archief4

Maarten Doorman is filosoof, essayist en dichter. Hij doceert filosofie aan de Universiteit van Maastricht en is bijzonder hoogleraar historische cultuur van Duitsland aan de Vrije Universiteit.

Daarnaast geeft hij lezingen en neemt hij geregeld deel aan publieke gesprekken. Verder schreef en schrijft hij voor de Volkskrant, NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer en andere tijdschriften en is hij geregeld te horen op de radio. Eerder was hij te zien in het legendarische tv-programma Zeeman met boeken (VPRO) en in HUMANs Dus ik ben met Stine Jensen. Uitgangspunt voor de cursus is zijn boek De romantische orde (2004, 3e druk 2012) en ook Rousseau en ik. Over de erfzonde van de authenticiteit (5e druk 2013).

Maarten Doorman publiceerde zeven dichtbundels (bij Bert Bakker en Prometheus). Zijn laatste boeken zijn De navel van Daphne. Over kunst en engagement (2016) en Dichtbij en ver weg. Opstellen over kunst, filosofie en literatuur (2018). hij is een gedreven docent die ook geïnteresseerd is in wat er in zijn studenten omgaat en in wat zijn cursisten naar voren brengen.

Zie zijn persoonlijke website: www.maartendoorman.nl