Let op: de inschrijving voor deze cursus is gesloten

Bekijk onze nieuwe cursussen

Kom op adem met een wandelweek door de prachtige bergwereld van Kreta. Eindeloos wandelen over stille stoere bergen en koele hoogvlaktes, langs ezelpaden en heilige huisjes met wijdse vergezichten. Met een filosofisch tintje en soms in stilte.

Inschrijving voor deze wandelweek van september 2016 is gesloten. In het voorjaar van 2017 komt er weer een nieuwe wandelweek. Ga daarvoor naar Bergwandelen in het voorjaar van 2017


‘Wij horen niet tot degenen die pas te midden van boeken tot andere gedachten komen. Het is onze gewoonte om in de vrije natuur te denken, wandelend, springend, klimmend, dansend, liefst op eenzame bergen of dicht bij zee, waar zelfs de wegen tot nadenken stemmen’.

Friedrich Nietzsche

Wanneer?
U bent welkom van zondag 25 september tot en met zondag 2 oktober. Dat zijn 7 overnachtingen.

 • u wandelt 6 dagen: maandag tot en met zaterdag, 3 à 5 uur per dag;
 • sommige wandelingen zijn pittig, over rotsen en steil, andere gemakkelijk, we bouwen het op;
 • u dient over een goede conditie te beschikken en blessurevrij te zijn, omdat het vaak ook bergop gaat en de zon volop schijnt, maar een bijzondere klimervaring is niet vereist;
 • stevige waterdichte wandelschoenen (minimaal catagorie A/B), een wind- en waterdicht jack, en een kleine lichte rugzak voor uw dagelijkse spulletjes zijn een vereiste;
 • de maximale groepsgrootte is 12 personen;
 • u logeert in een eenvoudig, gastvrij Grieks pension en een luxe pension op de vlakte van Lasithi;
 • u deelt mogelijk een kamer met een andere gast in het pension op de vlakte van Lasithi;
 • uw bagage wordt (op momenten dat dat nodig is) gebracht naar en gehaald van begin- en eindpunt van de wandeling; u draagt zelf uw water en extra kleding voor onderweg;
 • u dineert of luncht drie keer op eigen gelegenheid;
 • de vlucht boekt u zelf;
 • Hans Rutten is uw wandelgids.

bergwandelen1

Lasithivlakte
Ochtend op de Lasithi-vlakte

Voor wie?
De wandeltochten zijn bedoeld voor mensen die (maximaal 5) uur op een dag (inclusief pauzes) over rotsachtige bergpaadjes kunnen wandelen. Stevige waterdichte wandelschoen zijn een vereiste. De wandelingen gaan door vaak eenzame ruwe bergen maar zijn zeker niet gevaarlijk of ‘eng’. Soms is het wel even stevig klimmen, maar nergens hoeven extreme prestaties te worden verricht en nergens wordt langs afgronden gewandeld. Maar u dient, nogmaals, over een goede conditie te beschikken en blessurevrij te zijn.

Mirambello800 1Baai van Mirambello

Wat vonden anderen?
Lees in ons gastenboek hoe anderen de wandelweek hebben ervaren.

Verzorging
U hoeft alleen maar te wandelen. Met uw eigen water, een energiesnack en een trui of jack in uw eigen rugzakje. Voor de rest wordt gezorgd. Alle bagage wordt nagebracht als u van slaapadres wisselt. Voor bijna alle lunches en diners wordt gezorgd: iedere dag worden u bijzondere maaltijden voorgeschoteld die passen bij de geschiedenis van de Kretenzische keuken. Soms in de vorm van een goede verzorgde picknick.

verzorging Jacques Poot
Lunch onderweg

Wandelen met extra’s
Evdaimonia is de naam van ons bedrijf én onze slogan. Evdaimonia betekent gelukzaligheid of letterlijk 'goed van geest'. 'Ev' is Grieks voor goed en 'daimon' betekent geest. Aristoteles gebruikte dit woord als eerste en beschouwde het als de hoogste staat van zijn. De wandelweek is daarom meer dan wandelen alleen.
Wij vertellen u graag meer over de cultuur, de geschiedenis, de omgeving of de keuken van Kreta.
Maar iedere dag geven uw begeleiders (Hans Rutten en Jacques Poot) u ook graag een filosofisch thema mee. Vrijblijvend uiteraard. Met als doel om los te komen van de alledaagse beslommeringen van thuis en om samen een goed gesprek te kunnen voeren. Een frisse wind door uw hoofd of een nieuwe inspirende gedachte waar u wat mee kunt. Gezamenlijk wordt elke dag een moment gekozen (een half uurtje) om van gedachten te wisselen over het thema.
De stilte van de bergen van Kreta is indrukwekkend. Om daar optimaal van te kunnen genieten zullen we samen met u ook momenten kiezen om ook in stilte te kunnen wandelen.
Na boeking krijgt u een toepasselijk filosofisch boek toegestuurd, om in de stemming te komen.

Uw wandelgids
Hans Rutten, mede-oprichter van de Academie op Kreta, is fervent wandelaar op oost-Kreta en inmiddels (na 3 jaar) een ervaren wandelgids. Hij is uiteraard in bezit van GPS-apparatuur zodat het vinden van de route nooit fout kan gaan. 

Hans Rutten de wandelgids 
Uw wandelgids is Hans Rutten

Prijs
De prijzen variëren van € 899,-- tot € 1.029,-- voor een bijna geheel verzorgde week. De vlucht en transfers zijn exclusief. Een transfer van en naar de luchthaven van Heraklion kost € 35,-- p.p. enkele reis. Zie voor alle details de pagina prijzen en algemene informatie.

bergwandelen3

Aantal deelnemers
Het minum aantal deelnemers is 6. Het maximum is 12 deelnemers.

Gastenboek
Lees in ons gastenboek hoe eerdere gasten de wandelweek hebben ervaren.

H E T  P R O G R A M M A  V A N  D A G  T O T  D A G

Zondag; introductie; aanvang 16.00 uur
Op de aankomstdag maakt u in het pension van Argyro in Kritsa kennis met de andere gasten en vindt een introductie van de wandelweek plaats.
Diner: in pension Argyro
Overnachting: pension Argyro in Kritsa

Maandag; zee, uitzichten, een bootocht en een bijzonder eiland.
Thema: Ton Lemaire. De filosofie van het landschap
We starten de week met een fraaie autorit (half uur) langs de kust van de baai van Mirambello naar Pines. Het is een eenvoudige bergwandeling van circa 2 uur uur rond het dorp Pines.
Na de lunch steken we met de boot over naar Spinalonga. Een Venetiaans vestingeiland met een bijzonder verhaal. Wandeling van 1 uur.

spinalonga
Spinalonga

Diner: op eigen gelegenheid
Overnachting: pension Argyro in Kritsa
Totale wandelduur: 3 uur

Dinsdag; fresco’s en oude verhalen
Thema: Over Verlichting en Romantiek: Eeuwigheidswaarde
We beginnen de dag met een korte wandeling naar dé cultuurhistorische attractie van Kritsa: de 13e eeuwse kapel Panagia Kera, de Onze Lieve Vrouw kapel, beroemd vanwege de 13e eeuwse fresco’s .
We zijn daar vroeg, dus ruim voordat de toeristenbussen arriveren.

panagiakera
De Panagia Kera, beroemd om de fresco's van de Kretenzische School

Vanuit de Panagia Kera wandelen we (gemakkelijk) omhoog naar de oude Dorische stad Lato (circa 300 v.Chr). Lato is prachtig gelegen met een groots uitzicht op Agios Nikolaos en is ook voor leken een tot de verbeelding sprekende oude Griekse stad.
Vanuit Lato wordt u per auto naar Villa Dio Petres gebracht, de cursuslokatie van Evdaimonia, waar we u de lunch serveren.
Na de lunch rijden we in een half uur naar het Historisch Park van Kroustas.

sprookjesbos Kroustas
Het Historisch Park boven Kroustas

Het is een sprookjesachtig terrein waar we een eenvoudige wandeling van circa 1,5 uur maken. In het park zijn door de Duitse archeologe Sabine Beckmann honderden Minoïsche boerderijen gevonden. Dat maakt de plek zeer bijzonder en voor sommigen spiritueel.
Diner: op Villa Dio Petres
Overnachting: pension Argyro in Kritsa
Totale wandelduur: 3 uur

Woensdag; hoogvlakte van Lasithi en diepte van de geboortegrot van Zeus
Thema: Henry David Thoreau,‘Het Wilde Westen’. Laat je bagage achter.
Deze dag begint met een fraaie autotocht (1,5 uur) door de bergen naar de hoogvlakte van Lasithi. Goed kleden, want het is daar kouder!
Bij het dorp Mesa Lasithi maken we een eenvoudige wandeling (1 uur) door een bijzonder natuurgebied. In het dorpje Agios Yorgos leggen we aan bij een zeer eenvoudig Kretenzisch café waar de waardin haar best zal doen ons van koffie en vers sinaasappelsap te voorzien.
De lunch wordt geserveerd in de vorm van een picknick bij een kerkje midden op de hoogvlakte.
Na de lunch lopen we (eenvoudige wandeling van 2 uur) over de vlakte omringd door prachtige bergen naar de mythische geboortegrot van Zeus.
Zeus
De Grot van Zeus

Diner: restaurant O Kronio
Overnachting: pension in Marmaketo
Totale wandelduur: 3 uur

Donderdag; klimmen door het middelgebergte (Karphi) met zeezicht
Thema: Friedrich Nietzsche. De mens als koorddanser
Vanuit de vlakte beklimmen we de top van Karphi-berg (400 meter stijgen). Dit is een pittige klim. Uitgerekend boven op de top bevindt zich een Minoïsche nederzetting. Vanuit de indrukwekkende stilte van de top kijken we neer op de noordkust van Kreta, met in de verte de badplaats Chersonissos. De eenvoudige afdaling gaat via een prachtig eenzame dal.
We lunchen tamelijk laat in restaurant O Kronio in Tzermiado.
De middag en avond zijn voor eigen gelegenheid. Er is gelegenheid om inkopen te doen voor een broodmaaltijd of snack in het pension.
Diner: eigen gelegenheid
Overnachting: pension in Marmaketo
Totale wandelduur: 4 uur

Vrijdag: klimmen door eenzaam hooggebergte met sneeuw
Thema: Epicurus en Nikos Kazantzakis. Over vrijheid
We doorkruizen de vlakte van Lasithi nogmaals (1 uur eenvoudig lopen) naar het langeafstandspad E4. Vanaf daar is het 1,5 uur ‘afzien’ bij de beklimming richting de Dikti. Maar het zal blijken de moeite geweest te zijn. Aan het eind van de beklimmig hebt u een uniek zicht op de besneeuwde Dikti vanuit de charmante kleine hoogvlakte Limnakaros.
Lunch en diner in pension in Marmaketo
Overnachting: pension in Marmaketo
Totale wandelduur: 5 uur

Zaterdag: oversteek naar hoogvlakte van Katharo
Thema: Jean-Jacques Rousseau. Het voltooide leven.
We worden gebracht naar het vertrekpunt van een mooie klim van de ene hoogvlakte naar de andere: de hoogvlakte van Katharo. De klim is redelijk zwaar. In totaal lopen we circa 5 uur door een prachtig berggebied met zicht op de besneeuwde Lazarus.
We eindigen op de hoogvlakte van Katharo in een berghuisje. Daar wordt een traditionele Kretenzische maaltijd klaargemaakt.
Zo lang we willen blijven we daar. Als afscheid van elkaar en om van de serene stilte van Katharo te kunnen genieten. Maar op een zeker moment....worden we naar beneden, naar Kritsa , gebracht.
Diner: op eigen gelegenheid
Overnachting: pension in Kritsa 
Totale wandelduur: 5 uur

Zondag
Op deze dag eindigt het programma na het ontbijt.

Ton Lemaire
Cultureel antropoloog, cultuurfilosoof
De filosofie van het landschap