Wandelweek 2018 | Van blauwe zee naar ongerepte witte bergtoppen

Let op: de inschrijving voor deze cursus is gesloten

Bekijk onze nieuwe cursussen

Ervaar stilte, ruimte en schoonheid. 

Een exclusieve wandelweek met een filosofisch tintje. Alles is inclusief, 7 nachten. 

Kom op adem met een wandelweek in de prachtige bergwereld van Kreta. Eindeloos wandelen over stille stoere bergen en koele hoogvlaktes, langs ezelpaden en heilige huisjes met wijdse vergezichten. We durven onze wandelweek intussen wel exclusief te noemen omdat de zorg op hoog niveau is. Je kunt volop genieten van de natuur en de bergen, wij zorgen voor de rest. Een professionele privé kok verzorgt heerlijke maaltijden en bijzondere picknicks. Ook eet je een paar keer in een goed Kretenzisch restaurant. Natuurlijk wordt alle bagage nagebracht. We wandelen in kleine groepen. En iedere dag word je een filosofisch thema aangereikt in de vorm van een klein boekje. Om over na te denken tijdens het wandelen. Om je geest te verzetten. Vrijblijvend natuurlijk.

Je bent welkom van zondag 8 tot en met 15 april 2018

Kom iets eerder voor het prachtige Grieks-Orthodoxe Paasfeest

De Orhodoxe Paasweek vindt dit jaar plaats van 2 tot en met 8 april. Die week staat bol van kerkelijke rituelen, processies, vuurwerk, etc. met vrijdag en zaterdag als hoogtepunt. Het is zeker een aanrader om dat eens te aanschouwen.

Stilte

Op Oost-Kreta kan het nog werkelijk stil zijn. Zeker als het windstil wordt, zoals in een kloof. Dat is een oorverdovende ervaring. Onderling gepraat kan afbreuk doen aan die ervaring en daarom nodigen we je uit om sommige stukken in stilte te wandelen.

Waar vind je nog zo'n sterrenhemel?

 sterrenhemel2

Je verblijft drie nachten op de hoogvlakte van Lasithi. 's Avonds en 's nachts wordt het daar nog echt donker en zie je niet alleen vele sterren maar ook onze melkweg en andere sterrenstelsels.

Wandelen in het vroege voorjaar

 bloemen Lasithi

In het Kretenzische voorjaar kun je fraaie bergtochten maken met besneeuwde toppen tegen de blauwe hemel, ontluikende bloemen, klaterende beken en watervallen. Je wandelt niet ín de sneeuw, die ligt hoger. In april kan het ook wel eens regenen. Beken kunnen dan uitgroeien tot flinke stromen. Soms moet er van steen naar steen worden gesprongen. Waterdichte schoenen en extra sokken zijn dus geen overbodige luxe.

Twee standplaatsen: het bergdorp Kritsa en de stille hoogvlakte van Lasithi

Je verblijft de eerste vier nachten in het gemoedelijke Kritsa. Van daaruit maken we tochten in de omgeving: naar het eiland Spinalonga, de kloof van Kritsa, de bijzondere kerk Panagia Kera, een oerbos etc.

wandelweek2018 6

wandelweek2018

Daarna verhuizen we naar de hoogvlakte van Lasithi. Daar verblijf je in het comfortabele Maison O Kronio en trekken we langs onbekende paden het middelgebergte in. Je zult versteld staan van de stilte en schoonheid. En 's nachts zijn de sterrenhemels uniek.

O kronio 2

katharo 2

Links: Maison O Kronio. Rechts: de vlakte van Katharo

Feiten rond je wandelweek 

 • je wandelt 6 dagen: maandag tot en met zaterdag, 3 à 5 uur per dag;
 • sommige wandelingen zijn pittig, je klautert over een enkele rots en het is soms bergje op en bergje af, andere routes zijn weer gemakkelijk; we bouwen het op;
 • je moet over een goede conditie beschikken, soepel, evenwichtig en blessurevrij zijn; maar een bijzondere klimervaring is niet vereist;
 • waterdichte wandelschoenen (categorie A/B), een wind- en waterdicht jack, en een kleine lichte rugzak voor je dagelijkse spulletjes zijn een vereiste;
 • de maximale groepsgrootte is 14 personen, afhankelijk van beschikbare logeerplekken;
 • je logeert de eerste 4 nachten in een eenvoudig, gastvrij Grieks pension in Kritsa en de laatste drie nachten in een pension op de vlakte van Lasithi;
 • in het pension op de vlakte van Lasithi deel je een (ruime luxe) slaapkamer met een andere gast; alleen in bijzondere gevallen is er een kamer voor jou alleen beschikbaar (hiervoor geldt een meerprijs);
 • je bagage wordt altijd nagebracht maar je draagt zelf je water en extra kleding voor onderweg;
 • alle maaltijden zijn inclusief;
 • de prijs van de busrit van de luchthaven van Heraklion naar Agios Nikolaos (1,5 uur) vergoeden we; in Agios Nikolaos halen we je (zonder kosten ) op;
 • als je opgehaald wilt worden van de luchthaven van Heraklion en naar je pension gebracht wilt worden kost die transfer € 35,-- p.p.
 • de transfer op zondag 15 april naar de luchthaven van Heraklion is inclusief;
 • de vluchten boek je zelf. 

Voor wie is de Wandelweek geschikt?

De wandeltochten zijn bedoeld voor mensen die (maximaal) 5 uur op een dag (inclusief pauzes) over rotsachtige bergpaadjes kunnen wandelen. 

De wandelingen gaan door vaak eenzame ruwe bergen maar zijn zeker niet gevaarlijk of ‘eng’. Soms is het wel even klimmen, maar nergens hoeven extreme prestaties te worden verricht en er wordt niet langs afgronden gewandeld. En we stoppen natuurlijk zo vaak als nodig is om op adem te komen of om van het uitzicht te genieten. Maar je dient, nogmaals, wél over een goede conditie te beschikken en blessurevrij te zijn. Er is geen alternatief programma.

klauteren 2

De verzorging is perfect

Je hoeft alleen maar te wandelen. Voor onderweg krijg je water, een energiesnack of fruit mee. Dit draag je zelf met eventuele trui of jack in je eigen rugzakje. Voor de rest wordt gezorgd. Alle bagage wordt nagebracht als je van slaapadres wisselt. Voor alle lunches en diners wordt gezorgd: iedere dag worden door je 'privé kok' bijzondere maaltijden opgediend. Vaak op een mooie plek in de natuur.

wandelweek2018 3

wandelweek2018 5

Een dagelijks filosofisch thema

Wij horen niet tot degenen die pas te midden van boeken tot andere gedachten komen. Het is onze gewoonte om in de vrije natuur te denken, wandelend, springend, klimmend, dansend, liefst op eenzame bergen of dicht bij zee, waar zelfs de wegen tot nadenken stemmen. 
Friedrich Nietzsche

Evdaimonia is de naam van ons bedrijf én onze slogan. Evdaimonia betekent gelukzaligheid of letterlijk 'goed van geest'. 'Ev' is Grieks voor goed en 'daimon' betekent geest. Aristoteles gebruikte dit woord al en beschouwde het als de hoogste staat van zijn. De wandelweek is daarom meer dan wandelen alleen.
Wij vertellen je graag meer over de cultuur, de geschiedenis, de omgeving of de keuken van Kreta. Iedere dag geven je begeleiders (Jacques Poot en Hans Rutten) je ook graag een filosofisch thema mee. Met als doel om los te komen van de alledaagse beslommeringen van thuis. Een frisse wind door je hoofd of een nieuwe inspirende gedachte waar je wat mee kunt. Gezamenlijk wordt elke dag bekeken of we een half uur over het thema van gedachten willen wisselen.

Ieder jaar bedenken we nieuwe thema's. We werken nog aan de thema's voor 2018.

Cadeautje vooraf

Na boeking krijg je een toepasselijk en toegankelijk geschreven filosofisch wandelboek toegestuurd. Om in de stemming te komen.

De accommodatie in de Wandelweek: in deel 2 deel je een kamer.

Je slaapt in de Wandelweek op 2 adressen: 4 nachten in Kritsa of bij Kroustas, 3 nachten op de vlakte van Lasithi (in het dorp Marmaketo). Op de vlakte van Lasithi deel je een kamer in een ruim appartement met een andere deelnemer (uiteraard rekening houdend met gender). Alleen in bijzondere gevallen is er een kamer voor jou alleen beschikbaar (tegen meerprijs). Meldt dat bij je boeking.

De transfers

Transfer van Heraklion naar je pension Kritsa 

Je kunt altijd de bus nemen. Die doet er 1,5 uur over en kost € 7,70. Die kosten vergoeden we je bij aankomst (bewaar je kaartje!). We bieden ook transfers per auto aan vanaf donderdag 5 april tot en met zondag 8 april (op zondag 8 april tot uiterlijk 14.00 uur). Het maakt niet uit welke heenvlucht je op die dagen kiest. We staan altijd klaar met een bordje met je naam erop. Ook bij vertragingen. Deze transfer kost € 35,-- p.p. 

Transfer van de vlakte van Lasithi naar Heraklion

We bieden deze transfer alleen aan op zondag 15 april. Na het ontbijt word je naar de luchthaven van Heraklion of de stad Heraklion gebracht. Deze transfer sluit (naar verwachting) aan op de vlucht van Transavia, vertrek 11.35 uur. Deze transfer is inclusief in de prijs. Er is geen alternatief vervoer.

Bekijk het videoverslag van de wandelweek in 2016

In april 2016 is er ook een Wandelweek geweest. Met 10 gasten. Bekijk hieronder het videoverslag van die week.

 

HET PROGRAMMA VAN DAG TOT DAG

Zondag: introductie, aanvang 16.00 uur

Op de aankomstdag maak je in het pension van Argyro in Kritsa kennis met de andere gasten en vindt een introductie van de wandelweek plaats. 
Diner.
Overnachting: pension Argyro.

Maandag: zee, uitzichten, een boottocht en een bijzonder eiland.

We starten de week met een fraaie autorit (half uur) langs de kust van de baai van Mirambello naar Pines. Daarna maak je een eenvoudige bergwandeling van circa 2 uur rond het dorp Pines. Onderweg lunchen we. Daarna varen we met de boot naar Spinalonga, een Venetiaans vestingeiland met een bijzonder verhaal. Wandeling van 1 uur.

spinalonga
Spinalonga

Diner in bijzonder smakelijk Kretenzisch restaurant Paradosiako in Agios Nikolaos
Overnachting: pension Argyro.
Totale wandelduur: 3 uur

Dinsdag: fresco’s en oude verhalen

We beginnen de dag met een korte wandeling naar dé cultuurhistorische attractie van Kritsa: de 13e eeuwse kapel Panagia Kera, de Onze Lieve Vrouw kapel, beroemd vanwege de 13e eeuwse fresco’s .
We zijn daar vroeg, dus voordat de toeristenbussen arriveren.

Vanuit de Panagia Kera wandelen we (gemakkelijk) omhoog naar de oude Dorische stad Lato (circa 300 v.Chr). Lato is prachtig gelegen met een groots uitzicht op Agios Nikolaos en is ook voor leken een tot de verbeelding sprekende oude Griekse stad.
Vanuit Lato word je per auto naar Villa Dio Petres gebracht, de cursuslokatie van de Academie op Kreta. We lunchen in het dorp Kroustas.
Na de lunch rijden we in een half uur naar het Historisch Park van Kroustas.

Het is een sprookjesachtig terrein waar we een eenvoudige wandeling van circa 1,5 uur maken. In het park zijn door de Duitse archeologe Sabine Beckmann honderden Minoïsche boerderijen gevonden. Dat maakt de plek zeer bijzonder en voor sommigen spiritueel.
Diner: op Villa Dio Petres
Overnachting: pension Argyro 
Totale wandelduur: 3 uur (voor de liefhebber kan het verlengd worden tot 4,5 uur).

Woensdag: kloof van Kritsa

We wandelen vanuit het pension naar het begin van de kloof. In de kloof moet je op 2 plekken een beetje even klauteren over rotsen. In diepe stilte!

Lunch: Villa Dio Petres

De middag is vrij.

Diner: plaatselijk restaurant
Overnachting: pension Argyro 
Totale wandelduur: 3 uur

Donderdag: klimmen door het middelgebergte (Karphi)

Vandaag verhuizen we naar een pension op de vlakte van Lasithi. Dat bereiken we na een prachtige autotocht van 1,5 uur door de bergen.
We gaan (na al dat zitten) een prestatie leveren. Vanuit de vlakte beklimmen we de top van de Karphi-berg (400 meter stijgen). Dit is een pittige klim. Boven op de top bevindt zich een Minoïsche nederzetting. Vanuit de indrukwekkende stilte van de top kijken we neer op de noordkust van Kreta, met in de verte de badplaats Chersonissos. De eenvoudige afdaling gaat via een prachtig eenzaam dal.
We lunchen laat in restaurant O Kronio in Tzermiado.
De namiddag en avond zijn vrij te besteden. 
Diner: voor wie dan nog trek heeft, wordt gezorgd
Overnachting: pension in Marmaketo
Totale wandelduur: 4 uur

Vrijdag: klimmen door eenzaam hooggebergte met zicht op sneeuw

We doorkruisen de vlakte van Lasithi (1 uur eenvoudig lopen) naar het langeafstandspad E4. Vervolgens is het 1,5 uur klimmen richting de Dikti. Maar het zal blijken de moeite waard geweest te zijn. Aan het eind van de beklimming heb je een uniek zicht op de besneeuwde Dikti vanuit de charmante kleine hoogvlakte Limnakaros. Daar wordt een lichte lunch geserveerd.
Na de lunch dalen we via een eenvoudig pad weer af naar de vlakte van Lasithi.
Diner: in pension Marmaketo.
Overnachting: pension in Marmaketo
Totale wandelduur: 5 uur

Zaterdag: oversteek naar hoogvlakte van Katharo

We worden gebracht naar het vertrekpunt van een mooie klim van de ene hoogvlakte naar de andere: de hoogvlakte van Katharo. In totaal lopen we circa 5 uur door een prachtig berggebied met zicht op de besneeuwde Lazarus.
We eindigen op de hoogvlakte van Katharo in een berghuisje. Daar wordt een traditionele Kretenzische maaltijd klaargemaakt. Zo lang we willen blijven we daar. Als afscheid van elkaar en om van de serene stilte van Katharo te kunnen genieten. Maar op een zeker moment....worden we weer naar beneden gebracht, naar de vlakte van Lasithi. In een open auto of een comfortabel busje.

klauteren 3

Diner: zal niet meer nodig zijn. We zorgen voor een lichte maaltijd in het pension.
Overnachting: pension in Marmaketo
Totale wandelduur: 5 uur

Zondag 

Na het ontbijt word je naar de luchthaven of stad Heraklion gebracht (inbegrepen in de prijs).


Datum

Je bent welkom van zondag 8 tot en met 15 april 2018.

Prijzen

De prijzen zijn vanaf € 899,-- per persoon bij twee personen op een tweepersoonskamer, € 959,-- voor de éénpersoonskamer, tot € 1.029,-- per persoon bij één persoon op een tweepersoonskamer in pension Argyro in Kritsa. 
Let op: de laatste 3 nachten op de hoogvlakte van Lasithi deel je in een kamer met een andere deelnemer. Als je ook daar persé een eigen kamer wilt, berekenen we een meerprijs van € 80,-- op de prijs van de wandelweek. Maar dat is slechts beperkt beschikbaar. Meldt dat bij je boeking.

De genoemde prijs is voor een geheel verzorgde week, exclusief vlucht. De prijs voor de transfer van Heraklion naar Kritsa is € 35 enkele reis, per persoon. Maar je kunt ook de bus nemen. Wij vergoeden dan je buskaartje. De transfer aan het eind van de week naar de luchthaven van Heraklion is inclusief.

Een exclusieve week voor een beperkte groep en gaat definitief door

De Wandelweek gaat al definitief door en heeft maximaal 14 deelnemers.

Gastenboek

Lees de ervaringen van eerdere gasten in het wandelweek gastenboek.

Reserveer nu een plaats voor onze wandelweek in 2018!

Direct reserveren voor de Wandelweek! (vragen met * zijn verplicht om in te vullen).

Voer alstublieft uw naam in.
maak aub een keuze
Voer alstublieft een geldig e-mailadres in.
Geen e-mailadres gebruiken dat eindigt op @yahoo.com. De ervaring leert dat ons systeem je reservering dan niet goed verwerkt. Als je geen ander e-mailadres hebt, stuur dan een mailtje naar Dankjewel.
Voer alstublieft uw adres in.
Voer alstublieft de postcode en plaats in
Graag invullen
Invalid Input
Geef alstublieft het aantal gasten aan.
Invalid Input
Geef alstublieft aan of vervoer gewenst is.
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
VOER HET NUMMER NOGMAALS IN.