2021

Dit zijn de eerste reviews voor de cursus in 2021.

Een bevestiging op de goede weg te zijn waardoor ik er nog krachtiger in sta als leider. Meer vanuit waarden, handelen en pockets of change durven werken in plaats van draagvlak voor een ontwerp. Verlangen naar een meer betekenisvol leven is aangewakkerd waardoor ik een prettiger mens, betere echtgenoot en vader kan zijn.
Jan van Nieuwenhuijzen

De week geeft genoeg materiaal om verder te ontwikkelen in samenwerkng en HR. Bijvoorbeeld geen functioneringsgesprekken maar functiewaarderingsgesprekken.
Tjeerd de Jonge

Een week voor mezelf is heilzaam. Om dan in de goede zorgen van Hans en Jacques terecht te komen in deze prachtige villa is een groot kado. Ik ben blij dat ik me verrijkt heb met filosofische inzichten in een bijzonder mooi gezelschap. Ik ga met een goed gevoel naar huiis.
Karlijn Bockholts

De combinatie van leiderschap en filosofie is erg mooi en vult en versterkt elkaar mooi aan.
Walter de Jonge

In een noodzakelijke onthaasting, genoten van intellectuele rijkdom, geproefd aan nieuwe werelden, uitzicht gekregen in een omgeving die tot nederigheid dwingt met de smaak die Kreta te bieden heeft.
Raymond Clement

Fijn om op zo'n mooie plek de theorie te reflecteren op jezelf. Prachtige locatie die uitnodigt tot het voeren van mooie gesprekken met mensen uit verschillende disciplines.
Heidi Rubingh

Een week van vertraging, meer ruimte voor nieuwe kennis, reflectie en herbezinning. Een aaneenschakeling van een geweldige omgeving, faciliteiten en bijzondere locaties die betekenisgevend zijn in relatie tot de inhoud. De start bij Lato was geweldig en de afsluiting van een vrijmoedig sprekende Joep op vrijdag indrukwekkend. Het heeft mij geïnspireerd nog vrijmoediger te spreken.
Do Blankestijn

Mijn ontwikkeling tot 'betekenisvol' zou mijn volgende stap in 'zijn' kunnen worden. Filosofie is interessant. Tot volgend jaar, hoop ik.
Eric Nabuurs

Deze week bracht me een rijkdom aan kennis, gesprekken, uitwisseling, reflectie en niet te vergeten een bijzondere kennsimaking met Kreta, vanuit de prachtige locatie Villa Dio Petres met de gastvrijheid van de gastheren Jacques en Hans, Marianna en Mitsos.
Alice van Diepen

Ik heb heel veel geleerd over leiderschap én filosfie. Ik heb dit als een spons opgezogen. Ik ga dit allemaal uitwringen als ik terug ben in Nederland.
Pepijn Houwen


2019
Dit waren de antwoorden op de vragen in het evaluatieformulier.

Beantwoordt docent Joep Dohmen aan de verwachtingen?
100% zegt ‘helemaal wel’
(de andere categorieën zijn ‘wel’, ‘niet’, ‘helemaal niet’)

Beantwoordt docent André Wierdsma aan de verwachtingen?
90% zegt ‘helemaal wel’
10% zegt ‘wel’
(de andere categorieën zijn ‘niet’, ‘helemaal niet’)

Hoe tevreden is men over het geheel van het gebodene?
100% zegt ‘zeer tevreden’
(de andere categorieën zijn ‘tevreden’, ‘niet tevreden/niet ontevreden’, ‘ontevreden’, ‘zeer ontevreden’)

Persoonlijk opmerkingen waren:


Ik zit tot in m’n nek ín het leven. Yes! En da’s mooi meegenomen.
Ineke Kleine

Deze week heeft bijzonder veel bijgedragen aan mijn geestelijke en lichamelijke gezondheid. Geestelijk door de aangeboden stof. Lichamelijk door de verzorging van heerlijke maaltijden en het gastheerschap van Jacques & Hans.
Theo Quaijtaal

Het is een inspirerende week met nieuwe inzichten en nadenken over je eigen autonomie in je ‘levensproject’ persoonlijk en zakelijk. De omgeving, de mededeelnemers en de docenten zorgen voor zelfreflectie, meer zelfinzicht en ingrediënten voor de invulling van je levenskunst.
Ruud de Hollander

Door deze verdieping in filosofie heb ik een verdieping/verrijking m.b.t. het moreel leiderschap bereikt. Ik kreeg handvaten om zowel privé als in het werk, verder te kunnen met zowel verbinding, zelfkennis, authenticiteit als (moreel) leiderschap. Ik kreeg inzicht en ‘toepassingsmogelijkheden’ m.b.t. huidige ontwikkelingen binnen mijn organisatie. Met dank voor de geweldige ‘verzorging’ ter plaatse! Als er ergens een optimaal voorbeeld van hospitality is, dan is dat bij Jacques & Hans op Villa Dio Petres.
Gerdien Jonker

Ik heb veel inspiratie opgedaan. Veel nieuwe inzichten. Veel geleerd, veel zelfkennis. Ik vond het een goede diepgang. Veel handvatten om mee te nemen als mens, voor mijzelf en als leider. Het was een zeer prettige locatie en heerlijk eten.
Joyce Broodwinner

Ont-wikkelen; dat is wat er deze week is verder gegaan. Geen idee wat dit zal betekenen voor de komende tijd. Het moet nog landen. Het was in ieder geval uitermate bemoedigend, verrijkend en verdiepend.
Pierre den Hartog

Ik heb mijzelf beter leren kennen. Ook ontdekt dat ik met veel gedachten al op de goede weg zat, maar ik heb het vertrouwen opgebouwd dat ik daarmee veel meer mensen positief zou kunnen meenemen: het goede leven.
Anoniem

Ga hier naar de cursus 'Leiderschap en Filosofie' in 2020.


 

September 2018

Deze week op Kreta is een diepte-investering die naast instant bruikbare handreikingen, nog lang zal naklinken.
Andries Mulder

Ik heb een pas op de plaats ervaren door uit de hectiek van alledag te stappen en me te mogen bezinnen op leiderschap in het algemeen en mijn eigen leiderschap. Ik neem uit deze reis een grote hoeveelheid bagage mee die ik thuis in alle rust ga uitpakken.
Marion Krabbenborg

Deze week heeft bijgedragen aan zowel mijn persoonlijke- als mijn professionele ontwikkeling. In het programma heb ik me geen moment verveeld: boeiend van de eerste tot de laatste minuut! Geweldig ook om met zo'n kleine groep (van erg leuke mensen) te zijn. Daardoor veel aandacht en direct en goed verbonden contact, in een heel plezierige open sfeer. De locatie is top! Zowel de plek, het uitzicht (weergaloos), de verzorging, de persoonlijke aandacht. Wat programma betreft nog: mooie mix van verdieping en ontregeling.
Frank Weijers

Deze week herinnert mij waar het om gaat. in het leven en zet me aan een tussenbalans te maken. Zowel als mens en als leider. Het maakt me dankbaar voor wat is en benieuwd naar de toe-eigeningen en mooie avonturen in de toekomst!
Harrie-Peter Neef

Deze week heeft voor mij veel wezenlijke ontmoetingen opgeleverd. Het heeft me doen beseffen dat bezinnen in een zeer aangename setting af en toe zeer belangrijk kan zijn voor de next step in je leven. Ik ben er nog gelukkiger van geworden!!
Mieke Hopmans

Het was een bijzondere ervaring. Joep en André brachten veel verdieping en levendige inspiratie. De deelnemersgroep was subliem, serieus en vol humor.Stilstaan bij je leiderschap en je eigen leven via de filosofie gun ik eenieder. Kortom, een prachtweek.
Jasper Boele

Het is een bijzondere week geweest. Een week van vertraging, stilstaan bij en ook verdieping. Iets wat ik mij echt voor neem in de toekomst meer te gaan doen. De kennis wijsheid en ervaring, hebben mij, naast de informele omgang, geraakt. Ik realiseer me ook weer wat een diverse groep aan deelnemers extra oplevert. Binnen en buiten het programma. Ik heb een week op Villa Dio Petres mogen verblijven. Jacques en Hans, dank voor jullie gastvrijheid en zorg. Beter wordt het niet. Dank je wel!!
Ed van Loon 

Deze week heeft voor mij een verrijking betekend, waarbij de ´organisatieleer´ en de verdieping in de filosofie een prachtige aanvulling op elkaar zijn. De omgeving, organisatie, de docenten zijn alle enorme waardevolle aanvullingen. op de op zichzelf al zeer mooie cursus. De groep cursisten was ook al boven verwachting fijn, dus in één woord subliem!
Erik van Zanten

Voor mij was deze week een ontmoeting met anderen, waarin kwetsbaarhied en verbinding echt voelbaar waren. Ik heb persoonlijke gevoelens kunnen articuleren en die met anderen kunnen delen. Een helend effect in een periode van rouw, voor mij. Ontzettend veel geleerd, theoretische inzichten verkregen in een meer omvattend en helder kader. Veel ideeën voor de toekomst die zeer bruikbaar zijn in mijn organisatie en privé leven. De ontvangst en verzorging waren naast het inhoudelijke programma buitengewoon! Zeer prettig, persoonlijk en professioneel.
Soms bevond ik mij op de plek der moeite, waar de omgeving en vooral ook de mensen mij een goed en gekoesterd gevoel gaven. Inhoud, warmte, openheid en kwetsbaarheid, humor, prachtige unieke ervaring. Dank Hans en Jacques voor de verzorging. dank aan Joep en André voor de combinatie van heel bijzonder met heel gewoon. Dat laatste geldt overigens ook voor Hans en Jacques. en last but not least: dank aan deze fantastische groep!
Marijke van Deutekom

Ik kwam binnen met twee vragen: 
1. Een kritische reflectie op hoofdstuk 5 van mijn boek boek 'De kracht van niet weten' over ontwikkelingsinzicht, organiseren/leiderschap. 
2. Nieuwe ideeën, gedachten voor de inhoud en opbouw van dat hoofdstuk.
Wat deze week mij heeft opgeleverd is dat ik mij bemoedigd voel over wat ik tot nu toe geschreven heb. Ik heb nog meer gedachten (en gevoel) voor de essentie van ontwikkelingsgericht leiderschap. Ik begrijp nog beter wat de centrale rol is van (kern)waarden in het bijeenbrengen en ontwikkelen van individu en gemeenschap.
Louis Steeman


 

Mei 2018 

Voor mij betekende deze week een belangrijk moment om richting te kunnen kiezen bij de tweesprong die momenteel op mijn pad ligt. Het gaf me de bagage om de afslag te kunnen nemen en de reis aan te vangen.
Martin Gordens

Voor mij was het de de volgende stap in mijn persoonlijk en zakelijk leiderschap.
Simon

Diepgaande reflectie op de eigen leiderschapspraktijk tegen de achtergrond van duizenden jaren denken over de mens en zijn vermogen tot samenleven. De ziel werd even heel goed zichtbaar.
Margot Brouns

Voor mij was het een hele stap om deze week te boeken, maar omdat de beschrijving van het programma zo aansloot bij waar ik naar op zoek was, heb ik vrij snel besloten. Het was een goede stap in het zorgen voor mezelf. Ik heb geen seconde spijt gehad. De manier waarop de thema's aan de orde kwamen, de gesprekken met de groep, om het programma heen, de zorgzaamheid van Hans en Jacques, alles tot in de puntjes geregeld, het eten! En dat allemaal in z'n prachtige omgeving. Een reis om nooit meer te vergeten.
Marlieke Fiere

De cursus heeft bevestigd dat ik door moet gaan met het vinden van mijn Ithaca. Een betere balans tussen werk en privé vinden. Blijven investeren en reflecteren op alles wat je in het werk doet, maar voor mij nu meer privé.
(naam bekend bij de redactie)

Een heerlijke week die ontzorgt, verwent, met veel aandacht voor elkaar en de mis en scène. Het heeft me de reflectie geboden die ik nodig had.
Betty Ramaekers


 

September 2017

Deze week betekende een enorme verrijking; zowel voor mijn beroep als voor wie ik ben als mens. Als leider heb je maar één instrument ter beschikking en dat ben je zelf. Het is onze dure plicht aan onze organisatie om daar heel goed in te worden. Reflectie, kennis, leren is noodzakelijk maar soms ook zo moeilijk te organiseren. Ik heb deze week een spons mogen zijn, alleen maar leren, reflecteren, denken. Daar ben ik heel dankbaar voor. De plek en de verzorging zijn fantastisch! Ik dacht van te voren, waarom niet gewoon in Lunteren. Maar de plek heeft wel degelijk veel toegevoegde waarde op mijn reflectie en bezinning gehad.
Berni Drop

Deze cursus ‘Leiderschap en filosofie’ biedt een weergaloos programma van André Wierdsma en Joep Dohmen. Voor leiders die zich willen verdiepen in de dynamiek van deze tijd en handvatten willen krijgen voor het leiden van mensen als ook voor de eigen ontwikkeling in de tijd.
Het programma heeft me geïnspireerd nieuwe initiatieven te gaan nemen om medewerkers mee te nemen in de koers van ons bedrijf. En dat in een fantastische omgeving en met de geweldige zorg van Hans en Jacques op Villa Dio Petres. Om nooit te vergeten!
Cor Brockhoven

Deze week heeft mij een eerste introductie gegeven in de wereld van de filosofie en wat het kan bieden voor leiders. Juist leiders hebben behoefte aan een moreel kompas. De filosofie kan hier handvatten voor bieden zonder onrecht te doen aan de complexiteit waarin leiders zich begeven. Een week op de Academie op Kreta is ook een week van complete verwennerij! Alles wordt door Hans en Jacques met zoveel liefde en zorg gedaan. Het eten is overheerlijk, de setting prachtig, de locaties zijn zorgvuldig geselecteerd. Zo’n ontvangst is de ideale setting voor leren en ontwikkeling. Dank Jacques en Hans.
Chris Sigaloff

Deze week heeft veel voor mij betekend. Inzicht in de filosofie biedt een andere kijk op hoe ik uitdagingen in de organisatie op kan pakken. In deze week ben ik ook persoonlijk tot een dieper inzicht gekomen. De gastvrijheid van Hans en Jacques is fenomenaal, de kookkunst van Jacques eveneens!
Yvonne Geurten

Ik kwam naar Kreta om voor mezelf wat rust en ruimte te vinden. Om woorden en beelden te vinden voor wat al een beetje in me zat en een concept om mee te nemen naar mijn organisatie. Dat alles heb ik meer dan gevonden. In een geweldige omgeving met inspirerende en zorgzame gastheren.
Peter Jager

Deze week heeft mij nieuwe aanknopingspunten geboden voor mijn persoonlijke ontwikkeling in relatie tot mijn effectiviteit en werkplezier. Waarom ben ik goed in het één en moet ik het ander verder ontwikkelen en hoe kan ik daarmee een begin maken?
Robert Zaal

Als wijsheid en emotionele rijpheid belangrijke eigenschappen van een leider zijn, hetgeen ik onderschrijf, dan is de inhoud van deze week bijzonder verrijkend. Ik heb een aantal nieuwe manieren van ‘kijken’ aangereikt gekregen. Dat is onomkeerbaar. Filosofie is veel boeiender dan ik dacht/vermoedde.
Peter Ruigrok

Ik kwam om mezelf te zoeken. En ik heb geleerd waar en hoe ik moet zoeken
Ik ben dankbaar voor het op reis kunnen gaan naar de volgende fase van emotionele rijpheid.
Arie Grandia

Met betrekking tot leiderschap heeft deze week voor mij betekend dat ik een bevestiging vond in wat ik al belangrijk vond: co-creatie, dialoog, verbinding, actorschap, zeg maar de emeritaatsrede van André in het kort.
Met betrekking tot mij persoonlijk heeft deze week voor mij een ontwikkeling betekend in een sterke focus op de waardering van wat ik doe en een sterke aansporing tot een oriëntatie op de nabije levenstoekomst.
Jan Triepels


 

Juni 2017

Vanuit mijn rol als onderwijsbestuurder heb ik op Kreta een plek gevonden waar de tijd en de mogelijkheden waren om te reflecteren. Reflecteren op de waarden van de bestuurlijke opdracht en op de wijze van leiden van een grote organisatie, waarin vooral professionals werken. Zeer inspirerende colleges en gesprekken met ervaren professoren Joep en André die een enorme hoeveelheid kennis gedeeld hebben waardoor nieuwe inspiratie is ontstaan. De uitermate mooie plek in combinatie met een uitstekende volledige verzorging door Jacques en Hans waren daarbij de entourage die uitnodigde tot verdieping. De diverse, maar o zo leuke groep deelnemers van divers pluimage en achtergrond werd een hechte groep door de bijzondere verbinding die ontstond door onze gedeelde interesse in de inhoud van de week. Warm aanbevolen voor iedere bestuurder die behoefte heeft aan een plek om na te denken over de belangrijke thema’s en dilemma’s die je tegenkomt in ons belangrijke en boeiende werk.
Jos de Vriend

Deze training ging ik in omdat ik mijn leiderschap meer verdieping en stevigheid wilde geven. De grote aandacht waarmee de cruciale thema's als authenticiteit, autonomie en respect zijn besproken en doordacht, geven me stof tot nadenken en reflectie op verleden en toekomst. Dit was de plek en de tijd om te voelen waar ik sta. Deze training geeft me de moed en de energie om de verdiepingsslag te maken, nog beter te worden in wat ik doe en om de mensen in mijn team recht te doen. De aandacht van Hans en Jacques tilde deze training naar boven. Wat een afstemming op de inhoud! André en Joep zijn in hun samenspel een prachtig voorbeeld voor professioneel ontwikkelen, nieuwsgierigheid en een scherpe blik. Zij hebben een programma van colleges neergezet dat mij uitdaagt en zin geeft.
Willeke Rijkers

Een week uit het dagelijkse leven stappen en naar Kreta afreizen om op een fantastische locatie aan je eigen leiderschapskwaliteiten te werken, heeft mij handvatten en een goede voedingsbodem gegeven waar ik mij persoonlijk verder mee kan ontwikkelen. De college-invulling van Joep en André op het intellectuele vlak, gecombineerd met de niet te evenaren verzorging door Hans en Jacques, creëren een nieuw startpunt voor mijn verdere carrière.
Marc van Beerendonk

Ik heb taal aangereikt gekregen om na te denken over de onmogelijke dilemma's die een leider nu eenmaal op zijn pad vindt. Twee professoren gaven ons die taal door colleges, gesprekken, literatuuraanbevelingen en filmfragmenten. Wat hebben we gelachen!! In een groep van individuen die allen met dezelfde belangstelling naar deze cursus gekomen waren, hebben we uitgewisseld en van elkaar geleerd. Op een plek die alle voorwaarden in zich heeft om de waan van de dag te vergeten: Villa Dio Petres. Met de punctuele, zorgvuldige, gastronomisch onwaarschijnlijk goede verzorging door Hans en Jacques.
Dicky van der Zalm

Ik kan er geen woorden aan geven. Ben diep geraakt. Deze week heeft me laten ruiken aan diepe wijsheid en ik heb geproefd hoe het zou kunnen zijn om die wijsheid toe te passen. De week was een prachtige kleurrijk gedekte tafel vol lekkernijen waar het tafelkleed overheen lag. Ik mocht steeds een tipje van het kleed optillen en gulzig naar het eten kijken, een hapje nemen en verlangen naar meer!
Simone Fredriksz

Deze week week was voor mij een week van ontmoeting. Een ontmoeting met mijn 'stille ik' die onder invloed van de groep, de gepassioneerde docenten en een fantastische verzorging door onze gastheren Hans en Jacques, steeds aangeraakt werd om naar voren te komen. Filosofie vraagt om vertraging en niet à la minute het oordeel! Soms mijmerend, soms stotterend verschijnend, maar steeds geraakt om mezelf en anderen te ontmoeten. Ik neem een rugzak vol mooie herinneringen mee. Maar ik ga ook naar huis met vernieuwde ervaringen die in het komende tijdvak verder geëxploreerd worden, waarbij verfijning en verdieping door mij gezocht wordt. Deze week van leerervaringen zal mij als rizoom blijven voeden en zal mij ongetwijfeld blijvend laten connecteren met steeds nieuwe (levens)kennis. 
Kees Ooms

Deze cursus geeft me de woorden en begrippen voor het gevoel dat al langer bij me sluimerde. Het geeft er vorm en verdieping aan. Geweldig om dit in deze setting en met deze mensen te mogen doen en beleven. Komt enorm binnen. In een oase van rust, liefde en goede verzorging.
Marianne de Graaf 


 

Mei 2016

In mei 2016 heb ik deelgenomen aan de cursus Leiderschap en Filosofie van Evdaimonia. De afgelopen jaren heb ik verschillende opleidingen gevolgd op het gebied van managementvaardigheden. In mijn werk als rector op een VO-scholengemeenschap merk ik dat leiderschapsvaardigheden eigenlijk nog essentiëler zijn dan managementvaardigheden. Het doel en de weg moeten helder zijn. Er moet een duidelijk beeld zijn over gezamenlijke normen, waarden en voorbeeldgedrag. Eerst moet het ‘waarom’ helder zijn, dan pas heeft het zin om met het ‘hoe’ aan de slag te gaan.

Van verschillende kanten begreep ik dat ik voor dergelijke vragen bij de filosofie te rade moest gaan, maar de filosofische boeken die ik las of hoorcolleges die ik volgde vond ik vaak weinig toegankelijk. Er werd op een andere manier gedacht, ik vond de informatie vaak erg omslachtig en weinig concreet. Kortom, ik kon er niet zoveel mee. Op het VO-congres voorjaar 2016 volgde ik een workshop van André Wierdsma over co-creatie. Zijn verhaal sprak mij aan en toen hij vertelde over de cursus was ik direct verkocht.
Het cursusprogramma
Al na aankomst met het vliegtuig was mij direct de meerwaarde van de locatie duidelijk: op Kreta kon ik de waan van de dag –ondanks de hectische periode van het schooljaar- écht loslaten.
Aan de cursusweek namen tien mensen deel; allen directeuren/(midden)managers uit verschillende vakgebieden: bedrijfsleven, wetenschap, onderwijs, training- en advies, gemeente en zorg. De cursus werd gegeven door Joep Dohmen, hoogleraar filosofie aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht, en André Wierdsma, emeritus-hoogleraar van de Nijenrode Academie.
Het programma vond grotendeels plaats in het opleidingscentrum van Evdaimonia, met daarnaast enkele uitstapjes. Zo hebben we o.a. een Dorische opgraving bezocht, waar we een college over de geschiedenis van de klassieke filosofie kregen, en een afgelegen gebied waar al eeuwenlang een ‘geld-loze’ samenleving gevestigd is. De meeste tijd volgden we van ’s ochtends tot ’s avonds colleges, afgewisseld met heerlijke maaltijden en enkele interactieve programma-onderdelen. De colleges werden afwisselend gegeven door Joep over filosofie en door André over organisatievormen. Ter voorbereiding van deze week kregen we een uitgebreide reader toe gestuurd. Dat was plezierig, omdat hierin veel basiskennis werd uitgelegd waar tijdens de cursus op werd voortgebouwd.
Mijn oordeel
Ik heb deze week enorm genoten en heel veel geleerd. Enkele thema’s: De verandering van de samenleving door de eeuwen heen en de mee veranderende betekenis van de begrippen ‘vrijheid’, ‘identiteit’ en ‘cultuur’. Filosofie als een vorm van leren leven, oftewel ‘levenskunst’. Hoe functioneren collectivistische culturen en individualistische culturen? Wat verwacht men hierin van een leider? Verschillende vormen van leiderschap. Wat is de rol van leiders in de huidige samenleving? Wat betekent dienend leiderschap. Hoe ga je om met het feit dat mensen een leider altijd groter maken dan hij is? Hoe creëer je tegenspraak? Wat zijn de kwaliteitseisen voor een goede leider? Hoe functioneren hedendaagse en traditionele of verouderde organisatie/samenwerkingsvormen?Enerzijds heeft de cursus mij veel kennis opgeleverd, maar meer nog heeft de cursus mij een nieuwe ‘kennishonger’ gegeven, waardoor ik meer wil leren en nadenken over m.n. filosofie. Daarnaast heeft de cursus mij een spiegel voorgehouden: waarom leef ik mijn leven op deze manier? Waar komen mijn waarden vandaan en waarom houd ik hieraan vast? Hoe zie ik mijn leven; als een reis, een tuin of....? Waar komen mijn impliciete en expliciete verwachtingen vandaan richting andere mensen, mijn onzekerheden en mijn interpretaties van de wereld om mij heen? Hoe zit de samenleving precies in elkaar en hoe is deze aan het veranderen? De cursus heeft mij enkele tips geleerd, die ik direct kan toepassen. Dit was echter niet mijn doel. De cursus heeft vooral voldaan aan mijn wens om ‘een laag dieper’ aan het nadenken gezet te worden.
En nu?
De cursus heeft ertoe geleid dat ik me meer ben gaan verdiepen in filosofie. Ik lees boeken en beluister hoorcolleges om verder na te denken over vragen als: Wat wil ik ‘toevoegen aan de wereld’ via mijn werk en mijn leven? Wat voor rector wil ik zijn en waarom? Wat wil ik de leerlingen op mijn school meegeven? De cursus was voor mij geen pakketje antwoorden op concrete vragen of een afgesloten hoofdstuk in mijn zoektocht, maar helpt mij verder mijn vragen helder te krijgen, hierover na te denken en nieuwe inspiratiebronnen te vinden.
Peter van Dijk

Ik heb bewust gekozen om deel te nemen aan de cursus Leiderschap en filosofie, om 2 redenen:
1 om nieuwe inzichten op te doen over de betekenis van leiderschap.
2. en om stil te staan bij mijn eigen ontwikkeling. Dit omdat het mij in mijn normale Nederlandse leven regelmatig aan tijd ontbreekt voor rustige reflectie en het nodig is om op gezette tijden in je levensloop of carriere echt stil te staan bij de keuzes die voorliggen.
In beide opzichten is de week heel geslaagd.
Ik heb ontzettend genoten van de locatie (wat een uitzicht!!), de vele colleges van Joep en Andre, de mooie gesprekken lopend in de ochtend van het leuke pension naar de Academie, de algehele en culinaire verzorging door Hans en Jacques, de mooie afwisseling tussen colleges ter plekke op de Academie en colleges ergens op het eiland.
Ik zal nooit het college van Joep Dohmen vergeten op de agora van Lato! Het gaf mij een gevoel van verbondenheid met onze achterliggende historie.
Maar ook de hoogvlakte van Katharo en het verblijf een middag aan de zee in Ammoudara waren bijzonder.
Het verblijf heeft mij bewuster gemaakt van de betekenis die je/men als leidinggevende hebt/heeft. Die rol is niet vrijblijvend en de betekenisgeving door de betrokken persoon essentieel. Mij heeft het geïnspireerd om duidelijker stelling te nemen en keuzes te maken. Keuzes die op zichzelf niet goed of fout zijn, maar keuzes die verbonden zijn met de waarden die ik vanuit leiderschap essentieel vind. In deze week werd ieders zoektocht wel op enig moment echt geraakt. Ook die van de professoren en de begeleiders. Dat delen is voor mij van grote waarde geweest.
Dit alles maakt dat ik met veel plezier verder ga op mijn route om samen met anderen betekenisvol handelen te betrachten.
Jan Houben

Ik heb een top week gehad tijdens het programma Leiderschap & Filosofie.Waarom?
- Een top locatie gerund door 2 ontzettend dienstbare en vriendelijke mannen die op hun prachtig gelegen villa in velerlei opzicht ook echte gastheren bleken. Fijn dat jullie ons wat van het eiland hebben laten zien en een mooie verbondenheid met de lokale gemeenschap aan de dag leggen. Chapeau!
- Een fijne groep mede-cursisten. Hoewel de samenstelling van de groep behoorlijk eendimensionaal was, is dit geen belemmering geweest tijdens het programma. Leuke, interessante en leerzame gesprekken met elkaar gehad.
Maar boven al:
- 2 bevlogen en inspirerende “docenten” van top niveau! Wat een energie en dynamiek tussen Joep en André met absoluut ruimte voor verschil. Goed om te zien “that they practice what they preach!” Veel inhoud, afgewisseld met interactie en discussie.
Betekenis voor mij persoonlijk: Mooie inzichten in de totstandkoming van onze moderne tijd vanuit de filosofie en daarmee stof tot nadenken; over mezelf als mens, maar ook als leider. Hoe de menselijke maat meer naar boven brengen in leiderschap? Besteed ik wel genoeg tijd aan mijn mensen, maar ook aan mezelf? De vraag stellen is ‘m beantwoorden.....dus tijd voor verandering!
Daarnaast ben ik me nog meer bewust geworden van het belang van (een gemeenschappelijke) taal; in letterlijke en overdrachtelijke zin, maar ook als expressiemiddel. Plannen op papier zijn niets anders dan woorden, als ze niet binnen de context van bijv. een organisatie in een gezamenlijke dialoog betekenis krijgen. Hier ga ik zeker meer aandacht aan geven.
Rob Claassens

Het was een inspirerende week. Met twee docenten van grote klasse. Ze stimuleerden en begrensden elkaar. De masterclass werd gegegeven op een prachtige plek en we werden door Hans en Jacques in de watten gelegd.
Bij het begin van de week hielden angst en kwaadheid me tegen om de volgende stap in mijn leven te zetten. Na deze week kon ik weer vooruit. Dat kwam door de volgende inzichten: je hoeft niet beter te zijn dan de anderen, je mag (moet) fouten maken (morsig leiderschap), je hoeft het niet alleen te doen.
Karen Vermuyten

De cursus leiderschap en filosofie was een inspirerende leidraad naar verandering van inzichten. De docenten Joep Dohmen en André Wierdsma brachten de werelden van filosofie, management, maar ook psychologie en sociale wetenschappen helder bij elkaar. Luisteren, vragen stellen en je oordeel uitstellen. Niet één waarheid, maar je openstellen voor verschillende waarheden naast elkaar die je helpen de omgeving beter te interpreteren. Ik ben er van doordrongen geraakt dat er ook in een complexe werkomgeving mogelijkheden zijn om te handelen en een vitale organisatie in te richten.
Anne Veldt

Deze week met André en Joep heeft veel voor mij betekend. Maar het is op dit moment (net na de cursus) nog lastig om samen te vatten. Belangrijke thema's voor mij waren in ieder geval moreel leiderschap, het opzoeken van de 'plek der moeite' en verandermanagement.
Sandra Niemeijer

Het samenspel tussen de beide docenten heb ik als heel positief ervaren. Het was aanvullend en versterkend. Ze spelen goed in op de groep, tonen flexibiliteit en hebben humor. En niemand overheerst. 
Kennis opslurpen, die kennis reflecteren en 'ervaren' wordt aan de hand van mijn eigen werk/leefervaringen soms confronterend, soms is het ook heilzaam. Versterkt door de superomgeving en de gastheren van Evdaimonia. Het is zeer de moeite waard om naar 'de plek der moeite' te gaan. Het idee van de TWO (tijdelijk werkbare overeenkomst) geeft mij een opening in ogenschijbnlijk vastgelopen relaties. De filosofische invalshoek geeft rust bij al die kennis en zorgt dat je bij jezelf blijft!! De combi is voor mij top!
Betty Ramaekers