archief4

 

Ik ben emeritus-hoogleraar en voormalig rector van de Universiteit voor Humanistiek.

Ik studeerde theologie in Nederland en filosofie en politieke wetenschappen aan de Sorbonne in Parijs waar ik de ‘culturele revolutie’ van de zestiger jaren intensief heb meebeleefd. Als docent was ik jarenlang actief op het gebied van de ethiek van de zorg. Daar heb ik nauw samengewerkt met professionals en vrijwilligers en ook veel werk gedaan op bestuurlijk gebied. Maar ethiek van de zorg richt zich uitsluitend op de zorg voor mensen. Ik wilde die horizon uitbreiden tot alles wat op aarde leeft. In mijn recente werk probeer ik daarom vragen van persoonlijke zingeving en levenskunst te verbinden met sociale en politieke aspecten van ecologie en duurzaamheid. Ik was voor dit thema als docent betrokken bij internationale Summer schools in China, Indonesië, India en Zuid-Afrika.

In mijn recente boek Blijf de aarde trouw. Pleidooi voor een Nietzscheaanse terrasofie probeer ik een terra-sofie te ontwikkelen, een nieuwe wijsheid omtrent het leven op aarde. Ik doe dat in het voetspoor van Nietzsche die al zo’n 150 jaar geleden schreef: ‘De aarde is ziek. En die ziekte heet de mens’. De remedie zoekt Nietzsche in een manier van filosoferen waarin niet langer de Mens centraal straat maar de Aarde en de wijze waarop wij de aarde zouden kunnen gaan bewonen en bewerken. Nietzsches Motto: Blijf de aarde trouw heb ik als leidraad genomen voor een hedendaagse ecologische levenskunst die zowel een persoonlijke opdracht omvat als een maatschappelijke oriëntatie voor de toekomst.

Publicaties:

Blijf de aarde trouw. Pleidooi voor een Nietzscheaanse terrasofie (2016) Van Tilt.

From a human-centered to a life-centered Humanism: Three dimensions of an ecological turn. In D. McGowen & A.B. Pinn (Eds.), Everyday Humanism (pp. 125-137). Londen: Equinox. (2014) Samen met Caroline Suransky

In naam van de de natuur. Over duurzame ontwikkeling, leiderschap en persoonlijke verandering (2010) Samen met Jan Willem Kirpestein en Vanne Jobse

Onlinepresentaties.
Nietzsche als eco-filosoof. Lezing met filosofen Henk Manschot en René ten Bos. 7 Maart 2017 (Radboud Reflects en Youtube)
Hoe kan ik duurzaam leven? Hoorcollege (2012) http://www.uvh.nl/hoorcolleges/hoe-kan-ik-duurzaam-leven

Ga naar zijn cursus.