Wat een prachtige week, daarom deze "Laudatio" !
Lof voor de Villa Dio Petres (red. de cursuslokatie):
Op deze twee rotsen zal onze academie gebouwd worden, zo maakten Hans en Jacques zich sterk. En zo geschiede... En de ligging met een variatie aan wondermooie vergezichten maakt het een 'mythische' plek, ideaal om filosofisch te mijmeren en na te denken hoe we gelukzalig kunnen genieten.
Lof voor de organisatoren:
Hans: de geboren organisator die beseft dat je pas kunt improviseren als je goed voorbereid bent. Dat bleek nog maar eens toen de kapel van Lakous niet kon bezocht worden, de kapel op Katharo was een voltreffer, betere picknickplek is moeilijk te vinden. Hans is voor mij dan ook geen organisator, maar een volleerde ceremoniemeester die ons verblijf in juiste banen leidt en op de goede sporen houdt. Dank daarvoor!
Jacques: de man die zorgt voor de versnaperingen, het eten, de kok...alsof het een gewone cateringpartij betreft. Maar wat we vorig jaar al mochten meemaken, blijkt nu geen toeval te zijn: we mochten genieten van culinaire hoogstandjes, met versmolten smaken in hemelse gerechten. Daarom aarzel ik niet enkele sterren uit de Kretenzische hemel te halen en Jacques tot de 'El Bulli' van Kreta te benoemen. Dank daarvoor!
Lof voor de docenten:
Dit is onmogelijk te beschrijven zonder de begeleiding en ondersteuning van hun dames te vermelden, zonder hen geen docenten in topconditie, zonder hen kunnen de deelnemers niet genieten van een gezamenlijke 80-jarige college ervaring.
Petran had zich sterk gemaakt ons enkele openbaringen en nieuwe inzichten door te geven. Voor mij is dit volledig bewaarheid: inzicht in verschillende 'beeldverhalen'; inzien dat verschillende neolithische culturen met dezelfde soort levensvragen worstelen en deze met de overal voorkomende mythische stierencultus proberen te duiden; en "is Knossos nu een paleis of een necropool"? Over dit alles is er nog meer op te zoeken en verwerking te realiseren dan dat bij vorige colleges het geval was. Dank daarvoor!
Hans heeft met "De stikvallei" van Frank Westerman aangetoond dat mythen niet alleen in een ver verleden liggen, maar ook vandaag kunnen ontstaan en zich verder ontwikkelen. En ook dat mythen de spiegel zijn van de mentaliteit van hun tijd. En verder dat de mimetische begeerte, en de zondeboktheorie niet stammen uit een relatief recent verleden, maar tot in de vroegste tijden en de toenmalige mythen terug te vinden zijn. Waardoor we beseffen dat we onze levensvragen moeten afwegen in een bijna ruimteloos en tijdloos kader van de mensheid. Dank daarvoor!
Voor mij is deze week een stap in de evolutie die ingezet is vorig jaar met Kritsa 1, waar twijfel en onzekerheid nog de bovenhand hadden. Kritsa 2 bevestigt dat het anders kan. En misschien, hopelijk komt er een Kritsa 3! Voor dit alles, dank!
Marcel Bossuyt

Een geweldige week in alle opzichten! De sfeer was uitnodigend en inspirerend, de verzorging door Hans en Jaques onovertroffen, de gastvrijheid van Argyro hartverwarmend.
De vergezichten vanaf de villa wisselen met het moment en het licht van de dag. Door de weidsheid en de kleuren is het bijna een mythische plek. Hier worden het denken en de verbeelding echt gestimuleerd.
Eruditie en humor waren opvallende kwaliteiten van Hans en Petran in de bijeenkomsten. Als cursisten mochten we genieten van hun gerijpte kennis en veelzijdige ervaring , zij droegen deze met zichtbaar genoegen aan ons over. De actieve aanwezigheid van hun beide partners gaf een extra cachet aan de cursusweek.
Een mythe gaat over alles wat wij als gewone stervelingen niet kunnen bevatten. Mythische verhalen hebben ook een skelet van historische feiten, het beeld van een fabeldier met echte botten is in de cursus vaak genoemd. Hoe het mythische denken tot in onze tijd doorwerkt werd in de lessen en bij de excursies duidelijk. De excursies sloten als vanzelfsprekend aan bij de inhoud van de week.
Samengevat: een intensieve cursus op een gastvrije plek met fijne mensen.
Marja van Heerden

Overweldigend op alle fronten! Zowel docenten als organisatie.Hans Achterhuis is iedere keer verrrassend en een begenadigd en zeer boeiende verteller. Petran Kockelkoren was een prachtige docent met een interessante kijk op de geschiedenis en beeldende kunst. Samen waren zij voor mij een adembenemend duo, spitsvondig en elkaar aanvullend. Met veel humor maakten zij deze week onvergetelijk! De zeer goede organisatie en zorg van Jacques en Hans doet mij met weemoed deze week beƫindigen en afscheid nemen van dit op alle gebied paradijselijk oord. Maar de mythen nemen we mee!
Affie van Mechelen

Docenten en organisatoren, zeer geƫngageerd. Vanuit programma en docenten wordt topkwaliteit geboden. Debatten zijn duidelijk en to the point. Uitnodigende open sfeer. Docenten zijn constant behebt met hun thema's en interactie met de studenten. Schitterende lokatie en omgeving en excellente verzorging die men vanaf het eerste moment ziet en ondervindt. Activiteiten buiten de cursus verbreden het thema. De week is gewoon 'te kort'. Heel hartelijk dank dat jullie dat zo professioneel, prachtig, open en enthousiast doen om mensen kennis bij te brengen en vreugde te schenken!
MariePaul Mussche

Het was weer heerlijk om in de wereld van de filosofie te duiken. 'Weg van de snelweg". Je concentreren op niet alledaagse zaken, in een sfeer van vertrouwdheid. Enerzijds informatie, ondersteund met beelden op het scherm, anderzijds in begrijpelijk taalgebruik aangereikt. Excursies waren op mijn lijf geschreven en heb er enorm van genoten met als bijzonder hoogtepunt de grot van godin Eileithyia, een intiem moment om met elkaar te beleven. Ik ga naar huis met een gevoel van 'verrukking'. Hans en Petran, Hans en Jacques, allemaal bedankt!
Lies Hogen Esch- Fluitsma