archief4

Wijsheid in de tweede levenshelft.

Bereid je op je vijftigste er maar op voor dat je nog een halve eeuw te gaan hebt.

Je bent welkom van 10 t/m 16 oktober 2021.

Het nieuwste boek van Frits de Lange is de basis van deze cursus. Het wordt aan de cursisten toegezonden.

logo eindelijk volwassen 700

Voorkant van het nieuwe boek van Frits de Lange

“Een mens maakt de stap naar de namiddag van het leven (...) vanuit de vooronderstelling dat hij dat kan doen vanuit de waarheden en idealen die hem tot dusverre van dienst zijn geweest. Maar men komt de namiddag van het leven niet door op grond van het programma van de levensochtend; want wat ‘s ochtends geweldig was, is ’s middags haast niets, en wat ‘s ochtends als waar gold, blijkt ’s middags een leugen.” (Carl Gustav Jung).

oog

Frits de Lange over zijn boek in 'Met het oog op morgen'.

Op 23 februari mocht Frits de Lange in het radioprogramma 'Met het oog op morgen' iets vertellen over zijn boek en daarmee impiciet ook over zijn cursus.

Frits heeft het interview op zijn eigen website geplaatst. Klik hier om het te beluisteren.

Ooit besef je: dit is mijn tweede levenshelft, de eerste is voorbij.

Het moment is niet te voorspellen, het kan rond je veertigste zijn of ook pas na je zestigste. Maar ergens rond die tijd besef je: dit is mijn tweede levenshelft, de eerste is voorbij. Het heeft meer met gevoel te maken, dan met de kalender: je staat anders in het leven. Onthechter, beschouwender, melancholischer soms ook. Je kijkt wat vaker terug op wat het leven je gebracht heeft. Het is na de middag; je bent over de helft.

Hoe je goed oud kunt worden, daar wordt maatschappelijk nu met de stijgende levensverwachting veel aandacht aan besteed. Bereid je op je vijftigste er maar op voor dat je nog een halve eeuw te gaan hebt. Gezond eten, blijven bewegen en socializen – daarmee word je wellicht honderd.

Maar hoe je innerlijk de tweede levenshelft in moet gaan, dat weten we niet zo goed. Zeker, je probeert je zelf mentaal weer opnieuw uit te vinden, nieuwe doelen te stellen. Maar niet alleen zijn je lijf, je relaties, je werk, je ambities en verlangens anders geworden dan in je eerste levenshelft. Ook van binnen voelt het anders. Je bent minder met jezelf bezig en er komt meer innerlijke ruimte voor wat groter is dan jezelf. Je kunt het ‘spiritualiteit’ noemen; de innerlijke ervaring verbonden te zijn met wat jou overstijgt. Voor veel mensen wordt die ervaring sterker naarmate ze ouder worden. Noem het 'Leven', 'het Absolute', 'het Geheim' of 'God'. Waar het om gaat is dat je je opgenomen voelt in een groter geheel, waartoe je je wilt verhouden. 

WEEKPROGRAMMA

Let op: door overheidsregels met betrekking tot COVID-19 en vervoersbeperkingen kan dit weekprogramma missschien niet geheel zoals hier gepubliceerd, worden uitgevoerd. 

zondag

16.00 uur: kennismaking met elkaar en Frits de Lange. Gevolgd door een introductie over Kreta.
Aansluitend diner in Kritsa

maandag

THEMA: EINDELIJK JE ZELF WORDEN?
9.00 – 13.00 uur op Villa Dio Petres

In onze geïndividualiseerde samenleving zijn we verantwoordelijk voor onze eigen biografie. In de eerste levenshelft gaat het er om, om een stevig, uniek zelf te ontwikkelen. Word wie je bent! Maar wie ben je eigenlijk? Onder en achter het masker van je ‘persoon’ gaat vaak een onzeker ik schuil. Je bent nog lang niet af, ook al heet je volwassen. Is dan de tweede levenshelft niet de fase waarin je eindelijk tot jezelf kunt komen? Of kom je juist dan eerder tot het inzicht dat jouw ‘zelf’ in het licht van de kosmische eeuwigheid uiteindelijk maar bar weinig voorstelt? Misschien is het allebei. Maar wat heet dan zelfverwerkelijking?

Lunch op eigen gelegenheid
Middag vrij te besteden

Diner en film op Villa Dio Petres

dinsdag

THEMA: OUDER WORDEN EN SPIRITUALITEIT
9.00 – 13.00 uur op Villa Dio Petres
Nabespreking film.

Op deze dag staan visies op wat goed ouder worden is centraal. De meeste daarvan gaan vandaag over de buitenkant. Je kunt ze samenvatten met de term ‘succesfull ageing’. Meer holistische visies op de tweede levenshelft hebben oog voor de spirituele dimensie ervan. Dat woord ‘spiritualiteit’ staat dan voor de innerlijke ervaring verbonden te zijn met wat jou overstijgt.
Mensheid, Geschiedenis, Kosmos, Leven, de Werkelijkheid, het Absolute, het Geheim, God – je kunt het noemen zoals je wilt. Waar het om gaat is dat je je opgenomen voelt in een groter geheel, waartoe je je wilt verhouden.
Je kunt dan spiritueel zijn, zonder dat je religieus bent (in de zin van: dat je bij een gevestigde godsdienst hoort). En er zijn religieuze mensen zonder een greintje spiritualiteit.

14.00 uur: lunch in Kroustas

Middag vrij te besteden. Facultatief: wandeling van 2 uur door Historic Parc Kroustas.
Diner op eigen gelegenheid

woensdag

THEMA: FASEN VAN DE ZIEL
9.00 – 13.00 uur op Villa Dio Petres
Op deze dag kijken we naar de belangrijkste ontwikkelingstheorieën uit de
levenslooppsychologie en de spirituele filosofie (bijv. Erik Erikson en Carl G. Jung). Is ouder worden groei en alsmaar dichter bij je bestemming komen? Of eerder: afstand doen en loslaten? Of allebei tegelijk, in een leerproces van uitzuivering? Joseph Campbell heeft in een fascinerend boek (De held met de duizend gezichten) laten zien laten zien hoe alle religieuze mythen over de hele wereld eigenlijk tot hetzelfde motief te herleiden zijn: ze beschrijven de menselijke levensloop als ‘de reis van een held’, die wordt geroepen, allerlei crises doormaakt, hulp krijgt van anderen, en tenslotte zijn bestemming bereikt.

13.00 uur lunch op Villa Dio Petres

14.30 uur: vertrek naar oude boom bij Kavousi
met college-onderdeel

boom Kavousi
de oude olijfboom bij Kavousi


16.15 uur: vertrek naar het Tholos strand
16.30 uur: koffie, zwemmen en relaxen

circa 18.00 uur bouw en lopen van het labyrint.
Picknick op het strand.

Tholos beach

Tholos strand


donderdag

THEMA: JE WARE ZELF
9.00 – 13.00 uur op Villa Dio Petres
Spirituele visies op de tweede levenshelft putten ook uit de religieuze schatkamer van de mensheid. Aldous Huxley noemde die gedeelde inzichten ‘the perennial philosophy’, of: de Wijsheidstraditie. O.a. boeddhisme, hindoeïsme en het mystieke christendom delen centrale inzichten over het Zelf en zelfwording, over dat wat het Zelf overstijgt en over het loslaten van het Zelf.
Thomas Merton, de Amerikaanse trappist en monnik (1915 – 1968) herkende zijn inzichten en mystieke ervaringen in tal van andere religieuze tradities terug. Hij leerde veel van Zen en Tao. We staan stil bij zijn visie op het ware zelf, dat je steeds beter leert kennen als je je ego weet te relativeren. Ook al we zelf geen heiligen zijn, kunnen we veel leren van iemand die behoorlijk op weg was het te worden.

13.00 uur: lunchbuffet op Villa Dio Petres

14.30 uur: vertrek voor een wandeling naar klooster Aretiou
15.30 uur: wandeling naar en bezoek aan klooster Aretiou

Aretiou
klooster Aretiou

17.00 uur: vertrek naar Fourni
17.15 – 18.00 uur pauze in Fourni

18.00: diner in restaurant Platanos in Fourni

vrijdag

THEMA: EEN WIJS MENS
9.00 – 13.00 uur op Villa Dio Petres
Op deze dag maken we de balans op. De volksmond wil dat oud en wijs bij elkaar horen. Maar wat is een wijs mens en hoe word je het? Volwassen – in de eerste levenshelft ben je dat geworden als je je leven zelf bepaalt en er verantwoordelijkheid voor neemt. In de tweede levenshelft gaat het ook om nog om iets meer en anders, om een vorm van rijpheid (maturity) waarvoor je een poos geleefd moet hebben. Kunnen we met de aangereikte inzichten van deze week ontdekken waaruit die bestaat?

13.00 uur: lunch op eigen gelegenheid

19.00 uur een bijzonder afscheidsdiner op Villa Dio Petres

zaterdag

De cursus eindigt met het laatste ontbijt.

Datum 

Je bent welkom van 10 tot en met 16 oktober 2021

Prijzen

De prijzen zijn

 • € 1.285,-- per persoon bij twee personen op een tweepersoonskamer,
 • € 1.335,-- bij gebruik van een éénpersoonskamer,,
 • € 1.395,-- per persoon bij alleen gebruik van een tweepersoonskamer,

Exclusief eventuele toeslag voor logies op Villa Dio Petres, en eventuele transfers.

Dit is inclusief:

 • docent;
 • boek en cursusmaterialen;
 • 6 nachten logies in een airconditioned kamer;
 • 6 maal ontbijt;
 • alle in het programma genoemde gezamenlijke picknicks, lunches en diners;
 • gezuiverd water bij alle gelegenheden;
 • koffie/thee, gezuiverd water en vruchtensappen tijdens de door ons verzorgde gezamenlijke momenten;
 • enkele glazen wijn of bier tijdens de door ons geserveerde maaltijden;
 • tafelwater bij alle maaltijden;
 • excursies naar bijzondere plekken;
 • toegangskosten voor bezienswaardigheden in het programma;
 • het dagelijks vervoer naar de Academie (Villa Dio Petres) vanuit pension Argyro;
 • alle vervoer bij de excursies;
 • incidenteel vervoer binnen de vrije momenten indien dit logistiek inpasbaar is;
 • boekingskosten.

De prijs is exclusief:

 • vluchten;
 • 3 maaltijden;
 • zelf bestelde frisdranken, vruchtensappen, koffie/thee, alcoholische dranken en andere versnaperingen tijdens de maaltijden in restaurants of andere gelegenheden;
 • persoonlijke uitgaven;
 • annulerings- en reisverzekering.


Transfer van en naar de luchthaven Heraklion
We halen je op van (de luchthaven van) Heraklion en brengen je naar (de luchthaven van) Heraklion voor € 45,-, per persoon, enkele reis. Het is een rit van een uur. Een taxi kost € 75 à € 100 enkele reis. Je kunt ook de regionale bus nemen naar Agios Nikolaos. Dat kost momenteel € 7,70.
Aansluitend kun je dan de bus nemen naar Kritsa (€ 1,80).
Bij boeking krijg je alle verdere informatie.

Een exclusieve week voor een beperkte groep

Het minimum aantal deelnemers voor deze cursus is 8 en het maximum is 16 deelnemers.

Gastenboek

Lees de ervaringen van eerdere gasten in gastenboek van 2019, 20182017, 2016, 2015, 2014, 2013.

Wie is Frits de Lange?

Lees hier meer over Frits de Lange