archief4

Ontdek net als Ottolenghi de gezonde, traditionele keuken van Kreta. Een heerlijke kookcursus van één avond en drie dagen met professioneel kok Jacques Poot. U bent welkom voor deze workshop van 21 tot en met 25 juli 2015.

jacalskok400
Jacques Poot, chefkok van de Academie op Kreta

Herwaardering van de Kretenzische keuken
Jacques Poot: "In dit tijdgewricht vind ik het een eer en een plicht om u mee te voeren in de wonderlijke en rijke wereld die de Keuken van Kreta heet, en waar ik zo intens van houd. De Kretenzische keuken verdient een herwaardering die vooral ook vegetariërs enorm zal aanspreken. Dat is de laatste 3 jaar dat ik kook voor de gasten van De Vakantieacademie ook gebleken.
Tot mijn grote vreugde deed ook de echt gróte kok Yotam Ottolenghi inspiratie op voor zijn kookprogramma (BBC/Channel 4) op Kreta. Hij bezocht zelfs Kroustas, waar de Academie op Kreta staat. Een stimulans te meer om ook in 2015 weer een kookworkshop te geven".

keukensvankreta bewerkt-2

Oorspronkelijke gerechten en bereidingswijzen
Jacques Poot: "Traditionele Kretenzische gerechten zijn gebied gebonden, dat wil zeggen dat ze gebaseerd zijn op producten en bereidingsmogelijkheden die direct voorhanden zijn. Ook spelen het Grieks-Orthodoxe geloof, culturele tradities én het geïsoleerde leven van de Kretenzers een essentiële rol in het totaalbeeld van de culinaire erfenis van Kreta. Voeg hierbij een geschiedenis van bewoners en overheersers van ver voor onze jaartelling: vanaf de eerste bewoners uit Klein-Azië, via de Minoërs rond 2500 tot 1500 v. Chr., de Myceners, de Doriërs, de Grieken, de Romeinen, de Arabieren, de Venetianen en de Ottomanen. U zult dan kunnen begrijpen dat de traditionele Kretenzische keuken een bron van kennis in zich bergt over de geschiedenis van het prachtige Kreta. En die geschiedenis willen we u meegeven en ook letterlijk laten proeven."

keuken400

De gezondste keuken ter wereld?
De Kretenzische keuken staat wereldwijd bekend als een van de gezondste ter wereld:

  • het Kretenzische dieet, waarin olijfolie, peulvruchten en verse wilde groenten een belangrijke plaats innemen leidt tot een langer leven;
  • diegenen die het Kretenzische dieet gebruiken lijden minder snel aan 'welvaartsziekten';

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben de waarde van het traditionele Kretenzische dieet onomstotelijk aangetoond.

picknickKatharo

De inhoud van de workshop in een notendop
Deze kookworkshop beslaat 3½ dag. Daar is voor gekozen om u de mogelijkheid te bieden hiervoor of erna uw vakantie verder te vieren in dit prachtige land. De workshop zelf is intensief, met weinig vrije tijd.
De cursus begint met een introductieavond waarop wij u de geschiedenis van Kreta en de ontwikkeling van de eetcultuur uitleggen in woord en beeld, ondersteund met bijpassende gerechten, die volgens vaak oeroude recepten zijn bereid. Ook de BBC-uitzending waarin Yotam Ottolenghi op bezoek is in Kroustas (300 meter naast de Academie op Kreta) is onderdeel van de introductie. De volgende dagen gaat u zelf aan de slag in de keuken of het open veld met de bereiding van klassieke gerechten. Maar ook gerechten met moderne invloeden komen aan bod. U leert de eeuwenoude oorsprong van de keuken van Kreta werkenderwijs kennen. Er zal worden gekookt op gas en inductie, maar u zult ook kennis maken met het koken op houtvuur, ter plaatse in de koele bergen.
Wat we u willen leren is dat factoren als klimaat, geografie, voorhanden zijn van producten, brandstof etc. min of meer automatisch leiden tot authentieke bereidingen, waar we in Nederland geen weet meer van hebben.

Excursies
De kookactiviteiten worden gelardeerd (om maar een culinaire term te gebruiken) met excursies:

  • een bezoek aan de markt van Agios Nikolaos, waar u plaatselijke, vaak onbekende groenten en kruiden leert kennen en beoordelen, en aan een goede vishandel; in de kleine plaatselijke winkeltjes laten we u zien wat de Kretenzische kok zoals ter beschikking heeft;
  • een bezoek aan een authentieke boerderij waarmee de zelfvoorzienendheid wordt onderstreept; u maakt het melken van de geiten mee; met de melk gaan we later aan de slag; ook gaat u naar een rijke groentetuin;
  • een excursie naar de coöperatieve olieperserij van Kritsa; de olie van Kritsa is bekroond als de beste ter wereld, en zal rijkelijk worden gebruikt.

Recepten mee naar huis
Na de workshop krijgt u een reeks recepten mee naar huis.

keuken Dio Petres2

Eerdere ervaringen
Lees in het gastenboek wat gasten vonden van de kookworkshop in 2014.

Prijs en voorwaarden
De prijs voor 'De Keukens van Kreta' is € 445,--. Deze prijs is inclusief alle vervoer, alle maaltijden en alle dranken, ook in een restaurant.
Deze prijs is exclusief logies en ontbijt.
Logies en ontbijt in pension Argyro kunnen wij u aanbieden voor: € 104,- p.p. voor een gedeelde tweepersoonskamer met ontbijt, € 144,-- voor een éénpersoonskamer met ontbijt en
€ 184,-- voor een tweepersoonskamer voor alleengebruik met ontbijt.
Prijzen zijn exclusief de vlucht.
De prijs voor de eventuele transfers van en naar Heraklion of uw vakantieplek op Kreta (max. 1 uur rijden) is  € 25,-- enkele reis, per persoon.
Het aantal gasten is minimaal 6 en maximaal 8.
Download de precieze prijzen en lees de voorwaarden.

Het volledige programma van dag tot dag.
Download de volledige beschrijving en het volledige dagprogramma (pdf document).