Corona en cursussen op Kreta

Bijgewerkt op 27 maart 2020, 13.00 uur.


Het verrast ons enorm hoe krachtdadig de Griekse overheid handelt in deze corona-tijden en hoe helder er gecommuniceerd wordt. Er is vanaf 23 maart een totale lock-down tot 6 april a.s. We mogen alleen naar buiten om boodschappen te doen, naar het werk te gaan (waar strenge regels voor gelden) of om de hond uit te laten.

Al sinds 10 maart zijn alle scholen dicht en alle evenementen verboden. Ook restaurants en cafés, kerken, kappers etc. zijn al een tijd gesloten. Zelfs de condoleance en de begrafenis van onze dierbare 86 jarige buurman (op 22 maart van ouderdom gestorven) hebben we niet mogen bijwonen. Alle hotels en pensions zijn dicht tot 30 april. Per provincie is er één hotel beschikbaar voor achterblijvers. Op Kreta is dat in Agios Nikolaos, Heraklion, Rethymnon en Chania. Vluchten zijn nauwelijks toegestaan. Veerboten zijn uit de vaart genomen. Nu zijn alleen nog de voedselwinkels open. Er wordt niet gehamsterd. 

De maatregelen zijn duidelijk en bindend. De politie controleert. Overtreding leidt tot een boete.

Hoewel er meer besmettingen zijn op het vasteland, zijn er op Kreta tot nu toe 11 bevestigde besmettingen (waarvan 9 in de stad Heraklion). Op een bewonersaantal van 633.500 is dat laag. Dat wil iederen natuurlijk graag zo houden, en daarom volgt iedereen de strikte regels nauwgezet op.

Met betrekking tot de cursussen volgen we nauwgezet de orders van de autoriteiten in Griekenland, Nederland en België op. Niet meer en niet minder. Dat is nu ons houvast.

De cursussen in april en mei gaan daarom niet door. Alle deelnemers van die cursussen zijn op de hoogte en hen is een alternatief later dit jaar aangeboden. De meeste gasten hebben ook al omgeboekt. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee.

Voor het hele midden- en kleinbedrijf in Nederland geldt nu de (juridische) stellingname dat het onrechtvaardig zou zijn als slechts één partij voor de gevolgen van deze crisis zou moeten opdraaien. Die gevolgen moeten door iedereen gedragen worden, anders stort een complete bedrijfstak in.
Wij volgen ook onze voorwaarden. Daar zijn ze ooit voor opgesteld: om kommervolle tijden te overleven. Daarin staat dat wij bij overmacht tot niets verplicht zijn.Toch proberen we zo goed mogelijk, zoals gezegd en gedaan, alle deelnemers een alternatief te bieden. Daarnaast kunnen de deelnemers natuurlijk zelf een beroep doen op hun annuleringsverzekering. De Academie op Kreta komt (voorlopig) niet in aanmerking voor ondernemerssteun van de Rijksoverheid.
 
Het moge duidelijk zijn dat je niet naar Kreta mag komen als je op dat moment geïnfecteerd bent door het corona-virus, of verschijnselen hebt waarbij nog niet door een arts is vastgesteld dat het niet om corona gaat. 

Tijdens de cursus doen we er uiteraard alles aan om onnodige risico's te vermijden:
- er wordt extra personeel ingehuurd om alles op de cursuslocatie super schoon te houden (contactpunten, klinken, lichtknoppen, tafels etc. etc.);
- we zullen zo beperkt mogelijk gebruik maken van de collegezaal en zoveel mogelijk kiezen voor ruimere ruimtes en locaties in de buitenlucht;
- we gaan niet naar locaties waar veel mensen bij elkaar zijn;
- er zijn volop papieren zakdoekjes voorradig;
- je kunt de hele dag op meerdere plekken je handen wassen met steeds een nieuw schoon handdoekje;
- handen schudden en elkaar kussen is uiteraard even uit den boze; laten we deftig naar elkaar knikken!

Per cursus zullen we met de deelnemers en docent ter plaatse bepalen hoe we een en ander aanpakken.

We volgen de ontwikkelingen uiteraard op de voet, en wensen iedereen rust en gelatenheid.