Ik ben zeer verguld van de combinatie Vakantieacademie en Monica Rotgans. Hans Rutten en Jacques Poot zijn zeer innemende mensen die er alles aan doen om het de cursist naar de zin te maken. De week was perfect georganiseerd. Hans en Jacques verzorgen de groep met verve, toewijding, professionaliteit en vriendelijkheid. Jacques is een uitmuntend kok die de cursisten verrukkelijke en verfijnde maaltijden voorzet.
Monica is ongetwijfeld de technisch best onderlegde schilder van Nederland en ver daar buiten. Haar kennis van kleuren, pigmenten en verf is ongeëvenaard. Monica houdt al ruim 15 jaar schilderklassen. Haar inzicht, kennis en ervaring maakt van iedereen een beter schilder. Het grote voordeel van de combinatie met de Vakantieacademie is dat Monica nu alle tijd heeft voor het begeleiden van de deelnemers. Het verheugt mij dat ook volgend jaar een schilderklas van Monica op de Vakantieacademie zal plaatsvinden.
Ik zal erbij zijn ook al kost het mij 19 reisuren om vanuit het zuid-oosten van de Verenigde Staten naar Monica's schilderklas te komen; er is geen betere!
dr. Hans Heinsbroek, oud-Ambassadeur

Het was een fantastische week! Als beginneling met het schilderen was het wel wat eng omdat je niet weet wat je precies te wachten staat. En of je het wel leuk gaat vinden. Ik had deze cursus maanden geleden in een opwelling geboekt. Naarmate de tijd vorderde ging ik er wat tegenop zien, terwijl het me aan de andere kant ook spannend leek. Door de deskundige en prettige aanpak van Monica heb ik een barrière doorbroken. De laatste dag van de cursus merk je echt vooruitgang t.o.v. de eerste dag. Dat is zeer motiverend. Ben zeker van plan nu verder te gaan. Ook de interessante uiteenzetting van Monica over kleuren, ook in kunsthistorisch perspectief, en het gebruik van pigmenten was echt een eye-opener. Maar om niet te vergeten: de leiding van Hans en Jacques en het eten was fantastisch. Al met al een heerlijke week in een mooi en schilderachtig Kreta.
Ellen Ruikes

Precies wat ik er van verwacht hand. Gastvrijheid, geboden lesmateriaal, plaats van handeling prachtig, aangenaam. Alles een superlatief. Ik kom graag weer.
Lies Hogen Esch-Fluitsma

De lammergier hangt wakend boven de vallei.
Evdaimonia kijkt reikhalzend uit naar een vlucht rotganzen.
Even later strijkt een snaterende vlucht op de terrassen. Wat een uitzicht, wat een kleurenpracht.
Het wordt stil. Het spel van zon en wolken speelt met de contouren van de bergen en de dalen.
Schilderspullen uit de tassen gerukt, ezels opgezet en dan....
Kijken, observeren, ademen. de juiste lijnen kiezen, beeld bepalen, heen en weer lopen, nog eens kijken, kleuren kiezen, mengen.....en dan de eerste streken durven zetten, de vorm is er, van buiten naar binnen werken, de ban is gebroken.
Na acht dagen verbazen we elkaar met de doorgemaakte inzichten en ontwikkelingen onder de bezielende leiding van Monica. Niet te vergeten het faciliterende duo Hans en Jacques met hun kleurrijke inbreng, die deze dagen geslaagd maakten.
Jan Willem Reineke