De Griekse tragedie filosofisch beschouwd én beoefend op Griekse bodem.

 

Na een geslaagde week 'Filosofie en Opera' storten 2 experts, vader en zoon van Tongeren, zich nu op de week 'Filosofie en Tragedie'.

Kreta is een belangrijke plaats in de Griekse mythologie: de oppergod Zeus werd er geboren de mythen van Europa, koning Minos, de Minotaurus, Ariadne, Daedalus spelen zich er af.

Paul van Tongeren: 'Deze mythologische verhalen stammen uit een ver verleden, lang voordat Homerus in de achtste eeuw voor Christus veel van die verhalen verzamelde in zijn grote epen – een kleinzoon van Minos is één van de helden uit de Illias – en nog verder verwijderd van de zesde en vijfde eeuw waarin de grote tragedie-schrijvers er de stof voor hun tragedies haalden waarna nog wat later de filosofie zich van de mythologie ging distantiëren.

Maar die historische afstand maakt de Academie op Kreta niet minder een passende plaats voor een cursus over filosofie en tragedie.
Vanaf het begin van de filosofie bij Sokrates, Plato en Aristoteles en in de verdere ontwikkeling van de filosofie tot en met de 20 ste eeuw, hebben filosofen zich laten uitdagen door de tragedie. Dat heeft geleid tot verschillende theorieën over waarin nu eigenlijk die
sterke werking van het tragische kunstwerk bestaat.

Uitgangspunt voor deze filosofieweek  cursus is de spanning tussen de theatrale (of literaire of filmische) ervaring van het tragische en het filosofische begrip van die ervaring. De ervaring vraagt om verheldering en uitleg, maar de uitleg dreigt de impact van de ervaring teniet te doen. Om aan de ervaring van het tragische recht te doen zullen we gezamenlijk een tragedie lezen; we zullen via films en video-registraties tragedies bekijken; en we zullen filosofische theorieën over de tragedie bestuderen'.

Maak je belangsteling kenbaar

Deze week in 2025 is nog in wording. Het programma en de prijzen zijn nog niet bekend. Daarom kan er nog niet gereserveerd worden. Maar je kunt wel je belangstelling kenbaar maken met een kort mailtje naar info@evdaimonia.com

Dan krijg je vrijblijvend bericht zodra er wél gereserveerd kan worden en krijg je voorrang bij de verdeling van de kamers.

lato1160

 

De docenten: de Denker des Vaderlands en zijn zoon, dramaturg bij Nationale Opera & Ballet.

Prof. dr. Paul van Tongeren was de ‘Denker des Vaderlands’ ‘2021-2023.

Wout van Tongeren MA is filosoof en dramaturg bij Nationale Opera & Ballet, Amsterdam. Wout studeerde Docent Theater aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, waarna hij een master Theaterdramaturgie behaalde aan de Universiteit van Utrecht. Daarop volgde hij de studie en research master Filosofie aan de Radboud Universiteit. Hij heeft meerdere jaren lesgegeven op verschillende hogescholen in theatergeschiedenis, filosofie en dramaturgie. Sinds 2017 is hij als dramaturg verbonden aan Nationale Opera & Ballet.

 

groepsfoto

 

Datum

Je bent welkom van 29 juni tot en met 5 juli 2025

Prijzen

De prijzen zijn nog niet bekend.

De cursusprijs is inclusief:

 • docent;
 • reader of boek;
 • cursusmateriaal ter plaatse;
 • 6 nachten logies in een airconditioned kamer;
 • 6 maal ontbijt;
 • alle in het programma genoemde gezamenlijke picknicks, lunches en diners;
 • gezuiverd water bij alle gelegenheden;
 • koffie/thee, gezuiverd water en vruchtensappen tijdens de door ons verzorgde gezamenlijke momenten;
 • enkele glazen wijn of bier tijdens de door ons geserveerde maaltijden;
 • tafelwater bij alle maaltijden;
 • excursies naar bijzondere plekken;
 • toegangskosten voor bezienswaardigheden in het programma;
 • boekingskosten.

De cursusprijs is exclusief:

 • vluchten (deze regel je zelf);
 • transfers tussen (lucht)haven en je logeeradres (deze regel je zelf);
 • zelf bestelde frisdranken en alcoholische dranken, vruchtensappen, koffie/thee en andere versnaperingen tijdens de maaltijden in restaurants of andere gelegenheden;
 • persoonlijke uitgaven;
 • eventuele toeslag voor logies op Villa Dio Petres.
 • annulerings- en reisverzekering.

Korting bij eigen vervoer.
Als je tijdens de cursus zelf zorgt voor alle vervoer (bijvoorbeeld met een huurauto), geldt een korting.

Hoe kom je op je logeeradres?

Kies voor de luchthaven van Heraklion. Niet Chania. De luchthaven van Heraklion is ongeveer 70 kilometer verwijderd van je logeeradres. Het vervoer naar je logeeradres is voorbehouden aan openbaar vervoer en taxi's. 

Er zijn diverse gemakkelijke manieren om je logeeradres in Kritsa (pension Argyro) of Kroustas (Villa Dio Petres) te bereiken:

 • Neem de intercitybus vanaf de luchthaven van Heraklion naar Agios Nikolaos. De bus (€ 7,10) vertrekt vrijwel ieder uur voor de deur van de luchthaven. Vanaf Agios Nikolaos neem je een taxi (€ 25 à € 30) of als het lukt een aansluitende bus (circa € 2).
 • Huur een auto op de luchthaven van Heraklion. Zeker als je wat langer blijft op Kreta (wat wij zeer aanmoedigen). Als je de auto ook gebruikt tijdens de cursus bieden we je een korting aan;
 • Neem een taxi vanaf de luchthaven van Heraklion (circa € 100).

Alle genoemde prijzen van bus en taxi zijn een inschatting.

Neem contact op als je met de genoemde mogelijkheden niet kunt reizen en particulier vervoer nodig hebt. De kosten daarvan zijn vergelijkbaar met die van een taxi.

Met een auto of taxi duurt de rit ruim 1 uur. Met openbaar vervoer en aansluitend een taxi circa 2 uur.

Klik hier voor alle informatie over autohuur, taxi en bus.

Een exclusieve week voor een beperkte groep

Het minimaal aantal deelnemers voor deze cursus is 8 en het maximum is 16 deelnemers.

Gastenboek

Lees de ervaringen van eerdere gasten van Paul van Tongeren in zijn gastenboeken in 2023, september 2022, juni 2022, 2021, 2020 en 2019.

Lees de ervaringen van eerdere gasten van de cursus 'Filosofie en Opera' met Paul en Wout van Tongeren in het gastenboek van 2023.

Wie is Paul van Tongeren?

Lees hier meer over Paul van Tongeren.

Wie is Wout van Tongeren?

Lees hier meer over Wout van Tongeren.