Wandelweek | bergwandelen in het prachtige voorjaar

Let op: de inschrijving voor deze cursus is gesloten

Bekijk onze nieuwe cursussen en de nieuwe wandelweek

Het heeft erg veel geregend op Kreta. Dat belooft veel bloemen in het voorjaar!! En Transavia heeft nog voordelige vluchten. Met name als je wat eerder komt of wat langer blijft.

Ervaar stilte, ruimte en schoonheid. Een exclusieve goed verzorgde bergwandelweek, 7 nachten.

Kom op adem met een wandelweek in de prachtige bergwereld van Kreta. Eindeloos wandelen over stille stoere bergen en koele hoogvlaktes, langs ezelpaden en heilige huisjes met wijdse vergezichten. We durven onze wandelweek intussen wel exclusief te noemen omdat de zorg op hoog niveau is. Je kunt volop genieten van de natuur en de bergen, wij zorgen voor de rest. Een professionele privé kok verzorgt heerlijke maaltijden en bijzondere picknicks. Ook eet je een paar keer in een goed Kretenzisch restaurant. Natuurlijk wordt alle bagage nagebracht. We wandelen in kleine groepen. En iedere dag word je een filosofisch thema aangereikt in de vorm van een flyer. Om over na te denken tijdens het wandelen. Om je geest te verzetten.

Je bent welkom van zondag 7 tot en met zondag 14 april 2019

Stilte

Op Oost-Kreta kan het nog werkelijk stil zijn. Zeker als het windstil wordt, zoals in een kloof. Dat is een oorverdovende ervaring. Onderling gepraat kan afbreuk doen aan die ervaring en daarom nodigen we je uit om sommige stukken in stilte te wandelen.

Wandelen in het vroege voorjaar

wandelweek 2017 22

In het Kretenzische voorjaar kun je fraaie bergtochten maken met besneeuwde toppen tegen de blauwe hemel, ontluikende bloemen, klaterende beken en watervallen. Je wandelt niet ín de sneeuw, die ligt hoger. In april kan het ook wel eens regenen. Beken kunnen dan uitgroeien tot flinke stromen. Soms moet er van steen naar steen worden gesprongen. Waterdichte schoenen en extra sokken zijn dus geen overbodige luxe.

Twee standplaatsen: de bergdorpen Kritsa en Kroustas, en de stille hoogvlakte van Lasithi

Je verblijft de eerste vier nachten in het gemoedelijke Kritsa of in Kroustas. Van daaruit maken we tochten in de omgeving: naar het eiland Spinalonga, de kloof van Kritsa, de bijzondere kerk Panagia Kera, een oerbos etc.

wandelweek2018 6

wandelweek2018

Daarna verhuizen we naar de hoogvlakte van Lasithi. Daar verblijf je in het comfortabele Maison O Kronio en trekken we langs onbekende paden het middelgebergte in. Je zult versteld staan van de stilte en schoonheid. En 's nachts zijn de sterrenhemels uniek.

O kronio 2

katharo 2

Links: Maison O Kronio. Rechts: de vlakte van Katharo

Feiten rond je wandelweek 

 • je wandelt 6 dagen: maandag tot en met zaterdag, 3 à 5 uur per dag;
 • sommige wandelingen zijn echt pittig, je klautert over rotsen, loopt over los liggende keien (het is geen Zwitserland);
 • je moet over een goede conditie beschikken, soepel, evenwichtig en blessurevrij zijn; maar een bijzondere klimervaring is niet vereist;
 • waterdichte wandelschoenen (categorie A/B), een wind- en waterdicht jack, en een kleine lichte rugzak voor je dagelijkse spulletjes zijn een vereiste;
 • de maximale groepsgrootte is 14 personen, afhankelijk van beschikbare logeerplekken;
 • je logeert de eerste 4 nachten in een eenvoudig, gastvrij Grieks pension in Kritsa of in Villa Dio Petres bij Kroustas en de laatste drie nachten in een pension op de vlakte van Lasithi;
 • in het pension op de vlakte van Lasithi deel je een (ruime luxe) slaapkamer met een andere gast; alleen in bijzondere gevallen is er een kamer voor jou alleen beschikbaar (hiervoor geldt een meerprijs);
 • je bagage wordt altijd nagebracht maar je draagt zelf je water en extra kleding voor onderweg;
 • twee maaltijden gebruik je op eigen gelegenheid en op eigen kosten, de rest is inclusief;
 • als je opgehaald wilt worden van de luchthaven van Heraklion en naar je pension gebracht wilt worden kost die transfer € 40,-- p.p.
 • de transfer op zondag 14 april naar de luchthaven van Heraklion is inclusief;
 • de vluchten boek en betaal je zelf. 

Voor wie is de Wandelweek geschikt?

De wandeltochten zijn bedoeld voor mensen die (maximaal) 5 uur op een dag (inclusief pauzes) over rotsachtige bergpaadjes kunnen wandelen en over rotsen kunnen klauteren. 

De wandelingen gaan door vaak eenzame ruwe bergen maar zijn niet gevaarlijk of ‘eng’. Soms is het wel even stevig klimmen. Maar we stoppen natuurlijk zo vaak als nodig is om op adem te komen of om van het uitzicht te genieten. Maar je dient, nogmaals, wél over een goede conditie te beschikken en blessurevrij te zijn. Er is geen alternatief programma.

klauteren 2

De verzorging is perfect

Je hoeft alleen maar te wandelen. Voor onderweg krijg je water, een energiesnack of fruit mee. Dit draag je zelf met eventuele trui of jack in je eigen rugzakje. Voor de rest wordt gezorgd. Alle bagage wordt nagebracht als je van slaapadres wisselt. Voor bijna alle lunches en diners wordt gezorgd (op twee keer na): iedere dag worden door je 'privé kok' bijzondere maaltijden opgediend. Vaak op een mooie plek in de natuur.

wandelweek2018 3

wandelweek2018 5

Een dagelijks filosofisch thema

Wij horen niet tot degenen die pas te midden van boeken tot andere gedachten komen. Het is onze gewoonte om in de vrije natuur te denken, wandelend, springend, klimmend, dansend, liefst op eenzame bergen of dicht bij zee, waar zelfs de wegen tot nadenken stemmen. 
Friedrich Nietzsche

Evdaimonia is de naam van ons bedrijf én onze slogan. Evdaimonia betekent gelukzaligheid of letterlijk 'goed van geest'. 'Ev' is Grieks voor goed en 'daimon' betekent geest. Aristoteles gebruikte dit woord al en beschouwde het als de hoogste staat van zijn. De wandelweek is daarom meer dan wandelen alleen.
Wij vertellen je graag meer over de cultuur, de geschiedenis, de omgeving of de keuken van Kreta. Iedere dag geven je begeleiders (Jacques Poot en Hans Rutten) je ook graag een filosofisch thema mee. Met als doel om los te komen van de alledaagse beslommeringen van thuis. Een frisse wind door je hoofd of een nieuwe inspirende gedachte waar je wat mee kunt. Gezamenlijk wordt elke dag bekeken of we een half uur over het thema van gedachten willen wisselen.

Ieder jaar bedenken we nieuwe thema's. We werken nog aan de thema's voor 2019.

Cadeautje vooraf

Je krijgt een toepasselijk en toegankelijk geschreven filosofisch wandelboek toegestuurd. Om in een filosofische stemming te komen.

maart op Kreta 6

De accommodatie in de Wandelweek: in deel 2 deel je een kamer.

Je slaapt in de Wandelweek op 2 adressen: 4 nachten in Kritsa of bij Kroustas, 3 nachten op de vlakte van Lasithi (in het dorp Marmaketo). Op de vlakte van Lasithi deel je een kamer in een ruim appartement met een andere deelnemer (uiteraard rekening houdend met gender). Alleen in bijzondere gevallen is er een kamer voor jou alleen beschikbaar (tegen meerprijs). Meldt dat bij je boeking.

De transfers

Transfer van Heraklion naar je pension Kritsa of Kroustas

We bieden transfers aan vanaf donderdag 4 april tot en met zondag 7 april (op zondag 7 april tot uiterlijk 14.00 uur). Het maakt niet uit welke heenvlucht je op die dagen kiest. We staan altijd klaar met een bordje met je naam erop. Ook bij vertragingen. Deze transfer kost € 40,-- p.p. 

Transfer van de vlakte van Lasithi naar Heraklion

We bieden deze transfer alleen aan op zondag 14 april. Na het ontbijt word je naar de luchthaven van Heraklion of de stad Heraklion gebracht. Deze transfer sluit (naar verwachting) aan op de ochtendvlucht van Transavia. Deze transfer is inclusief in de prijs. Er is geen alternatief vervoer.

Bekijk een videoverslag van de wandelweek

Bekijk hieronder het videoverslag van een eerdere wandelweek.

HET PROGRAMMA VAN DAG TOT DAG

Zondag: introductie, aanvang 16.00 uur

Op de aankomstdag maak je kennis met de andere gasten in Villa Dio Petres, de cursuslokatie van de Academie op Kreta. en vindt een introductie van de wandelweek plaats. 
Diner.
Overnachting: pension Argyro of Villa Dio Petres

Maandag: zee, uitzichten, een boottocht en een bijzonder eiland.

We starten de week met een fraaie autorit (3 kwartier). We lopen van klooster en klooster. Daarna maak je een eenvoudige bergwandeling van circa 2 uur rond het dorp Pines. Onderweg lunchen we. Daarna varen we met de boot naar Spinalonga, een Venetiaans vestingeiland met een bijzonder verhaal. Wandeling van 1 uur.

spinalonga
Spinalonga

Diner in een goed Kretenzisch restaurant in Kritsa.
Overnachting: pension Argyro of Villa Dio Petres.
Totale wandelduur: 3 uur

Dinsdag: fresco’s en oude verhalen

We beginnen de dag met een korte wandeling naar dé cultuurhistorische attractie van Kritsa: de 13e eeuwse kapel Panagia Kera, de Onze Lieve Vrouw kapel, beroemd vanwege de 13e eeuwse fresco’s .
We zijn daar vroeg, dus voordat de toeristenbussen arriveren.

Vanuit de Panagia Kera wandelen we (gemakkelijk) omhoog naar de oude Dorische stad Lato (circa 300 v.Chr). Lato is prachtig gelegen met een groots uitzicht op Agios Nikolaos en is ook voor leken een tot de verbeelding sprekende oude Griekse stad.
Vanuit Lato word je per auto naar Villa Dio Petres gebracht. We lunchen in het dorp Kroustas.
Na de lunch rijden we in een half uur naar het Historisch Park van Kroustas.

Het is een sprookjesachtig terrein waar we een eenvoudige wandeling van circa 1,5 uur maken. In het park zijn door de Duitse archeologe Sabine Beckmann honderden Minoïsche boerderijen gevonden. Dat maakt de plek zeer bijzonder en voor sommigen spiritueel.
Diner: op Villa Dio Petres
Overnachting: pension Argyro of Villa Dio Petres
Totale wandelduur: 3 uur (voor de liefhebber kan het verlengd worden tot 4,5 uur).

Woensdag: Nieuwe route! De drie-kerken-route door de Kloof van Kalamafka

Oorspronkelijk stond vandaag de Kloof van Kritsa op het programma. We hebben echter gekozen voor een zeer bijzondere onbekende kloof waar je zelf niet gemakkelijk kunt komen. Als je wilt kun je heel eenvoudig zelf vanuit het pension alsnog een keer de Klllof van Kritsa lopen.

Kalamafka kloofDe kloof van Kalamafka

De kloof van Kalamafka ligt op 45 minuten rij-afstand. Je treft daar een zeer idyllisch en zeer rustig landschap aan. Er stroomt nu een woest riviertje door de kloof, dankzij de vele regen de afgelopen weken.

De route doet maar liefst drie kerkjes aan. De eerste is de Agios Yorgos en daar zul je verrast worden door 13e eeuwse fresco's.

Kalamafka kloof FRESCO13e eeuwse fresco's in de St. George kerk.

Op de terugweg lunchen we op Villa Dio Petres en Lunch in pension Argyro

De middag is vrij.

Diner: op eigen gelegenheid
Overnachting: pension Argyro of Villa Dio Petres
Totale wandelduur:2,5 uur

Donderdag: klimmen door het middelgebergte (Karphi)

Vandaag verhuizen we naar een pension op de vlakte van Lasithi. Dat bereiken we na een prachtige autotocht van 1,5 uur door de bergen.
We gaan (na al dat zitten) een prestatie leveren. Vanuit de vlakte beklimmen we de top van de Karphi-berg (400 meter stijgen). Dit is een pittige klim. Boven op de top bevindt zich een Minoïsche nederzetting. Vanuit de indrukwekkende stilte van de top kijken we neer op de noordkust van Kreta, met in de verte de badplaats Chersonissos. De eenvoudige afdaling gaat via een prachtig eenzaam dal.
We lunchen met een broodtrommel op de berg.
.
Avonddiner in restaurant in Tzermiado.
Overnachting: pension in Marmaketo
Totale wandelduur: 4 uur

Vrijdag: klimmen door eenzaam hooggebergte met zicht op sneeuw

We doorkruisen de vlakte van Lasithi (1 uur eenvoudig lopen) naar het langeafstandspad E4. Vervolgens is het 1,5 uur klimmen richting de Dikti. Maar het zal blijken de moeite waard geweest te zijn. Aan het eind van de beklimming heb je een uniek zicht op de besneeuwde Dikti vanuit de charmante kleine hoogvlakte Limnakaros. Daar wordt een lichte lunch geserveerd.
Na de lunch dalen we via een eenvoudig pad weer af naar de vlakte van Lasithi.

Diner op eigen gelegenheid
Overnachting: pension in Marmaketo
Totale wandelduur: 4 uur

Zaterdag: oversteek naar hoogvlakte van Katharo

We worden gebracht naar het vertrekpunt van een mooie klim van de ene hoogvlakte naar de andere: de hoogvlakte van Katharo. In totaal lopen we circa 5 uur door een prachtig berggebied met zicht op de besneeuwde Lazarus.
We eindigen op de hoogvlakte van Katharo in een berghuisje. Daar wordt een traditionele Kretenzische maaltijd klaargemaakt. Zo lang we willen blijven we daar. Als afscheid van elkaar en om van de serene stilte van Katharo te kunnen genieten. Maar op een zeker moment....worden we weer naar beneden gebracht, naar de vlakte van Lasithi. In een open auto of een comfortabel busje.

klauteren 3

Diner: zal niet meer nodig zijn, maar we zorgen voor een lichte maaltijd in het pension.
Overnachting: pension in Marmaketo
Totale wandelduur: 4 uur

Zondag 

Na het ontbijt word je naar de luchthaven of stad Heraklion gebracht (inbegrepen in de prijs).


Datum

Je bent welkom van zondag 7 tot en met zondag 14 april 2019.

Prijzen

De prijzen zijn € 949,-- per persoon bij twee personen op een tweepersoonskamer, € 989,-- voor de éénpersoonskamer, tot € 1.029,-- per persoon bij één persoon op een tweepersoonskamer in pension Argyro.. 
Let op: de laatste 3 nachten op de hoogvlakte van Lasithi deel je in een kamer met een andere deelnemer. Als je ook daar persé een eigen kamer wilt, berekenen we een meerprijs van € 80,-- op de prijs van de wandelweek. Maar dat is slechts beperkt beschikbaar. Meld dat alsjeblieft bij je boeking.

Dit is inclusief:

 • boek;
 • dagelijkse schriftelijke infromatie en map;
 • logies in een airconditioned kamer, met ontbijt;
 • fultime zorgvuldige begeleiding en een professionele kok;
 • alle in het programma genoemde gezamenlijke picknicks, lunches en diners;
 • gezuiverd water bij alle gelegenheden;
 • koffie/thee, tafelwater en frisdranken en alcoholische dranken tijdens de door ons verzorgde gezamenlijke momenten en maaltijden;
 • toegangskosten voor bezienswaardigheden in het programma;
 • alle vervoer;
 • incidenteel vervoer binnen de vrije momenten indien dit logistiek inpasbaar is;
 • boekingskosten.

De prijs is exclusief:

 • vluchten;
 • zelf bestelde frisdranken, vruchtensappen, koffie/thee en andere versnaperingen tijdens de maaltijden in restaurants of andere gelegenheden;
 • persoonlijke uitgaven;
 • annulerings- en reisverzekering.

Transfer van de luchthaven Heraklion
We halen je op van de luchthaven van Heraklion voor € 40,-, per persoon, enkele reis. Het is een rit van een uur. Een taxi kost € 75 à € 100 enkele reis. Je kunt ook de regionale bus nemen naar Agios Nikolaos. Die kost € 7,70. Dan halen we je daar op. De transfer aan het eind van de week, naar de luchthaven van Heraklion, is inclusief.

Een exclusieve week voor een beperkte groep 

De Wandelweek gaat al definitief door en heeft maximaal 14 deelnemers.

Je kamer

Kies voor de eerste 4 nachten voor het gezellige dorpspension Argyro óf voor de luxere zeer rustig gelegen Villa Dio Petres. Er is op Villa Dio Petres nog maar één tweepersoonskamer ter beschikking. Daarvoor geldt een (eenmalige) meerprijs van €120 op de cursusprijs.
Ga voor alle details naar alle info over je kamerkeuze.

Gastenboek

Lees de ervaringen van eerdere gasten in het wandelweek gastenboek.

Reserveer nu een plaats voor onze wandelweek in 2019!

Direct reserveren voor de Wandelweek! (vragen met * zijn verplicht om in te vullen).

Voer alstublieft uw naam in.
maak aub een keuze
Voer alstublieft een geldig e-mailadres in.
Geen e-mailadres gebruiken dat eindigt op @yahoo.com. De ervaring leert dat ons systeem je reservering dan niet goed verwerkt. Als je geen ander e-mailadres hebt, stuur dan een mailtje naar Dankjewel.
Voer alstublieft uw adres in.
Voer alstublieft de postcode en plaats in
Graag invullen
Invalid Input
Geef alstublieft het aantal gasten aan.
Invalid Input
Geef alstublieft aan of vervoer gewenst is.
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
VOER HET NUMMER NOGMAALS IN.