archief4 

Schilderen met beeldend kunstenaar Monica Rotgans. De gerenommeerde kunstenaar Monica Rotgans is mondiaal -vooral ook in vakkringen- bekend om haar kennis van verf en verftechnieken vanaf de oudste tijden. Haar standaardwerk 'Verf, 500.000 jaar verf en schilderkunst´ wordt alom geroemd en gebruikt. Monica´s vaste standplaatsen zijn Nederland, Australië, Spanje en nu dus voor de tweede keer, Kreta.

JacquesPootopKretasite

Lees de ervaringen van de eerdere gasten in het gastenboek van Monica Rotgans.

U bent welkom van zaterdag 12 tot en met zondag 20 september 2015. 

lies

U leert verf maken met natuurlijke pigmenten uit de omgeving van Kritsa (op Kreta) en hoe u deze kunt verwerken in een schildering. Verder komen de moderne verven aan bod, het verschil met de historische pigmenten, hoe ze effectief te gebruiken en hoe kleuren te mengen en verbinden. Daarna gaat u aan de slag met het door u gekozen onderwerp en leert u het om te zetten naar het tweedimensionale vlak. U leert de werking en toepassing van de kleurtemperatuur, het kleurperspectief en de functie van de onderschildering en krijgt aanwijzingen voor het optimaliseren van uw techniek.

De onderwerpen zijn: een kustlijn, het gebergte rondom Villa Dio Petres en de kloof van Kritsa.

Monica Rotgans verzorgt ter introductie een theoretisch gedeelte over de kleurenleer van Aristoteles en de invloed van de antieke Griekse schilderkunst. Als opmaat tot het praktische deel gevolgd door een inleiding over de werking van kleur, de eigenschappen van de belangrijkste historische pigmenten en het gebruik van kleur door de grote schilders. U zult met totaal andere ogen naar een schilderij van bijvoorbeeld Vincent van Gogh gaan kijken ...

IMG 3062

Deze cursus levert een blijvende bijdrage aan uw vaardigheden en ontwikkeling. Door de ontspannen atmosfeer en geweldige verzorging kunt u zich in een kleine groep volledig toeleggen op datgene waarvoor u gekomen bent: schilderen en leren. Voor álles wordt gezorgd: vervoer, maaltijden, materialen, tekenborden, excursies. enz. enz.

IMG 3145

Het uitzonderlijke bij deze cursus is de mogelijkheid (als optie!) om de oude Minoïsche en Romeinse kunst in het echt te gaan bekijken. In het onlangs volledig vernieuwde Archeologisch Museum van Heraklion zult u oog in oog staan met oogverblindende kunstvoorwerpen vanaf zo'n 20.000 jaar geleden. Maar u mag ook in alle rust verder gaan met schilderen als u dat liever doet!

Monica Rotgans legt aan de hand van het kleurgebruik op de objecten in het museum de link met het palet van de schilders van de unieke fresco's van de Kretenzische School, in de bij Kritsa gelegen kapel Panagia Kera. De lange geschiedenis van pigmenten en kleur die schilders vanaf de prehistorie tot nu met elkaar verbindt en waarin de mediterrane regio zo´n belangrijke rol heeft gespeeld.

IMG 3228

Monica Rotgans (links)

Prijs en voorwaarden
De prijs is vanaf € 1.065,-- voor 8 overnachtingen in gedeelde kamer, bijna geheel verzorgd (ontbijt, meeste maaltijden, alle vervoer, alle materialen) exclusief vlucht en transfers. De prijs voor de transfers van en naar Heraklion is € 25,-- enkele reis, per persoon.
Aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 9.
Bekijk de precieze prijzen, lees de voorwaarden of ga naar reserveren.

Het programma
In het voorlopige programma (een pdf-document) kunt u lezen hoe de dagen verlopen.

Wie is Monica Rotgans?
Monica is auteur van artikelen over de geschiedenis van Verf & Kleur voor diverse bladen over kunst en techniek, en publiceerde in 2005 het boek 'Verf, 500.000 jaar verf en schilderkunst' (uitverkocht) dat een standaardwerk is geworden op het gebied van schilderkunst. In het boek wordt de ontwikkeling van het schilderspalet vanaf de prehistorie tot de dag van vandaag onder de loep genomen. De belangrijkste pigmenten en kleurstoffen, de schilder en zijn palet, het mengen van kleuren, het ontwikkelen van een kleurgeheugen en de chemie van koele en warme kleuren, (eeuwenoude) schilder- en verfrecepten en de opkomst van de verffabrikant komen hierin aan de orde.

Ellen

Voor wie?
De cursus is voor een ieder die meer wil dan alleen een kunstje leren. Van beginners tot gevorderden.

Periode en plaats
In de maand september is het zonlicht zachter geworden, is de regenkans vrijwel nihil en begint de natuur al wat najaarstinten te ontwikkelen.
U zult veel op Villa Dio Petres zijn, de 'werkplaats' van de Academie op Kreta. Er zijn daar diverse terrassen en schaduwrijke plekken tussen de olijfbomen met een werkelijk schitterend uitzicht over land en zee. Een aantal keren gaat u ook op een buitenlocatie aan de slag.

U logeert in het eenvoudige maar nette pension van Argyro in Kritsa.

 

HansenLies

Materialen
In principe wordt voor alles gezorgd:
panelen en papier, penselen en schildermessen, acrylverf en bindmiddel, klapstoeljes, en verder alle benodigdheden om de cursus succesvol te maken.
Mocht u zelf materialen waarmee u graag werkt mee willen nemen dan bent u daar natuurlijk vrij in.

Transport van uw werk
U hoeft zelf niets te vervoeren. Wij zorgen er telkens voor dat u en uw materiaal veilig op de plaats van bestemming komen. Uw eindresultaat kunnen we voor u desgewenst in december kostenloos meenemen naar Nederland.