Week was voor mij BETEKENISVOLLE week die mij inspiratie bood waar ik nog lang plezier van zal hebben (lang na zal werken), zowel persoonlijk als professioneel. Juist door met door een ander gekozen perspectieven (in dit geval door Frits) en met onbekenden naar een thema te kijken ontstaat verdieping en verrijking van mijn eigen denk- en gevoelswereld. Bijzonder te ervaren hoe een en ander samenkwam bij het lezen van de teksten van Simone Weil en de samenspraak hierover met andere deelnemers. Deze ervaring deed mij dankbaar en geinspireerd thuiskomen.
Maleene de Ridder

Op Kreta ben ik al diverse keren geweest en dit keer voelde het ECHT als thuiskomen. Ik waardeer de warme gastvrijheid en eten van Jacques en Hans (en Effi) enorm en ben blij met de extra informatie over de geschiedenis en de huidige politieke situatie van Kreta. Dat maakte dat ik me meer verbonden voelde met de mooie plek van Villa Dio Petres. Frits nam mij mee in wat filosofie is en was. Heeft mijn interesse gewekt om meer te gaan doen (lezen en nadenken) over filosofie. Dank hiervoor.
De belangrijkste les die ik heb geleerd gaat over de resonantie. Om vanuit versnelling (stress en niet verbonden) proberen weer te gaan voelen en overweldigend(-er) te ‘LEVEN’.
De bijdrage van de groep en de samenspraak had meerwaarde voor mij, wat meer samenspraak in kleinere groepen had ik fijn gevonden. De Kretenzische muzikanten hadden voor mij best op de eerste of tweede avond mogen spelen. Hierdoor komt de groep los, misschien iets eerder los, wat in het begin van de cursus tot meer verbinding kan leiden.
Jeanet Visser

Het was weer thuiskomen op mijn geliefde eiland Kreta. Mede ook door de hartelijke ontvangst van Argyro.
De cursus was boeiend en inspirerend. Ik vind het lastig om even kort samen te vatten wat het thema met je doet. Het gaf een samenbindend gevoel om met elkaar deze week op te trekken in een geweldige ambiance. Het leven is overweldigend, ‘leer ermee te dansen’ Daar hebben we deze week op afgestemd. En dat hebben we op de slotavond ook fysiek met elkaar gedaan! Heerlijk! Dank voor de heldere colleges van Frits, de voortreffelijke organisatie van Hans en Jacques. En het eten…….., dat was weer geweldig!
Joop Schraa

Het ‘op herhaling zijn’ betekende geenszins nog eens hetzelfde, maar een intensivering van het thema. Ik hoorde over diverse filosofen, hoe zij omgingen met dat wat overweldigend is in het leven. Mijn vraag was en is: ‘en waar sta ik nu’. Ik heb (nog) geen antwoord maar het zet me in beweging, beroert mij. Daarvoor kwam ik, deze week. De ontvangen warmte en hartelijkheid koester ik!
Ruth van der Waall

Het was een prima locatie en een groep gevarieerde maar wel gelijkgestemde en lieve mensen die allen goed luisterden en probeerden mee te denken. Ik miste de diepgang en de antwoorden op essentiële vragen. Kortom informatief maar te fragmentarisch, geen echte resonantie.
Mathilde de Kroon

Een fijne groep, mooie gesprekken: op zích is dat al van betekenis, en dat met een onderwerp waarvoor ik heel erg gemotiveerd was. De colleges hierover vond ik erg interessant, ook van betekenis dus. Ik had verwacht dat we na een dag of twee méér uit ons hoofd zouden komen, minder met teksten zouden werken en meer op zoek zouden kunnen gaan naar onze persoonlijk, praktische mogelijkheden om uít ons hoofd te komen. Wanneer we ‘de dingen’(nou eenmaal) niet in de hand hebben. Misschien zou – ik noemde het vrijdagochtend al- bij dit onderwerp steun uit bijvoorbeeld ‘psychologische hoek’ (zonder aan ‘therapeutisch’ te denken) ons hierbij extra hulp kunnen bieden. De groep was reuze actief, wervelend zelfs, in zo’n geval kun je al heel snel een spelregel als bijvoorbeeld hand opsteken instellen. (en daar dan ook de hand aan houden). Ik miste soms een tweetal mensen; misschien goed om van tevoren op schrift te stellen dat men geacht wordt het (hele) programma te volgen.
Nagekomen:
Omdat m'n evaluatie-ruimte vol dreigde te lopen, heb ik op de andere zijde van m'n evaluatiepapier woorden gewijd aan Argyro en aan de Villa(-mannen). Hans en Jacques hebben die al kunnen lezen en voor de volledigheid herhaal ik die hier letterlijk, want ze horen echt bij m'n evaluatie!!
De ontvangst in Argyro was warm, de verzorging piekfijn. Op de Villa liep alles op rolletjes, de lastigheden met beeld en geluid werden goed en op tijd opgelost; de verzorging en de maaltijden waren uitstekend!!
Ronald van de Houten

In deze week ben ik geïnspireerd door de colleges van Frits. De zorgvuldig gekozen perspectieven op hoe het leven soms kan overweldigen en op hoe we daarmee om kunnen gaan, hebben me aan het denken gezet over hoe ik persoonlijk omga met wat ik wel en niet in de hand heb. Bijzonder waardevol was het vol aandacht ontmoeten van anderen. Ik leer ook van mijn fellow-cursisten, van Frits, van Hans en Jacques en de aandacht waarmee zij de verbinding aangaan. Ontmoetingen die me raken en bevestigen dat ik zelf zo vol aandacht er voor anderen wil zijn. Dat relaties en resonantie mijn inzet waard zijn en mijn leven waardevol maken. Ik ga vol positieve energie naar huis, met een honger naar verder lezen en bestuderen van de filosofen die aan bod kwamen.
Willeke Rijkers


Met allemaal onbekenden 5 dagen lang doorbrengen rond de vraag ‘hoe kun je het beste leven met dat wat je niet in de hand hebt?’. Een rijke groep mensen met verschillende achtergrond, levenservaring en talenten. Een voorrecht om deel uit te maken van deze groep onder leiding van Frits de Lange die soms alle zeilen bij moest zetten om de levendige inbreng van de deelnemers op koers te houden. Resonantie was een belangrijk thema. Mooi was voor mij om te ervaren hoe binnen de groep er steeds meer resonantie ontstond: de theorie toonde zich in de praktijk. Afstemming en aandachtig luisteren naar elkaar (Simone Weil) kan veel narigheid in de wereld voorkomen. Dank aan Frits en Hans en Jacques!
Marjolein van den Houten

Allereerst wil ik Hans en Jacques bedanken. Wat een verzorging en voorkomendheid. Jacques die ons zo culinair verwend heeft, Hans met zijn organisatievermogen en hulpvaardigheid. Kortom, wie een weekje in de watten gelegd wil worden, ga een cursus volgen op de Academie op Kreta.
Frits de Lange is in staat om ook mij, met mijn geringe filosofische voorkennis, mee te nemen in zijn verhaal. En daar dank ik hem voor. Ik heb genoten van de gesprekken met mijn mede-cursisten. Wij zijn elkaar na gekomen. En dat is één week tijd. Het was een voorrecht om erbij te mogen zijn.
Margreet van Hall

Ik was er heerlijk uit, gezellig en verzorgd in een fijne groep. De geboden thema’s door Frits zijn mijn interesse-thema’s en daarmee van betekenis die verder gestimuleerd werd door de inbreng van de groep. Het meer integreren van die inbreng door Frits, ook uit andere disciplines en zelf positie innemen, is wel een suggestie van mijn kant.
Ineke Meijer

Deze week heeft me, net als de vorige cursussen, nieuwe denkrichtingen aangereikt waar ik weer verder mee ga. De aandacht voor het lichamelijke in resonantie verrijkt me. Zoals altijd was het niet alleen ‘food for thought’ dat geboden werd, maar ook heerlijk voedsel dat door Jacques met liefde wordt bereid. Hans zorgde ervoor dat de organisatie prima verliep. Argyro’s gastvrijheid op Katharo laat je genieten van het mooie dat Kreta te bieden heeft.
Greetje Lubbi