archief4

 

Exclusieve masterclass schilderen 'Kleur & Verf' voor maximaal 9 deelnemers

De veelzijdige kunstenaar Monica Rotgans is mondiaal bekend om haar kennis van het interculturele gebruik van verf en kleur vanaf de prehistorie tot vandaag de dag. Haar in 2005 verschenen boek 'Verf, 500.000 jaar verf en schilderkunst´ is uitgegroeid tot een standaardwerk op academies, in musea en voor een ieder die zich professioneel of als liefhebberij met schilderkunst bezig houdt. Monica´s standplaatsen zijn Nederland, Australië, Spanje en, nu voor de derde keer, Kreta.

Voor wie is deze masterclass schilderen bedoeld?

De masterclass is voor beginners én gevorderden. De masterclass is bedoeld voor een ieder die meer wil dan alleen een kunstje leren, een 'mooi plaatje' maken. Het is een schilderweek die je kijk op kunst zal verrijken en voorgoed zal veranderen. De masterclass geeft je door zijn brede basis een blijvend inzicht bij het kijken en begrijpen van kunst. Het maximum aantal deelnemers is beperkt tot 9, zodat een intensieve persoonlijke begeleiding mogelijk is.

De opbouw van de schildercursus

De schilderweek is een introductie, en voor de gevorderde schilder een verdieping, van de vakmatige kant van het schilderen met de focus op kleur en kennis. Een introductie die ook de theoretische kant van het kijken naar kunst door historici en filosofen de broodnodige praktische basis verschaft.

Je leert door lezingen en al werkende méér over de ontwikkeling van het kleurgebruik door de oude Egyptenaren tot de kleurexplosie van de Industriële Revolutie met namen als Van Gogh en Matisse. Over de specifieke karaktereigenschappen van de verschillende pigmenten en hoe ze te benutten bij de opbouw van een schilderij. Over het uitbuiten van de zogeheten temperatuur van een kleur en het verschil tussen een basaal en een barok palet. Hoe kleuren door de eeuwen heen opeens konden verdwijnen en welke alternatieven er verschenen. Je leert verf maken met natuurlijke pigmenten van Kreta en hoe ze te verwerken in een schilderij. Het verschil met de moderne verven en hoe kleuren te mengen en te verbinden.

Wat schilder je in deze week?

Je zult veel op Villa Dio Petres zijn, de 'werkplaats' van de Academie op Kreta. Er zijn daar diverse terrassen en schaduwrijke plekken tussen de olijfbomen met een werkelijk schitterend uitzicht over land en zee. Een aantal keren ga je ook op buitenlocaties aan de slag. De onderwerpen zijn het gebergte en de luchten rondom de cursuslokatie Villa Dio Petres. Taferelen in het oude dorp Kroustas en de weidsheid van 'de Zee van Kreta'.

Monica Rotgans masterclass2Monica Rotgans aan het werk op Kreta (links)

Schilderen in een ontspannen en zeer verzorgde sfeer

In de ontspannen atmosfeer en met de geweldige verzorging kun je je in een kleine groep volledig toeleggen op datgene waarvoor je gekomen bent: schilderen en leren. Voor álles wordt gezorgd: vervoer, maaltijden, materialen en excursies.

Korte bezoeken aan bijzondere fresco's in kerken in Kritsa

De 13e eeuwse fresco's van de Panagia Kera, een Byzantijnse kapel even buiten uw verblijfplaats Kritsa, zijn wereldberoemd. Monica leidt je daar in de loop van de week rond. Ook zal zij je wijzen op relevante bijzonderheden in een andere kerk in Kritsa.

Optie: kunst van 20.000 jaar geleden!

Het uitzonderlijke bij deze cursus is de optie(!), op zaterdag 9 september, om oog in oog te staan met de oude Minoïsche en Romeinse kunst in het onlangs volledig vernieuwde Archeologisch Museum van Heraklion. Monica Rotgans laat aan de hand van de oogverblindende collectie met voorwerpen die tot ca. 20.000 jaar terug gaan, het indrukwekkende vakmanschap en de rijkdom van de materialen in de Oude Wereld zien. En de link van deze Oude Wereld met het palet van de frescoschilders van de Kretenzische School.

Aansluitend bezoek je de oude stad Knossos. Met onderzoekende en kritische ogen confronteert Monica Rotgans je in Knossos met de vraag: wat is kunst...? De prijs van deze excursie is € 60,-- inclusief entree musea en een lunch.

Rotgans4Rondleiding door het vernieuwde Archeologisch Museum in Heraklion

Een exclusieve week voor een beperkte groep

Monica Rotgans kan haar workshop alleen maar goed ten uitvoer brengen als ze iedereen de juiste persoonlijk aadacht kan geven. Daarom is het maximum aantal deelnemers beperkt tot 9.

Rotgans11

Datum 

Je bent welkom van zondag 3 september tot en met zaterdag 9 september 2017. In de maand september is het zonlicht zachter geworden, is de regenkans vrijwel nihil en begint de natuur al wat najaarstinten te ontwikkelen.

Prijzen

De prijzen zijn vanaf € 1.254,-- per persoon bij twee personen op een tweepersoonskamer, € 1.305,- voor de eenpersoonskamer en  € 1.365,-- per persoon bij één persoon op een tweepersoonskamer. Dit is voor een (bijna) geheel verzorgde week, exclusief vlucht. Er worden geen boekingskosten in rekeining gebracht. De prijs voor de transfers van en naar Heraklion is € 35,-- enkele reis, per persoon.
Geef bij je reservering aan of je gebruik wilt maken van de excursie naar en rondleiding in het Archeologisch Museum en Knossos in Heraklion op zaterdag 9 september? De prijs is € 60,-- inclusief entree musea en lunch.

Een exclusieve week voor een beperkte groep

Monica Rotgans kan haar workshop alleen maar goed ten uitvoer brengen als ze iedereen de juiste persoonlijk aandacht kan geven. Daarom is het maximum aantal deelnemers beperkt tot 9. Het minimum is 6.

Materialen voor de masterclass schilderen

In principe wordt voor alles gezorgd: panelen en papier, penselen en schildermessen, acrylverf en bindmiddel, klapstoeljes, en verder alle benodigdheden om de cursus succesvol te maken. Mocht je zelf materialen waarmee je graag werkt mee willen nemen dan ben je daar natuurlijk vrij in.

Transport van je schilderwerk

Je hoeft zelf niets te vervoeren. Wij zorgen er telkens voor dat je materiaal veilig op de plaats van bestemming komt. Je eindresultaat kunnen we desgewenst in december kosteloos voor je meenemen naar Nederland.

Aftrekbaarheid bij de belasting

Graag wijzen wij je erop dat onze cursussen regelmatig door de belastinginspecteur worden geaccepteerd als aftrekbare beroepskosten. In dit geval wellicht voor schilders, kunsthistorici, ontwerpers, e.d.

Gastenboek

Lees de ervaringen van eerdere gasten in het gastenboek van Monica Rotgans in 2014 en in 2015.

Wie is Monica Rotgans?

Monica is beeldend kunstenaar, actief in meerdere disciplines van het vakgebied: schilderkunst, monumentale kunst, glas, modelleren, tekenen en fotografie. Ze is tevens auteur van artikelen over de geschiedenis van Verf & Kleur voor diverse kunstbladen en publiceerde in 2005 het boek 'Verf, 500.000 jaar verf en schilderkunst' (uitverkocht) dat een standaardwerk is geworden op het gebied van schilderkunst. In september 2016 verschijnt het eerste boek ‘Blauw & Groen’ in de serie ‘Verf, het gezicht van de Kunst’ (uitg Waanders & de Kunst) van het 7Colours Project. In dit boek worden het ontstaan en de betekenis van de kunsthistorie uitgelegd en de wereldwijde en interculturele ontwikkeling van de belangrijkste blauwe en groene verfstoffen vanaf de prehistorie tot de moderne tijd. Zie ook de site van Monica Rotgans.