Stine Jensen is bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit en schrijver en programmamaker bij omroep HUMAN.
Ze werd in Denemarken geboren als de helft van een eeneiige tweeling. Het gezin Jensen emigreerde op jonge leeftijd naar Nederland. Ze studeerde literatuurwetenschap (cum laude) en filosofie in Groningen, waarna ze verder ging aan de Universiteit van Maastricht en promoveerde op Waarom vrouwen van apen houden. Een liefdesgeschiedenis in cultuur en wetenschap, over vrouwen en apen in film, literatuur, verhalen, reclames en wetenschap, van Tarzan tot King Kong. Van het boek verschenen vertalingen in het Chinees en in het Frans.
Toen de zilverrug Bokito op 18 mei 2007 uitbrak in Blijdorp en een vaste bezoekster ernstig verwondde, verwierf Stine nationale bekendheid. In de nasleep van de affaire bleek Stine Jensen een graag geziene gast in actualiteitenprogramma’s op radio en televisie. Van haar proefschrift, dat destijds uitstekend werd besproken door onder meer Ronald Giphart en Tijs Goldschmidt, verscheen een heruitgave met een nieuwe ondertitel, ‘De vergeefse mensenliefde voor Bokito en andere apen’.
In 2007 was ze een van de initiatiefnemers van het manifest Beperkt Houdbaar en ageerde ze tegen de bimbocultuur – en tevens Goddelijke Brulapen, een swingende bundel opstellen over mannelijkheid & vrouwelijkheid. Voor de Dieren, een verzameling van de mooiste dierenverhalen uit de Nederlandstalige literatuur, verscheen ook dat jaar. Zij schreef ook een essaybundel met stukken tegen de liefde: Het broekpak van Olivia Newton John.
In 2009 verscheen haar eerste roman, Dokter Jazz, een sprookjesachtige Deense roman op het ritme van de jazz. De roman werd genomineerd op de shortlist van de Academica Debutanten literatuurprijs.
Stine is gek op film & reizen & vliegvelden. Tussen 2002 en 2007 pendelde ze op tussen Amsterdam en Istanbul, en woonde enige tijd in de Turkse metropool om te schrijven aan haar boek Turkse vlinders. Liefde tussen twee culturen (2005) een persoonlijk boek over liefdesrelaties tussen Turken en Europeanen. Een jaar later verscheen Leugenaars, een opgewekte filosofische zoektocht naar onder meer snuffelaars, oplichters, detectives, latin lovers en meestervervalsers. Een herziene editie van dat boek verscheen onder de titel Ik lieg, dus ik ben in 2011.
Stine maakt het televisieprogramma Dus ik ben (HUMAN) gebaseerd op de gelijknamige bestseller. Kijk de afleveringen via: Daarvan zijn 5 seizoenen geweest, als mede de kindervariant Dus ik ben jr..
In 2011 schreef ze het geschenk voor de maand van de filosofie Echte vrienden, over intimiteit in tijden van Facebook. Regisseur Jack Janssen maakte naar aanleiding hiervan een profiel van haar.
In 2013 maakte ze Licht op het Noorden, een vierdelige serie over Scandinavie, dat bekroond werd met de European Gender Equality Award en schreef ze een boek daarover. De serie is hier te zien
Samen met Spinvis en het Nederlands Kamerkoor maakte ze in 2014 de ontroerende en prikkelende voorstelling over privacy Sort Sol. Zie de trailer.
Met Jan Jaap van der Wal ging ze als het anti-Spuiten en Slikken duo in de televisieserie Brainwash op zoek naar de betekenis van morele waarden. Trailer
In 2015 publiceerde ze Go East. Een filosoof reist door de wereld van yoga, mindfulness en spiritualiteit, dat genomineerd werd voor beste spirituele boek van 2015. Het boek gaat over de yoga-opleiding die ze in 2014 volgde tot kundalini yoga lerares. Het werd genomineerd voor het beste spirituele boek van 2015. Ze volgde de teacher training level 1 en voltooit op dit moment level 2. Voor haar brainwash talk over dit onderwerp, zie http://www.human.nl/brainwash/brainwash-talks/brainwashtalks-stine-jensen.html
In 2015 werd haar kinderboek Lieve Stine, weet jij het? bekroond met de zilveren griffel. Voor meer zie www.lievestine.nl
In 2022 is Stine Jensen benoemd tot bijzonder hoogleraar publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
Voor meer informatie zie www.stinejensen.nl