Samen nadenken met de Denker des Vaderlands over jouw 'zelf'. Er zijn nog 4 plaatsen beschikbaar.
Je bent welkom van 24 tot en met 30 augustus 2025
Wie denk je dat je bent? Bestaat het zelf eigenlijk wel?
Marjan Slob: 'Samen verdiepen we ons in de ideeën van enkele grote westerse filosofen over het zelf. We stuiten op filosofische puzzels, leggen een link tussen het zelf en de maatschappij, en nemen de tijd om persoonlijk te onderzoeken wat onze aannames over het zelf nu eigenlijk zijn en behelzen. Deze week is een levendig, maar ook serieus denk-atelier, dat je aardig aan het denken zal zetten over wat we met een 'zelf' bedoelen. Voorkennis is niet nodig'
Een denk-atelier
Het zijn hersenkrakers. Is jouw zelf een optelsom van al jouw ervaringen, of heb je een vaste kern? Of spelen we allemaal een rol. Hoe speel je die rol op een oprechte wijze?
Wij hebben in juni 2024 met bewondering gezien hoe Marjan Slob de deelnemers stimuleert om als ware filosofen zelf na te denken. Je wordt daarbij niet in het diepe gegooid. Marjan Slob reikt je eerst aan wat grote filosofen in de loop der eeuwen al hebben bedacht over 'het zelf' en de rol die je in het leven speelt.
Het blijft niet abstract. Je wordt juist uitgedaagd om de filosofische modelen toe te passen op je eigen leven en je eigen ervaringen. Als het gesprek blijft hangen in privé anekdotes en psychologische beschouwingen, zal Marjan Slob je aanzetten om je gedachten weer op een filosofisch niveau te onderzoeken en te verwoorden.
Iedereen die in filosofie is geïnteresseerd kan het! Dankzij de toegankelijke manier waarop Marjan Slob je door de week gidst.
Van ziel tot Goffman
Marjan Slob: 'De vraag is of er een 'kern' is die jij bent, en hoe je je die kern dan moet voorstellen. In de loop der eeuwen hebben veel filosofen over het begrip 'persoonlijke identiteit' nagedacht. Eigenlijk zijn dat pogingen om het klassieke idee van de ziel voort te zetten. Ik zal wat uitvoeriger stilstaan bij de invloedrijke ideeën van de Verlichtingsfilosofen John Locke en David Hume. Hume komt trouwens opvallend dicht in de buurt van een boeddhistisch idee van 'zelf'.
Uiteindelijk komen we dan bij de twintigste-eeuwse theorie van Erving Goffman. Hij schafte het hele idee van een zelf af. Hij geloofde niet in een kern die jou maakt tot wie je bent. Wij verkennen hoe houdbaar die stellingname is. Dat doen we door tekst van Goffman ‘diep’ te lezen, en door zijn positie te contrasteren met enkele klassieke filosofische opvattingen over wat een persoon nu eigenlijk tot een persoon maakt. En zeker ook door eigen ervaringen in te brengen – steeds in dienst van de thematiek'. Ik wil graag samen onderzoeken of hij mogelijk té extreem is, met zijn afschaffing van het zelf - en waarom dan? Dit daagt je als deelnemer dus uit om zelf te filosoferen, aan de hand van eigen ervaringen. Maar dan wel goed voorbereid door bespreking van Locke, Hume en Goffman. Dat levert vast nieuwe vragen op, die een ander licht kunnen doen schijnen op je eigen ervaringen'.
Rollen en scripts
Marjan Slob: ‘De wereld is een schouwtoneel en alle mensen zijn slechts spelers’, dichtte Shakespeare. Je gaat in deze cursus het mensbeeld dat samenhangt met deze toneelmetafoor onderzoeken aan de hand van het dramaturgische model van Erving Goffman. Goffman bezag de menselijke interactie louter in termen van rollen en scripts. Dat werpt een verrassend licht op ons. Wat betekent authenticiteit dan nog? Kun je oprecht een rol spelen? Wat zou dat vergen? Juist door zijn toneelmetafoor serieus te nemen en uit te diepen, lopen we wellicht ook aan tegen de grenzen ervan’.
De locatie
De leslocatie Villa Dio Petres ligt op 500 meter. Die hoogte biedt niet alleen een prachtig uitzicht dat je stil maakt, maar biedt ook koelte als dat nodig is. Zeker als de wind van zee komt. De collegezaal is van alle audiovisuele gemakken voorzien en wordt fluisterstil op een ideale temperatuur gehouden. Er is ook een 'buitenschool' op de patio van de cursuslocatie. Deze buitenschool kan kan als collegezaal dienst doen bij lekker weer.
De wijze waarop Marjan Slob de cursus heeft vormgegeven vind ik voortreffelijk!! Voor mij heeft het zeker betekenis voor een voortgaand denken. Prachtig!
René Bruijn
Hierbij hebben de fantastische omgeving en de goede organisatie en verzorging natuurlijk meegewerkt. Ik ben heel dankbaar voor deze beleving!
Nelly Droog
Het werd een boeiende, zeer plezierige en inspirerende week, waarbij naast bespreking van ideeën van grote filosofen er ruimte was voor interactie waardoor het door Marjan beoogde ‘denk-atelier’ vorm kreeg.
Ina Molenaar
Ik heb geleerd om meer filosofisch te denken. Geweldig was ook de combinatie met de kennismaking met de cultuur van Kreta.
Willem IJzereef
Ons interview met Marjan Slob
- Je noemt je week op Kreta een 'denk-atelier'. Hoe werkt dat in de praktijk?
'Mijn doel is om deelnemers te stimuleren om zelf te denken - en dat bereik ik vooral door te laten zien dat ik zelf ook nog aan het denken ben! Natuurlijk geef ik les over enkele interessante filosofen, en natuurlijk heb ik dat goed voorbereid. Maar het doorgronden van een filosofisch idee is nooit klaar. Inzichten doordenken, doorvoelen en fris maken voor jezelf en voor je eigen tijd: daar sta ik voor en dat probeer ik uit te stralen in mijn lessen'.
- Is het niet te moeilijk? Kon je iedere deelnemer 'aan het denken' krijgen?
'Filosoferen is intensief. Er gebeurt wat, het gaat schuiven en rommelen in je hoofd rond je gebruikelijke aannames. Zelf vind ik dat leuk en spannend, en ik hoop natuurlijk wel dat de deelnemers dat ook willen aangaan. Maar filosofische voorkennis is niet nodig en jargon ga ik zoveel mogelijk uit de weg. Vorige keer waren er deelnemers die dachten dat het te moeilijk voor hen zou zijn, maar zij hadden juist een heel goede en frisse inbreng. Zolang je oprecht meedenkt, kan het niet misgaan. Domme vragen bestaan dan niet'.
- Het was je eerste keer op de Academie op Kreta. Voldeed het aan je verwachtingen?
'Meer dan! Het is een grote luxe om op zo'n mooie plek de tijd te nemen om je een paar dagen in een filosofisch thema te verdiepen, samen met aardige mensen die dat ook leuk vinden. Dat schept gelijk al een band. Zelf heb ik ook erg genoten van de uitstapjes naar antieke ruïnes, van de restaurants en van het poedelen in zee'.
- Wat bereik je als deelnemer in zo'n week? Dat is voor iedereen waarschijnlijk anders. Maar wanneer zou jij het 'geslaagd' willen noemen?
'Ik vind het geslaagd als een deelnemer die filosofische vragen over wat 'een zelf' nu eigenlijk is, op meerdere manieren voor zichzelf heeft verkend en heeft gemerkt wat een wonderlijk, veelzijdig en diepzinnig begrip dat eigenlijk is. Dat lukt vooral als je die vragen actief betrekt op je eigen persoonlijke leven. Dan doordenk je ze van binnenuit, en gebeurt er echt wat. Soms zag ik dat voor mijn ogen voltrekken: prachtig! Sommige deelnemers vertelden daarover, anderen zag ik gewoon stil glimmen. Allebei goed. Als die filosofische geest maar waait'.
WEEKPROGRAMMA
Zondag
Om 16.00 uur start het programma op Villa Dio Petres.
Een introductie, een bijzondere manier van kennismaken en een presentatie over Kreta.
Aansluitend diner.
Maandag
9.00 - 10.30 uur: in de Dorische stad Lato
Denken over identiteit in de westerse moderniteit: wat is het probleem? College in Lato over identiteit in de westerse moderniteit, met nadruk op Locke.
11.00 - 13.00 uur: Villa Dio Petres
Vervolg college over Locke.
Voor Locke zijn persoonlijke herinneringen het doorslaggevende criterium om van een ‘persoon’ te kunnen spreken. We onderzoeken samen de implicaties van die idee.
13.00 uur: lunch op eigen gelegenheid
18.00 uur uur: Villa Dio Petres
Er wordt een toepasselijke film vertoond. Daarna bespreken we deze samen tijdens het diner volgens de filmgesprek-methode van Tjeu van der Berk .
Dinsdag
9.00 - 12.50 uur: Villa Dio Petres.
Een korte recapitulatie van gisteren. Vervolg college over identiteit. Close-reading van een fragment uit 'Traktaat over de menselijke natuur' van David Hume.
12.50 uur: presentatie over de vallei van Katharo.
13.00 uur: vertrek naar de vallei van Katharo voor een picknick in het hooggebergte.
Tijdens een wandeling door de vallei denk je na over een vraag die je van Marjan meekrijgt.
Plenair bespreken we de resultaten van ons nadenken.
Diner op eigen gelegenheid
Woensdag
9.00 - 13.00 uur Villa Dio Petres
Na een korte recapitulatie van gisteren gaan we Erving Goffman leren kennen.
Close reading fragment De dramaturgie van het dagelijks leven: schijn en werkelijkheid in sociale interacties van Erving Goffman. Welk beeld van het ‘zelf’ rijst er uit Goffmans tekst op?
Gezamenlijk verdiepen we het gedachtegoed van Goffman kritisch aan de hand van het onderscheid tussen een acteur en een personage. Wat maken we hier uit op?
13.00 uur: lunchbuffet op Villa Dio Petres
14.00 - 16.00 uur: samenspraak.
De rest van de dag is vrij te besteden.
Donderdag
9.00 - 12.30 uur: Villa Dio Petres
Een korte recapitulatie van gisteren.
We voeren een ‘Socratisch’ (onderzoekend) gesprek onder regie van Marjan over een passende casus, die we ter plekke gezamenlijk kiezen. .
We gaan proberen om zo lang mogelijk vanuit Goffman te analyseren wat er in deze casus gebeurde.
13.00 uur: lunch in restaurant in Kroustas
14.30 uur: stiltewandeling rond Kroustas met een korte kunst-historische toelichting.
17.00 uur: presentatie over Kreta: 'Ik ben omdat wij zijn'.
18.00 uur: diner parlant in Villa Dio Petres.
Vrijdag
9.00 - 13.00 uur: Villa Dio Petres
College over de filosofische lijn van de week, met een kort uitstapje naar Ricoeurs ‘narratieve’ opvatting van het zelf – een invloedrijke modernere opvatting die we nu zeker beter zullen kunnen plaatsen!
Ter afsluiting lezen we een gedicht van Elisabeth Eybers en bespreken we gezamenlijk de relatie met het thema van de week.
13.00 uur: buffetlunch op Villa Dio Petres
13.00 - 18.00 uur: vrij
18.00 uur: slotdiner in restaurant
Zaterdag
Laatste ontbijt
Datum
Je bent welkom van 24 tot en met 30 augustus 2025.
Prijzen
- € 1.520,-- per persoon bij twee personen op een tweepersoonskamer,
- € 1.595,-- bij gebruik van een éénpersoonskamer (slechts twee beschikbaar),
- € 1.655,-- per persoon bij alleengebruik van een tweepersoonskamer.
De cursusprijs is inclusief:
- docent;
- boek en/of reader;
- cursusmateriaal ter plaatse;
- 6 nachten logies in een airconditioned kamer;
- 6 maal ontbijt;
- alle in het programma genoemde gezamenlijke picknicks, lunches en diners;
- gezuiverd water bij alle gelegenheden;
- koffie/thee, gezuiverd water en vruchtensappen tijdens de door ons verzorgde gezamenlijke momenten;
- enkele glazen wijn of bier tijdens de door ons geserveerde maaltijden;
- tafelwater bij alle maaltijden;
- excursies naar bijzondere plekken;
- vervoer tussen pension Argyro en de leslocatie;
- toegangskosten voor bezienswaardigheden in het programma;
- boekingskosten.
De cursusprijs is exclusief:
- vluchten (deze regel je zelf);
- transfers tussen (lucht)haven en je logeeradres (deze regel je zelf);
- frisdranken, alcoholische dranken, vruchtensappen, koffie/thee en andere versnaperingen tijdens de maaltijden in restaurants of andere gelegenheden;
- persoonlijke uitgaven;
- eventuele toeslag voor logies op Villa Dio Petres.
- annulerings- en reisverzekering.
Korting bij eigen vervoer:
Als je tijdens de filosofieweek zelf zorgt voor alle vervoer (bijvoorbeeld met een huurauto), geldt een korting van € 60,--. Dit dient uiterlijk twee maanden voor aanvang van de week te worden gemeld. Daarna is de korting niet meer mogelijk.
Hoe kom je op je logeeradres?
Kies voor de luchthaven van Heraklion. Niet Chania. De luchthaven van Heraklion is ongeveer 70 kilometer verwijderd van je logeeradres. Het vervoer naar je logeeradres is voorbehouden aan openbaar vervoer en taxi's.
Er zijn diverse gemakkelijke manieren om je logeeradres in Kritsa (pension Argyro) of Kroustas (Villa Dio Petres) te bereiken:
- Neem de intercitybus vanaf de luchthaven van Heraklion naar Agios Nikolaos. De bus (€ 7,10) vertrekt vrijwel ieder uur voor de deur van de luchthaven. Vanaf Agios Nikolaos neem je een taxi (€ 25 à € 30) of als het lukt een aansluitende bus (circa € 2).
- Huur een auto op de luchthaven van Heraklion. Zeker als je wat langer blijft op Kreta (wat wij zeer aanmoedigen);
- Neem een taxi vanaf de luchthaven van Heraklion (circa € 100).
Alle genoemde prijzen van bus en taxi zijn een inschatting.
Neem contact op als je met de genoemde mogelijkheden niet kunt reizen en particulier vervoer nodig hebt. De kosten daarvan zijn vergelijkbaar met die van een taxi.
Met een auto of taxi duurt de rit ruim 1 uur. Met openbaar vervoer en aansluitend een taxi circa 2 uur.
Klik hier voor alle informatie over autohuur, taxi en bus.
Gastenboek
Later kun je hier de ervaringen van eerdere gasten van Marjan Slob lezen.
Wie is Marjan Slob?
Lees hier meer over Marjan Slob
Je kamer
Je logeert in Pension Argyro.
In pension Argyro zijn meerdere tweepersoonskamers beschikbaar, ook voor alleengebruik.
Er is één eenpersoonskamer beschikbaar (met beperkt uitzicht).
In Hotel Villa Dio Petres (de leslocatie) zijn geen kamers meer beschikbaar.
Ga naar je kamer keuze voor meer informatie.