat laag. Dat wil men natuurlijk graag zo houden, en daarom volgt iedereen de strikte regels nauwgezet op.

Er is dus geen reden meer om niet naar Kreta te vliegen.

20 april

De Griekse minister van Toerisme meldde op 20 april dat de de Griekse autoriteiten overwegen een ‘gezondheidspaspoort’ in te voeren. Dat moet bewijzen dat de betreffende persoon niet besmet is met het coronavirus. De test moet worden uitgevoerd in het land van herkomst van de reiziger, voordat hij aan boord gaat van een vliegtuig of ander vervoermiddel.

28 april

Op 28 april heeft premier Mitsotakis versoepelingen aangekondigd. Die houden in dat internationale vluchten weer mogelijk worden vanaf medio juni en dat kleine hotels zoals Villa Dio Petres en pension Argyro tot 15 juni nog gesloten moeten blijven, en mogelijk ergens tussen 15 juni - 1 juli weer gasten mogen ontvangen.
Cursussen tot 15 juni gaan daarom niet door. De Griekse overheid heeft een verbod op de uitvoering uitgevaardigd. Dat betekent overmacht. De deelnemers zijn door ons op de hoogte gebracht.

30 april

Op 30 april heeft prof. Tzanakis, directeur van een longkliniek in Athene in een interview met Kreta TV gezegd dat Kreta waarschijnlijk de eerste regio in Europa is zonder corona omdat er al wekenlang geen nieuwe besmetting is gemeld.

Begin mei

In Griekenland zijn voor iedereen professionele medische mondmaskers ter beschikking bij alle apotheken. Te dragen in supermarkten, bij de kapper etc.

De Griekse regering is in overleg met ambassades, de hotelbranche en luchtvaartmaatschappijen over het toestaan van vluchten vanuit onder andere Nederland en België eind juni of begin juli. Onder voorwaarden.

12 mei

Op 12 mei hebben we de gasten van Frits de Lange (eind juni) moeten melden dat de cursus geannuleerd is omdat pension Argyro en Villa Dio Petres (op basis van de verordeningen nu) pas 1 juli open mogen.

15 mei

Op 15 mei zijn alle commerciële vluchten van en naar Nederland verder opgeschort tot na 31 mei 23:59 uur aanstaande. 

16 mei

Omdat de ontwikkelingen met betrekking tot het virus in Griekenland gunstig blijven mogen de restaurants in Griekenland definitief open op maandag 25 mei.

20 mei

Transavia heeft bekend gemaakt vanaf 4 juni hun netwerk langzaam op te gaan starten. Aanvankelijk vliegen ze maar op een paar bestemmingen. Kreta (Heraklion) hoort daar ook bij. Dat is mooi nieuws!
Het staat echter haaks op de regerings-informatie van vanavond. De premier van Griekenland herhaalde dat er pas per 1 juli internationale vluchten worden toegelaten op Kreta (en per 15 juni op Athene).

Pension Argyro en Villa Dio Petres hebben toestemming om per 15 juni op te gaan starten met inachtneming van de nieuwe uitvoeringsregels rond corona.

23 mei

Alle deelnemers van cursussen vanaf juli tot en met medio oktober 2020 hebben het goede nieuws gekregen dat op basis van de regelgeving alle cursussen in die periode (met gezondheidsmaatregelen uiteraard) door kunnen gaan.

 • Kreta is al wekenlang corona-vrij verklaard en heeft over de hele corona-periode maar 1 dode te betreuren (op 630.000 inwoners);.
 • Griekenland heeft dagelijks maar een handjevol nieuwe geïnfecteerden;
 • Luchtvaartmaatschappijen en luchthavens richten zich in op veilig vliegen (zoals verse buitenlucht in het vliegtuig van Transavia en geen rond gepompte lucht).
 • Griekenland laat nog steeds geen inwoners toe uit landen waar het corona virus nog teveel woekert.

25 mei

Transavia heeft alle vluchten van juni geannuleerd. Je kunt ze ook niet meer boeken. Het was heel vreemd dat Transavia vluchten op Heraklion aanbood in juni. De Griekse regering is immers altijd heel duidelijk geweest: pas vanaf 1 juli mogen er buitenlandse toestellen landen op Heraklion.

26 mei

In heel Griekenland zijn alle café's en restaurants weer open (sinds gisteren). Tafels hebben afstand tot elkaar. Bedienend personeel draagt gezichtsbescherming. De mensen genieten duidelijk van de hervatting van dit deel van het openbare leven.

29 mei

Griekenland heeft bekend gemaakt voor welke relatief veilige landen de grenzen open gaan per 15 juni. Het zijn 29 landen, maar Nederland en België horen daar niet bij.

30 mei

We hebben het volste vertrouwen ontwikkeld in de stappen die de Griekse regering zet. Ook in de tijdelijke weigering van Nederlandse toeristen. Naast Nederlanders mogen ook Fransen, Spanjaarden en Italianen nog niet naar Griekenland reizen. Dat is puur op basis van epidemologische cijfers. Spijtig maar terecht.
Zodra de Griekse regerong meldt dat Nederlanders en Belgen wél welkom zijn, is dat ook op basis van cijfers en mogen wij en de gasten er dan deste meer op vertrouwen dat de cursussen veilig kunnen worden uitgevoerd.

31 mei

Mensen uit ‘onveilige’ landen (zoals Nederland en België) worden nu toch toegelaten tussen 15 juni en 1 juli, maar zij moeten bij aankomst verplicht een coronatest ondergaan en in ieder geval een week in thuisisolatie gaan.Volgens het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt deze maatregel tussen 15 en 30 juni toegepast, met een mogelijke verlenging.

Vanaf 1 juli zijn vanuit alle landen weer vluchten mogelijk op Heraklion zonder isolatie-eisen en corona-tests. Ook vanuit Nederland en België. Maar het ministerie van Toerisme in Griekenland herhaalt dat op basis van nieuwe informatie mogelijk toch beperkingen worden opgelegd aan specifieke 'risicolanden' na 1 juli. Het blijft dus nog even onzeker wat er direct na 1 juli mogelijk wordt.

1 juni

We hebben aanvullende voorwaarden ontwikkeld t.a.v. COVID-19.
Lees de exacte formulering in onze voorwaarden.
 

2 juni

Nederlanders kunnen vanaf 15 juni weer op vakantie naar Griekenland  Dat besluit heeft het kabinet genomen. De landen in het Schengengebied (waar Griekenland onder valt) gaan van de code oranje naar code geel. Dat betekent dat toeristische reizen en familiebezoeken weer kunnen. Van de Belgische overheid is nog niets vernomen,

3 juni

Vandaag heeft de Nationale Veiligheidsraad van België bepaald dat vanaf 8 juni de grenzen open gaan voor wie reist binnen de Schengenzone. Griekenland valt binnen de Schengenzone. Ook de Nederlandse overheid heeft toestemming gegeven voor toerisme naar Griekenland. Dat betekent dat de cursussen in juli met Hans Achterhuis en Petran Kockelkoren en die van Joep Dohmen gelukkig normaal doorgang kunnen vinden.

4 juni

De Nederlandse regering heeft gisteren (op de persconferentie van de premier) toch nog geen groen licht kunnen geven voor reizen naar Griekenland. Mogelijk verandert dat per 15 juni. Dat betekent dat de voorbereidingen voor de eerste cursus in juli met Hans Achterhuis en Petran Kockelkoren nog steeds niet kunnen starten. De gasten zullen ook nog steeds geen vluchten willen boeken. Daarom is besloten om deze cursus toch te annuleren. De deelnemers zijn op de hoogte. Heel jammer.

6 juni

Alles wijst er nu op dat alle cijfers over corona in Nederland en België verder verbeteren. In Griekenland nadert het nul-aantal infecties. Op Kreta is al lang geen corona meer (eigenlijk ook nooit geweest).

13 juni

Griekenland heeft het laatste voorbehoud voor vluchten vanuit Nederland weggenomen. Vanuit België waren al geen voorbehouden meer. Dat betekent dat vliegverkeer naar Heraklion vanaf 1 juli mogelijk is. Daarom gaan alle cursussen vanaf nu (te beginnen met de cursus met Joep Dohmen) door. Deo volente.

20 juni

Transavia heeft laten weten dat er definitief gevlogen gaat worden op Heraklion vanaf begin juli (met kleine wijzigingen in de vertrektijden) en vanuit meerdere luchthavens in Nederland.

30 juni

De Griekse overheid heeft een 'Passenger locator form' geïntroduceerd. Het is een formulier op internet dat je minstens 48 uur voor je vertrek naar Griekenland moet invullen. Het is heel eenvoudig (wel engelstalig) en leidt tot een barcode die je op je smartphone kunt zetten en thuis kunt printen. De barcode wordt gecontroleerd bij aankomst op de luchthaven van Heraklion (of Athene als je via Athene reist). Het doel van het formulier is om je te kunnen traceren in geval van een corona-besmetting bij je in de buurt.

Gasten van cursussen vanaf juli zullen we bijtijds helpen met het invullen van dit formulier.

5 juli

Het Health Protocol van het Griekse Ministerie voor Volksgezondheid is door Villa Dio Petres ingevuld op een speciale website van dit ministerie. Elke accomodatie in Griekenland is dit verplicht. Minstens 100 vragen moeten worden beantwoord t.a.v. gebruik en schoonhouden van ruimten en kamers, speciale extra maatregelen en handelswijze van het personeel. Op basis hiervan wordt een (verplicht) certificaat afgegeven.

12 juli

Intussen landen er vanaf 1 juli weer dagelijks vliegtuigen op alle luchthavens van Griekenland. De Transavia-vluchten op Heraklion verlopen soepel. Bijna iedereen beschikt over de QR-code die vooraf online kan worden aangevraagd. Indien men niet beschikt over die code kan nog aan boord van het vliegtuig een vragenformulier worden ingevuld.

In Noord-Griekenland zijn er besmettingen door binnenkomst van besmette Bulgaren. Daarom heeft premier Mitsotakis afgekondigd dat voor de Grieks-Bulgaarse grens een niet-Covid-19 verklaring vereist is.


Versoepeling voorwaarden rond overmacht door COVID-19 voor cursusjaar 2021 

Voor nieuwe reserveringen voor cursussen in 2021 gelden nieuwe voorwaarden voor overmacht op basis van COVID-19.
Een cursus zal pas definitief doorgaan als er voldoende deelnemers zijn die hebben aanbetaald (dat is standaard) én als er op dat moment van overheidswege geen COVID-19 belemmeringen zijn. Dat wil zeggen dat het aanbetalingsbedrag tot dat moment zal worden teruggestort, mocht de deelnemer willen annuleren.
 
Als vanwege maatregelen van een van de overheden (de Griekse, Nederlandse en/of Belgische) de cursus onverhoopt toch niet kan doorgaan (niet mág doorgaan), zullen we een alternatieve datum voor de cursus aan de deelnemers voorleggen. Als de deelnemer hier geen gebruik van maakt storten we het eventueel al overgemaakte bedrag terug, behalve de aanbetaling. Deze aanbetaling, 20% van de totaalsom zoals die in de offerte is genoemd, kúnnen we niet restitueren, om de eenvoudige reden dat dit geld dan al is uitgeven aan de voorbereidingen. Wij gaan namelijk direct aan de slag met de voorbereidingen zodra de cursus door kan gaan op basis van een voldoende aantal deelnemers die ook hebben aanbetaald.
Deze aanvulling geldt voor nieuwe reserveringen voor het cursusjaar 2021.  
 

De exacte omschrijving vind je als extra clausule in onze voorwaarden.


 

Onze maatregelen tijdens de cursussen (laatst aangevuld op 16 juni)

Het moge duidelijk zijn dat je niet naar Kreta mag komen als je geïnfecteerd bent door het corona-virus, of verschijnselen hebt waarbij nog niet door een arts is vastgesteld dat het niet om corona gaat.
 
Tijdens de cursus doen we er uiteraard alles aan om risico's op besmetting te voorkomen. We volgen daarbij exact de instructies van het Griekse ministerie van Gezondheid.


Transfers en vervoer

 • alle vervoer doen we in eigen beheer, zodat we maximale controle hebben op de veiligheid;
 • de chauffeur draagt een mondkapje;
 • we zullen per minibus maximaal 3 passagiers vervoeren (in plaats van normaal 8); in een personenauto wordt slechts één passagier vervoerd (telkens behalve de chauffeur); partners mogen wel samen in één auto vervoerd worden; Indien noodzakelijk mag een persoon een hulppersoon bij zich hebben in de auto.
 • bussen en auto's worden geventileerd met buitenlucht, niet met circulerende airconditioning.

Kamers (zowel pension Argyro als Villa Dio Petres)

 • de kamers van Villa Dio Petres en pension Argyro zijn voor aankomst van de gasten gereinigd en gedesinfecteerd;
 • op beide verdiepingen is een electrische UV LED Sterilizer stick aanwezig;
 • de nacht voorafgaand aan een kamerovernachting wordt de kamer leeg gehouden;
 • er zullen geen gedeelde kamers worden aangeboden aan deelnemers die elkaar niet kennen; dat doen we alleen aan samenreizenden;
 • alleen op verzoek worden kamers tijdens het aaneengesloten verblijf van de gasten betreden door personeel voor schoonmaak en vervanging van beddengoed en handdoeken.


Maaltijden

 • het ontbijt wordt zo gepresenteerd dat elke gast zelf, zonder tussenkomst van andere handen, het ontbijt kan nemen vanaf een buffet;indien gewenst wordt het gehele ontbijt persoonlijk uitgereikt.
 • de maaltijden zullen zoveel mogelijk in eigen beheer worden bereid en geserveerd.
 • als de groep te groot is voor een diner aan tafel, i.v.m. de persoonlijke afstand, zullen we de maaltijden in buffetvorm serveren;
 • we zullen de maatregelen die het restaurant moet treffen vooraf met de uitbater doornemen
 • als een restauranthouder de naleving van de maatregelen niet kan garanderen, zullen we daar geen maaltijden gebruiken.


Persoonlijke hygiëne, en hygiëne naar elkaar

 • gasten dienen zelf mondkapjes mee te nemen;
 • waar nodig zijn plastic handschoenen beschikbaar;
 • op beide verdiepingen is een electrische UV LED Sterilizer stick aanwezig;
 • de gasten dienen onderling 1,5 afstand te houden;
 • handen schudden en elkaar kussen is uiteraard uit den boze; laten we deftig naar elkaar knikken!
 • je kunt de hele dag op meerdere plekken je handen wassen en steeds een schoon handdoekje gebruiken;
 • er is overal desinfectievloeistof aanwezig;
 • er zijn volop papieren zakdoekjes voorradig;
 • een infrarood koortsthermometer is aanwezig;
 • toiletten moeten doorgespoeld worden met gesloten deksel.

De cursusomgeving

 • er wordt extra personeel ingehuurd om alles op de gezamenlijke plekken van cursuslocatie Villa Dio Petres super schoon te maken en houden en te desinfecteren (contactpunten, klinken, lichtknoppen, tafels etc. etc.);
 • we zullen gebruik maken van grotere ruimten ten behoeve van de colleges, vooral locaties in de buitenlucht, om te kunnen voldoen aan de 1,5 meter norm;
 • iedere deelnemer kan gebruik maken van een persoonlijke seminar-stoel met schrijfvlak, ook voor linkshandigen. Deze stoel wordt de gehele week aan de cursist toegewezen.
 • we gaan niet naar locaties waar veel mensen bij elkaar zijn;
 • door het geringe toegestane aantal zitplaatsen in bussen en auto's zijn een aantal verder weg gelegen excursieplekken onbereikbaar geworden en zal daarvoor een alternatief worden gekozen; wel zullen we een enkele keer pendelen naar nabijgelegen locaties;
 • voor colleges buiten zullen de juiste audiovisuele middelen worden aangeschaft.

Gezondheidszorg

 • op Kreta is al heel lang geen corona meer aanwezig, dankzij een strenge lockdown die in Griekenland geweest is;
 • de gezondheidszorg op Kreta is qua medische zorg over het algemeen vergelijkbaar met die van Nederland (we spreken uit persoonlijke ervaring), er is ook een academisch ziekenhuis in Heraklion.

Vluchten

 • Transavia vliegt vanaf 2 juli op Heraklion. De Nederlandse regering heeft op advies van het RIVM geen beperkingen opgelegd aan Transavia.