docent | Jos Kessels

Jos Kessels studeerde rechten en filosofie en werkte aanvankelijk als muzikant, journalist en filosofiedocent.

Daarna deed hij onderzoek, eerst in wetenschapsfilosofie, later in didactiek van filosofie. Hij promoveerde op een proefschrift over kennistheorie en filosofieonderwijs (socratische methode).

Naast zijn academische werk is hij steeds meer op de markt gaan werken, tot hij de universiteit helemaal vaarwel zei. Hij heeft 35 jaar gesprekken en trainingen met managers en bestuurders in verschillende sectoren van de samenleving geleid: gezondheidszorg, overheid, politie, onderwijs, banken. Daarnaast schreef hij boeken en specialiseerde zich in ideeënleer: de theorie en praktijk van het socratisch gesprek.

In de loop der tijd ontwikkelde hij verschillende gespreksinstrumenten, zoals het zandlopermodel, het poëtisch argument, het concept vrije ruimte en het kralenspel (bekijk de beschrijving daarvan op Wikipedia hier).

In 2019 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn ‘bijdrage aan de toepassing van filosofie in het dagelijks leven, met name de introductie van de socratische methode in bedrijven en maatschappelijke instellingen'. Tegenwoordig houdt hij zich, naast zijn praktische werk, vooral bezig met de rol van verbeelding in het menselijk denken en spreken, in het bijzonder de rol van muziek.

Ga hier naar zijn cursus over leiderschap in 2024. Samen met Joep Dohmen