archief4

Coen Simon (1972) is schrijver, kinderboekenschrijver, filosoof en mede-oprichter van de filosofische denktank Nieuw Licht.

Zijn essays in NRC Handelsblad, nrc.next, Trouw en De Correspondent zijn spraakmakend in het publieke debat. Van hem verschenen onder meer de boeken Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden, Het huishouden van onze verlangens, Wachten op geluk en Filosoferen is makkelijker als je denkt. Hij won de Socratesbeker met En toen wisten we alles. De jury schreef: ‘In een bedrieglijk lichtvoetige stijl behandelt hij de ongemakken en eigenaardigheden van het moderne leven.' Zijn werk is in vertaling verschenen in onder meer Duitsland, Egypte en Spanje.
In zijn lezingen ontzenuwt Simon op geestige wijze vele hedendaagse dogma's en cliché's. Zijn optredens op festivals, congressen of voor Tedx laten net als zijn boeken de toeschouwer op een nieuwe manier de wereld inkijken. Door HP/De Tijd werd hij uitgeroepen tot ‘nieuwe ster aan het filosofenfirmament’.
Simon studeerde wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam, specialiseerde zich in de filosofische antropologie en is eerste graad bevoegd docent filosofie.
'Toegankelijk en inspirerend filosoferen over de grote vragen van deze tijd is een kunst die slechts weinigen verstaan. Aan Coen Simon is dat meer dan toevertrouwd.' – Rob Wijnberg, hoofdredacteur De Correspondent

foto: Harry Cock